Reklama

Reklama

Simon Bolivar svedl se španělskou říší více než sto bitev za nezávislost Jižní Ameriky. Za svůj život ujel v sedle více než 70.000 mil a obsadil téměř dvakrát tak velké území jako svého času Alexandr Veliký. Je považován za jednoho z největších vojevůdců v lidských dějinách. S tím rozdílem, že Bolivar nebyl dobyvatel, nýbrž osvoboditel. (AMC Czech)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdo se trochu zajímá o historii, tak by bylo namístě na tenhle historický film mrknout. Já si nejdřív našla informace na wiki a pak už jsem jen vstřebávala historii převedenou do filmové podoby. Víte na jakém základě vznikl stát, který se nazývá Bollívie ? Víte, že v Praze je socha Bolívara? Víte, co to bylo za člověka a jaký měl význam v dějinách? Já určitě neházím tenhle film do koše, protože pro mě osobně mnohé z historie přiblížil a já jsem byla spokojená. Ono držet se skutečností a přenést to do scénáře alespoň trochu srozumitelným způsobem je obdivuhodné. Jistě, že mnozí se budou kochat svůdnou kráskou Maríi Valverde, ve filmu v roli María Teresa, která má žel minimálně prostoru, ale i to málo stojí za to. Nádherné scenérie, ale i drsné boje za svobodu byly natočeny dle mého pohledu na výbornou a já rozhodně nelituji, že jsem mohla spatřit část dějin a míst, která jsou sice vzdálená, ale pro mě mají svojí nepopiratelnou hodnotu. Koho by z laiků normálně napadlo zabývat se dějinami takových míst? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když si člověk přečte wikipedii, měl bych chuť Simonovi potřást pravicí a uznale poklepat na rameno. Jenomže když se kácí les, lítají třísky a právě na ně zaměřili filmaři svou pozornost. Hudba a zvuk jsou perfektní, kamera nekazí dojem, ovšem příběh je šablonovitý a už jsme to celé, jen v jiné zemi, absolvovali mockrát. Film pro své efekty určený na velká plátna, pakliže ovšem máte rádi řežbu a masakrování lidí (a efekty, jasně). Znalce potěší odhalená Maria Valverde. Neuskutečněný Cinema Mundi 2015 - oficiální oscarovský kandidát za Venezuelu! ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŔ MŮŽE OBSAHOVAT LEHKÉ SPOILERY. Pompézní nuda, která by uspala i mrtvého. Film jsem si vyhledal kvůli herecké přítomnosti mého miláčka, mé velké lásky, zbožňované a nejdražší M. Valverde, to jsem si ovšem trochu naběhl - její prostor je zde omezen na nějakých 20 minut a pak šlus, finito, její postava umře (jak je u postav, které tato herečka ztvárnila ve svých dřívějších rolích, velmi časté), ale aspoň za tu dobu stihne ukázat prsa, což potěší (opět - u této herečky velmi časté), a ukáže se pak už jen v jedné retrospektivní scéně v záběru. Film u mě dojel na neatraktivním námětu a celkovém zpracování - životopisné filmy mě obecně nudí snad ještě víc než historické (ne, vážně nevím, proč v 21. století točit filmy o dávno mrtvých lidech, jejichž jména dneska nikomu - minimálně v našich zeměpisných končinách - nic neřeknou a jejichž život je důkladně popsán v hromadě zdrojů, takže je vlastně děj takových filmů "prozrazen" dopředu a nemá čím překvapit; film je navíc uvozen krátkými titulky, v nichž se sděluje, že Bolívarova armáda nebyla nikdy poražena - kde je potom jaké překvapení? Kde je důvod koukat na film, který svým unylým tempem pomalu spěje až do nevyhnutelné smrti hlavní postavy? Pokud jde o zmíněné zpracování, film jde tou nejkonvenčnější možnou cestou - jakákoli fimařská invence je zde eliminována na minimum a každý záběr, každá scéna musí každému jen trochu zběhlému divákovi nutně evokovat přehršel filmů jiných - pocit, že sledovaný film člověk viděl už stokrát předtím v trochu jiné podobě je pro mě tím hlavním důvodem, proč se domnívat, že je tenhle film veskrze ztrátou času. Film dává tušit, že rozpočet určitě nebyl malý - natočení takového kostýmnímu spektáklu se všemi těmi davovými scénami a nespočtem exotických lokací muselo stát balík - ale vzhledem k velikosti cílového trhu španělsky mluvících zemí si na sebe jistě bez problémů vydělal. Koupit takový film do české distribuce by ovšem musel jen blázen - nedovedu si představit, kdo normální by u nás šel do kina na dvouhodinový film o chlápkovi, který v 19. století osvobozoval Jižní Ameriku od španělského jha. A tak znalost tohoto filmu u nás asi zůstane omezena jen na hrstku fandů M. Valverde, kteří si film stáhnou tak jako já kvůli ní - marná sláva, pro pohled na ty její kozinky to za to stejně stálo. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem přečetl Bolivarovu biografii a také Marquezův román popisující jeho poslední dny. Film se historických skutečností celkem drží, ale podává je hodně zkratkovitě a dost často ne moc srozumitelně. Nicméně je vše zabaleno do pěkného vizuálu a má to charizmatického hlavního představitele. Za mě rozhodně kvalitní historický snímek z období dějin, které není tak často zpracováváno. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale co, já tomu dám trochu víc, než bych dal podobnému filmu, který by byl natočen v americké produkci. Venezuela a Španělsko ukázaly, že je pořád možné natáčet historické velkofilmy. Netvrdím, že je nějak pravdivý, nebo jak moc je pravdivý, ale jako podívaná to bylo celkem fajn, vytvoření hrdiny, kterého je možné následovat. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • Scéna ze začátku filmu, kdy Simon Bolívar (Édgar Ramírez) soupeří s princem ve hře, je ve skutečnosti invencí tvůrců filmu. Bolívarova rodina sice měla určité známosti na španělském královském dvoře, nicméně Simon sám k němu přístup neměl. S budoucím králem Ferdinandem VII. „Vytouženým“ (Andrés Gertrúdix), který je ve Španělsku jedním z nejnenáviděnějších panovníků, se tedy nejspíše nikdy osobně nesetkal. (AloeB)
  • Zástupcovia Venezuely zvolili snímku Osloboditeľ (2013) ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2015. Do užšieho výberu piatich filmov sa ale nedostal. (MikaelSVK)
  • Natáčanie prebiehalo vo Venezuele a Španielsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama