Reklama

Reklama

Svět podle Pernštejnů

(TV film)
Česko, 2012, 52 min

Režie:

Zora Cejnková

Scénář:

Zora Cejnková

Kamera:

Daniel Souček

Hrají:

Petr Gelnar (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Několik desítek měst a obcí má ve svém znaku symbol zubra s houžví protaženou nozdrami. Náleží mocnému šlechtickému rodu Pernštejnů a setkáváme se s ním i 350 let po jeho vymření po meči. Počátky rodu se dají vystopovat v malé vsi Doubravník na Vysočině, která se nachází jen pár kilometrů od jeho pozdějšího sídla hradu Pernštejna...
Listiny uložené v Archivu města Brna dokládají vysoké ambice Pernštejnů. Nejstarší dochovanou listinou z roku 1218 potvrdil český král Přemysl Otakar I. Štěpánu z Medlova dědičnou svobodu na jeho majetku za prokázané služby. Rod ovlivňoval historii i kulturu naší země; jeho potomci působili na císařském dvoře, v Německu, Itálii, Španělsku. Kulturní dědictví lze prezentovat prostřednictvím jejich životních osudů táhnoucích se po čtyři staletí od Lucemburků až po Habsburky na českém trůně.
– Vilém získal na pozadí sporů Václava IV. a Zikmunda Lucemburského (přelom 14. a 15. stol.) velký politický vliv.
– Jan zvaný Bohatý pomáhal s vlastním vojskem Ludvíku Jagellonskému proti Turkům v Uhrách.
– Vratislav si vzal Španělku Marii de Lara, která přivezla do Prahy Pražské Jezulátko. Zplodili 21 potomků.
– Jeho dcera Polyxena byla zastánkyní habsburské protireformační politiky a první dámou Království českého. Označovali ji za „pramáti" Lobkoviců. Dokument Zory Cejnkové dotváří představu o jednotlivých důležitých dějinných etapách a navazuje na akce loňského ? tzv. Pernštejnského roku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Precizně zpracovaná historie rodu Pernštejnů. https://www.ceskatelevize.cz/porady/10419378023-svet-podle-pernstejnu/ ()

Reklama

Jungolink 

všechny recenze uživatele

TAKHLE by měl ideálně vypadat každý dokument nejen o historii, ale snad o jakékoliv problematice: odborník povídající hlouběji k tématu (v tomto případě historikové Libor Jan a Petr Vorel), archivář a kasteláni předvádějící dobové prameny a architekturu, banda nadšenců s ukázkami z dobových reálií (v tomto případě turnaje), vydařené rekonstrukce rodových hradů a zámků (ááách, to jsem byl v sedmém nebi :)) a pěkně přehledné rodokmeny. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pernštejni jsou moje srdcovaka. Nějak mi však nesedlo to podle mého křečovité prolínání historických faktů a událostí s exhibicemi současných "rytířů". ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama