Reklama

Reklama

Za hranice nekonečna

(TV film)
  • USA To Infinity and Beyond
všechny plakáty
USA, 2011, 52 min

Hrají:

Steven Berkoff (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Jaké je nevyšší číslo? Je vesmír nekonečný? Může se každá událost neustále dokola opakovat? Existence nekonečna umožňuje vznik spousty na první pohled zvláštních teorií. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

eye candy 

všechny recenze uživatele

V zásadě nemám nic proti tomu, když do dokumentu tvůrci projektují své umělecké ambice, je-li to na úrovni a nedegradují tím informační hodnotu. Některá témata (hlavně ta abstraktnější), se dají díky způsobu interpretace dokonce znázornit mnohem komplexněji, hlouběji a zajímavěji (např.dokumenty W.Herzoga nebo oscarový Sugar Man). Pokud jde ale o exaktní vědy, na velké umění a dramatické pauzy si příliš nepotrpím. U BBC dokumentů je to jak kdy, někdy mě jejich způsoby přednesu v kombinaci s hranými scénkami obtěžují a raději bych strohý přímočarý přístup. Jindy (jako v tomto případě) mi zase příjde vhod názornější a pozvolnější rozmotávání klubka problému. Tentokrát mi odlehčené pojetí přišlo vyloženě vhodné a na místě. Totiž samotné téma nekonečna je tak složitý matematicko fyzikálně filozofický problém, že jej opravdu lze víceméně jen načrntout a pokusit se odpovědět na těch pár věcí na které odpovědět s jistotou lze. Dokumentem provází Steven Berkoff a divák se dozví něco o nejvyšších známých odvoditelných číslech (googol,googolplex,Grahams n.), tzv. Nekonečném opičím teorému (kompliment Shakespearovi) a také něco málo o vesmíru a teorii multivesmíru. ()

Eldar80 

všechny recenze uživatele

Spoilery. (může mít dokument něco takového?) Bylo to hezky udělané a divák si nejspíš již dokáže udělat nějakou představu o velkých číslech. Ohledně nekonečna se již dokument zaměřuje na jeho bizarní vlastnosti více než na jeho matematickou abstrakní ideu. Dává tak pocit věřit tomu, že nějaké děsivé nekonečno skutečně existuje jako reálná věc a ve spojení s vesmírem jakoby předjímá, že i ten musí být nekonečný, což je ve skutečnosti naprosto neprokázaná hypotéza. Kvůli tomuto dávám pouze 3 hvězdy. Pokud se již tvůrci rozhodnou točit dokumenty tohoto typu, neměly by být zavádějící. Kvůli zmínkám o Cantorovi doporučuji nejdříve shlédnout dokument Nebezpečné poznání. Dangerous knowledge Snímek se tedy dá doporučit pouze o zájemce o nekonečno, ale sečtělé jedince může zklamat. 75% ()

Reklama

Reklama