Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (118)

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Bateman se mě snažil uchlácholit nadávkami a zdviženými prostředníčky (ví, co mám rád), ale donutit mě ignorovat takhle stupidní scénář se mu teda nepovedlo. Jako nenáročný béčko na sobotní večery na Prima COOL dobrý, ale čekal jsem víc. Zvraty ve filmu připomínají déjà vu, protože jsou tak předvídatelné a očekávané, že máte pocit, že už proběhly. Působí to jako výplod nějakého náhodného generátoru scénářů, kde zadáte jen jména postav a prostředí a on vám vygeneruje scénář z předchystaných klišé. Občas jsem se pousmál, takže to do odpadu nepošlu, ale tři hvězdy dát nemůžu. Soráč. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem filmu přiklepl čtyři hvězdičky, dvě z nich ale reprízu nepřežily. Celá záležitost mohla být celkem slušnou komedií říznutou dramatem, to by se k ní tvůrci ale museli postavit jinak. V první řadě by museli použít větší množství nekorektního humoru, a pak by museli od základů přebudovat celou dějovou linii o přátelství s chlapcem, jehož jméno bych opravdu hláskovat nechtěl. Takhle totiž celý snímek vyzníval jako při zdi se držící a patosem zavánějící pokus o hořkou komedii, který po dlouhém běhu padl k zemi ještě před cílovou páskou a potupně uhynul na nedostatek odvahy. Jo, jo, důležité je držet krok a nevybočovat z řady. My starší si pamatujeme a už se to zas vrací jako módní vlna (jen přichází z opačného směru). Film mě každopádně jen utvrdil v mém odporu vůči všem těm pošahaným dětským soutěžím, hláskováním počínaje a dětskou miss konče. Mít ve Státech (a už nejen tam) ambiciózní rodiče, kteří si na dětech ventilují vlastní selhání a touhu po slávě, musí být peklo. P.S. Pro lepší zážitek doporučuji videoklip skupiny Clawfinger: Biggest & The Best. / Poučení: Nikdy není pozdě pověřit někoho splněním svých snů. ()

Reklama

bagetka007 

všechny recenze uživatele

Příběh o geniálním čtyřicátníkovi, kteří se pomocí mezer v pravidlech účastní spelling bee soutěže. Fakt, že všem jeho spolužákům je max. 12 let se snad nikomu (kromě něj samotného) nelíbí, a tak dělají vše proto, aby jej ze soutěže vypálkovali. On se zase nezdráhá ničeho, aby zlikvidoval své soupeře. Nicméně o hladinu níž se na tento film lze dívat jako jako na příběh o přátelství a hledání rodiny. Asi tak. Některé chvíle JSOU hodně vtipné, někdy si ale říkáte, že to je až moc. Co se týče celkového vyznění filmu, tak dávám průměrné tři hvězdičky. Film neurazil, ale ani nikterak neuchvátil. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jason Bateman je blázen. Tahle totálně nekorektní komedie si nebere servítky, takže tu máme menstruační kečup, sázku o bradavkách, pití alkoholu dětmi a senza televizní vysílání i s přerušeným přenosem. Jason se naštěstí nepustil do moralitky, kterou každý divák očekával jako jedinou možnou cestičku ven, a dotáhl to až do konce. Odvázanej nejsem, a z Kathryn Hahn ani žhavej, ale sem tam něco nechutnýho až pobavilo. Když nic, ukázalo se, že angličtina má i zajímavá slova, naprosto infantilní námět lze dotáhnout až na celovečerní film a soutěž v hláskování opravdu existuje dokonce i u nás. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Není to nic přelomového, nejsou tam žádné extra výkony, ale je to strašná sranda. Cynik Bateman si to opravdu užívá a musím říct, že některé scény mě opravdu dostaly (nejvíc asi humr a matka v restauraci). Nicméně je to film na jedno použití - příjemně se pobavíte a za chvíli vlastně nevíte, o čem to bylo a co to ve vás mělo zanechat. A zápletka je jasná skoro od začátku :) I tak dám 65%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Film měl nesoutěžní premiéru na filmovém festivalu v Torontu 2013. (Terva)
  • Film je věnován producentovi Jarredu Rodriguezovi, který zemřel v roce 2013 ve věku 26 let. (Terva)
  • Scénář byl přítomen v Blacklistu (seznam nejlepších nerealizovaných scénářů) roku 2011. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama