Reklama

Reklama

Hell to Eternity

  • USA Beyond the Call (pracovní název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Toto je příběh námořního pěšáka USMC z 2. světové války. Mnozí, kdo Guy Gabaldona ani neznali, dnes žijí jen díky němu.
Guy se narodil v L.A. a souhrou náhod se ve svých dvanácti letech se dostal do americko-japonské rodiny Nakano, která jej adoptovala. Zde se naučil jazyku a tradicím, které si rodina přivezla z Japonska sebou do USA.
Po přepadení základny v Pearl Harboru v roce 1941 byli všichni američtí občané japonského původu nařízením vlády internováni v internačních táborech po celých Státech.
Guy se stejně jako tehdy mnoho dalších mladých mužů přihlásil do armády. Vzhledem ke svému jazykovému vybavení byl přijat do jednotky námořní pěchoty jako tlumočník.
Účastnil se amerických vyloďovacích operacích jak na Saipanu, tak na Tinianu v roce 1944. Vzhledem k tomu, že uměl japonsky, dařilo se mu velmi dobře přemlouvat hladovějící japonské vojáky a zejména civilisty aby se vzdali. Civilisté živeni japonskou propagandou o krutém americkém nepříteli raději páchali i se svými dětmi hromadné sebevraždy (nejčastěji skokem z vysokých útesů). Američané byli tímto jednáním šokováni.
Odhaduje se, že Guy zachránil kolem 1500 vojáků a civilistů. Lze jen těžko odhadnout kolik to bylo v přepočtu životů amerických vojáků, kteří by jinak museli každého japonského vojáka v liščích dírách ostrovů, jeskyních a na stromech zabít. Guy Gabaldon byl za své činy navžen na Medaili cti a získal řadu vysokých vojenských vyznamenání. Zemřel 31.8.2006. Toto je tedy příběh Gabbyho - ,,krysaře ze Saipanu''.... (Big Bear)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Vždycky se rád ve filmech přiučím o "malých" významných událostech 2. světové váky a hrdinech jejichž jména ve Státech asi uměl skloňovat každej druhej kluk. Tentokrát o vojákovi který díky tomu, že vyrůstal v japonské rodině, tak na ostrově Saipan sám přiměl kapitulovat stovky Japonců. Struktura filmu je trošku podobná Lovci jelenů - do půlky žádná válka, naopak úvod je nepříjemně sentimentální, následuje ošem už výborná velká scéna pařby před odjezdem na bojiště, na které se dostaneme nevídaně ostrým střihem. Režisér byl asi před natáčením v kině na nějakém Godardovi. Akce v kontextu doby asi ta nejdrsnější jaká mohla být a ostrovní druhou polovinu už pevně ovládá charizmatický Jeffrey Hunter, který dokazuje že dokázuje, že dokáže být víc než jen hezounem bez talentu a sidekickem Johna Waynea ze Stopařů. Obzvlášť když sundá přilbu a začne nosit tričko a baseballovou čepici 1 , , 2(!! Quentine!!), což je prostě neodolatelně cool. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Čiernobiely film nielen vizuálom, ale trochu aj spracovaním témy. Chlapík vychovaný japonskou rodinou berie vojnu s Japoncami pochopiteľne inak než bežní Amíci. V tom tkvie aj pozitívum filmu. Naviac mu v tom pomáha znalosť japončiny. Film je delený do viacerých etáp života hlavného hrdinu, ale takmer každá z nich dopláca na premrštenú stopáž. Dlhé zábery z ostreľovania na ostrove Saipan doslova nudia a zbytočne dlhá je aj pasáž zábavy vojakov s dievčatami. Zmenšiť o pol alebo aj trištvrťhodinu a hneď by z toho bol záživnejší vojnový film. Jeffrey Hunter v roli obstojný, škoda však, že mu nikto nesekundoval. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoznačně pětihvězdičková záležitost. Vždycky jsem si myslel, že dlouhá stopáž je fenoménem posledních let. Mno tento ,,filmeček'¨ze šedesátejch let mne přesvědčil o opaku. Dlouhá stopáž byl také důvod, proč jsem měl obavu do něj jít. Byla zbytečná. Příběh Guye Gabaldona ,,krysaře ze Saipanu'' tak skvěle plyne, že se po hodinkách opravdu dívat nebudete. První hodinu sledujeme mladého Guye jak se dostal do japonské rodiny, což byl také důvod proč se naučil japonsky a tradicím japonské kultury. To později plně využil za druhé světové války. Jeho příchod k japonské rodině se pravda se skutečností úplně nekryje, ale příběhu to nijak neškodí, ba právě naopak. Film je místy i velmi vtipný a večírek po skončení výcviku v Hononulu byl fakt hot! V druhé polovině filmu se již ocitáme v Tichomoří při dobývání Saipanu. Pravda, trochu mne mrzelo nasazení poválečné techniky jako GMC náklaďáků a tanků Patton, ale budiž. Bojové scény byly opravdu masové a provedeny dokonale. Asi ještě v žádném filmu z Pacifiku jsem neviděl tak dokonale znázornění japonský sebevražedný útok na americkou námořní pěchotu.... Guy Gabaldon byl chlapík a je dobře, že o něm vznikl tento film. Jeffrey Hunter jej myslím zahrál se ctí, je škoda, že tenhle sympatický herec zemřel tak mladý. Více v mém obsahu. Za mne je tento film na 5 samurajských mečů ! * * * * * ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama