Reklama

Reklama

Superživot

(TV film)
  • Francie Superlife (více)
Francie / Japonsko / Kanada, 2012, 2x52 min

Obsahy(1)

Geneticky upravené potraviny jsou dnes běžnou součástí života. Nejen jídlo si člověk přetváří k obrazu svému. Křížením a klonováním tak upravuje i zvířata. Nejnovější poznatky genetického inženýrství dnes lidstvu poskytují ještě větší moc pohrávat si se životem... Nakolik dokážeme ovlivnit podobu života? Tato otázka nám nedá spát. Zvlášť v dnešní době, kdy je genetické inženýrství nejen možné, ale dokonce se denně praktikuje. Pravdou však je, že člověk manipuluje s životem už přes 10 tisíc let. Ať už šlo o superproduktivní domácí zvířata a obilí, vonné květiny nebo nejrůznější formy „nejlepšího přítele člověka", lidé neustále pracují na dalších a dalších nových „vylepšeních" v nekonečné honbě za lepší chutí, atraktivnějším vzhledem nebo snazší zvladatelností. Dnes jsme do takové míry obklopení superživotem, že se jen zřídka setkáváme s jinou, původní formou. Superživot je na nás absolutně závislý. A my jsme naprosto závislí na něm. Podívejte se, jak postupně proniknul do všech koutů světa. Dozvíte se také, jak nejnovější vědecké pokroky umožňují překročit druhové hranice a vytvořit nový superživot s úžasnými schopnostmi. Jak nám to prospěje? Co nás ještě v budoucnu čeká? A jaké bude naše společné supersoužití? (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Za genetickú modifikáciu sa dá považovať aj bežné kríženie a šľachtenie rastlín, čiže už tisíce rokov existujú genetickí inžinieri. Máme tak k dispozícii hovädzí dobytok s dvojnásobným množstvom svaloviny, sliepku znášajúcu vajce prakticky každý deň alebo hrozno pre najlepšiu chuť vína. To všetko ale nestačí pre dokonalé uspokojenie chúťok ľudstva a tak nastupuje druhá generácia genetických inžinierov s kukuricou obohatenou o gén baktérie produkujúcej herbicíd, dochovajú tuniaka z vajíčka makrely a nakoniec vytvoria skutočné umelé mäso priamo v petriho miske aj bez zvieraťa. Tak dobrú chuť našim nasledovníkom. Film v prvej časti nič nehodnotí ani neodsudzuje a nezamýšľa sa nad zdravotnými rizikami pre človeka. Nové poznatky vo filme sú zaujímavé a niektoré som naozaj ešte nikde inde nepočul. (25.7.2013) Druhá časť sa venuje skôr uspokojovaniu pocitových potrieb ľudstva ako vypestovanie čo najkrajších kvetov alebo čo najkrajších alebo najmilších domácich miláčikov. Kombinácie génov pri mnohopočetnom krížení im spôsobujú skutočné problémy alebo deformácie, ktoré sa vyskytujú v oveľa vyššej miere, ako je bežné. Nie všetko ale slúži len na potešenie alebo pobavenie, vďaka klonovaniu môže byť bežne k dispozícii pes čuchom hľadajúci rakovinu alebo vďaka kríženiu miniatúrny kôň slúžiaci ako vodiaci pre nevidiacich. (1.8.2013) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Téma velmi zaujímavá, plná noviniek v genetike, mutáciíí a sem-tam aj ich dôsledkov. Na škodu veci je, že spracovanie je iba priemerné a grafická či animáčná stránka dokumentu je ďaleko za opicami. Na konci bolo pre mňa prekvapenie, že prakticky sa dá v skúmavke vypestovať samostatné mäso (teda bez fyzického živočícha), tepelne ho upraviť a zjesť. Hodnotenie: 75% ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama