Reklama

Reklama

František Josef I. - Soumrak habsburské monarchie

(TV film)

Obsahy(1)

Portrét císaře, který vládl šedesát osm let. Císař František Josef I. je pro většinu současníků symbolem zaniklé rakousko-uherské monarchie. Pro mnohé je směšnou figurkou, kterou proslavil Haškův Švejk, stařičkým mocnářem, Frantou Procházkou, který to s námi Čechy nikdy moc dobře nemyslel. Často se zapomíná, že nebyl vždycky tak starý, jak povětšině žije v našem povědomí, že vlastně začal svou předlouhou vládu jako osmnáctiletý mladík. Jaký vlastně byl skutečný František Josef I.? To se pokouší ukázat dokumentární pořad brněnského studia České televize, založený na řadě málo známých obrazových dokumentů i dobových filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument o částech naší historie, kterou za svoji historii příliš nevnímáme, a proto (alespoň já) ji příliš ani neznáme. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Přehledně uspořádaný a nudě na hony vzdálený dokument o dle mého soudu především nešťastném rakouském císaři, který se narodil do špatné doby. Srozumitelně a jasně vysvětleno na tehdejší dobu nezvyklé duální uspořádání mnohonárodnostní monarchie a důvody, proč jsme v ní nikdy nezískali podobné postavení jako Maďaři. Plus celá řada zajímavých informací, fotek i video sekvencí ze života starého mocnáře. ()

Reklama

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o významné osobě z období, které se našeho národa velmi týká. Možná bych byl rád za více informací a spojitostí, místy se to zdálo už trošku nudné, ale to možná jenom mi proto, že se o toto příliš nezajímám. Naopak mě příjemně překvapily dobové záběry kamerou. A je třeba dát + za to, že si dokument na nic nehraje a necpe tam zbytečné efekty, které jej jen przní, jak je dnes v módě. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Škoda, takto zaujímavá fakty sa dajú podať v oveľa atraktívnejšej forme, takmer 20 rokov starý dokument však má aj napriek tomu svoj opodstatnený význam, za 60 minút stihne vo veľmi zrozumiteľnej forme podať dejiny Habsburskej monarchie 2 polovice 19. storočia a začiatku 20. storočia, zasadené do geopolitických súvislostí. S dokumentom typu Napoleón radšej neporovnávať. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama