Reklama

Reklama

The Dirties

Trailer

Matt a Owen, dva nejlepší kamarádi, se rozhodnou natočit komedii o pomstě tyranům z jejich střední školy. Ovšem jeden z nich to jako komedii nebere... (cezero)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Film s námetom šikany na škole sa nemôže skončiť inak ako "exekúciou" šikanujúcich, a tak divák na začiatku filmu, resp. ešte pred jeho začiatkom na 95% vie, čo sa bude diať na jeho konci. The Dirties však k celej téme pristupujú úplne inak. Z počiatočného školského filmové projektu sa postupom vyformuje desivá myšlienka preniesť vymyslené dianie z kamery do skutočnosti. Aj keď ... čo pri filme typu "found footage" brať ako film a čo nie? Tento žáner otvára nielen filmárov, ale hlavne divákom úplne iný pohľad na celé dianie a príbeh vytvára omnoho osobnejším a uveriteľnejším, než keby bol natočený "klasickým" spôsobom. A The Dirties vyšiel ako found footage skutočne znamenito. S ničím sa nepáral, námet Vám surovo vyfľusol do tváre, poukázal na morálne dilemy dvoch hlavných postáv, ktoré na konci "videozáznamu" postavili tvárou v tvárou v obrovskej panike do pokľudnej triedy, aby divákovi zamotali myseľ a prinútili ho rozmýšľať, čo sa dialo potom ako počas celého filmu neznámy kameraman stačil na kamere tlačidlo "Stop". A aby divákovi pri titulkoch inšpirovaných filmovými klasikami po rozume behala iba jediná otázka. Urobil to? The Dirties končia veľmi podobne ako snímok Elephant, ktorý bol sfilmovaný na rovnakú tému. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli šikana a střelba na škole představují hlavní motivy The Dirties, tvůrci se bravurně vyhnuli jakékoli exploataci či hodnotící schematičnosti a namísto toho staví své pojednání na mnohoznačném propojení reality a fikce. V tomto ohledu pak forma found footage není jen pouhou módní manýrou, nýbrž nabízí první z vodítek, které má diváky upozornit na ambivalenci předkládaného světa. Fikce tvářící se jako záznam reality nám dává vhled do světa hlavních postav, které si realitu stylizují do fikce, a to jednak permanentním odkazováním k filmům a klišé, ale také tím, že před svým okolím hrají určitou roli. Samotný masakr je pak zneklidňující právě v tom, jak zapadá do zdejšího přepisování a manipulování reality, když se vlastně stává jen naplněním scénáře již mnohokráte přehraného v hlavě šikanovaných hrdinů. Právě v tomto ohledu dává film ultimativní vhled do nitra školních střelců. Díky tomu, že se jedna z postav neustále vysmívá tomu, jak jsou vrazi a psychopati profilováni a cíleně pracuje s manipulací své image opakovaným zvažováním vhodných kostýmů či podvratným naplňováním profilace vrahů, film boří právě ona psychologická schémata. Dokonce naopak relativizuje role obětí a násilníků, když střelce ukazuje jako lidi permanentně vystavované šikaně, kteří právě v reakci na každodenní příkoří hledají útočiště ve vlastních vyfabulovaných „scénářích“, kde se svým utiskovatelům vzpírají. The Dirties tak vlastně dokonale zpřítomňují pokrytectví médií, různých zájmových skupin i veřejnosti, když se snaží vinu za masakry svalovat na konkrétní filmy, videohry či hudební interprety. Je při tom opravdu tak těžké pochopit, že když je někdo den co den vystavovaný násilí, proti němuž nemá obranu ani zastání, že sám začne být natollik stravovaný představami na násilnou odvetu, že je posléze může i realizovat? Film se tak stává podobně ultimativním příspěvkem do debaty o šikaně a masakrech jako mrazivě výmluvná odpověď Marilyna Mansona na otázku Michaela Moorea, co by řekl střelcům z Columbine, kdyby měl možnost s nimi mluvit: „Neřekl bych ani slovo, ale poslechl bych si, co mají na srdci, což nikdo neudělal.“ ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chytré a vtahující do svého světa. Neumím si představit, jak by ten film mohl být lepší a jeho vnitřní paradoxnost na úrovni děje (vidím určitý nesoulad v tom, že Johnsonova postava je moc extrovertní na to, aby se jen tak stala obětí šikany s hromaděnou negativní energií) i stylu (kde nejde jasně určit, odkud se vlastně bere obraz) považuju nakonec za klad. Máloco je tak příjemné jako takováhle ukázka filmařské hravosti a nápaditosti, která vznikla za pár dolarů z opravdového zájmu. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Docela znepokojivé "found footage" o školní šikaně, přerůstající v inspirací střelbou v Colombine. Musel jsem na tom ocenit, jak chytře je to natočené, a přestože jak samotná šikana tak závěrečné vyvrcholení je (přes varování v úvodu filmu) vlastně abnormálně krotké a sterilní - možná to je nakonec o to působivější. Je to vůbec šikana, a je možné prostře postřílet každého, kdo se mi nelíbí, když je to tak snadné? ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Hodně silné téma, (pro nás Čechy dokonce po prosinci roku 2023 i aktuální) a hlavně naprosto děsivě padnoucí forma ve formě found footage... ale zbytek? Těžké zklamání. Johnson je obstojný režisér, celkem schopný herec, dejme tomu i střihač, ale ten scénář? Ne, díky. Celou dobu jsem si říkal, že tady někdo točí první draft , co napíšete jako odpichový můstek k finální verzi. Vlastně tu nedává absolutně smysl všechno, co předchází i následuje. Hlavní postava Matta je extrovertní pošuk do filmů, který se ale nadmíru socializuje, že by se terčem takovéto šikany rozhodně nestal. Šikanují se tiší, nenápadní a ničím zajímaví jedinci, kteří jsou kvůli tomu snadný cíl. Nemají to tak komu říct, nejsou příliš oblíbení a nikdo se s nimi nebaví a nebere je vážně... Stejně jako Owen (který by byl hlavní obětí spíš) to schytá jednou kamenem a... konec, sežerou mu dort (!) maximálně. Plus ten cringe celou dobu, kdy se Owen začne líbit holce úplně mimo jeho ligu a Matt na ní pro něj dostane číslo... To už není drama, ale sci-fi a já si říkal, ať už to proboha skončí. Plus točí ne divný, ale dementí film, u něhož se pak diví, že jim to učitel vrátí, aby to přestříhali na další cringe? Ti kluci jsou magoři a sympatie jsem si k nim nenašel skoro vůbec. Navíc se půlku stopáže stejně řeší hlavně to, že Owen se snaží sbalit tu holku a absolutně mu to nejde, do toho se párkrát zjeví šikanátoři, strčí do nich, zesměšní je (ve filmu tak za celou dobu pětkrát?) a zase se řeší holka. Chápu to, protože nápad na maximálně 15 minut se musel někde natáhnout, ale takto primitivní kravinou (a neberu to, že ta holka je důvod, proč se Owen otočí k Mattovi zády, má lepší důvody), ne dík. Zkrátka a dobře, je to zbytečně dlouhé, nudné a hlavně v určitých momentech nepříjemně trapné. Na ty dvě hvězdy to zachraňuje občas kreativní režijní rozhodnutí, forma a výjimečně zvládnuté finále. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama