Reklama

Reklama

Kanibal

(festivalový název)
  • Španělsko Caníbal (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Carlos (Antonio de la Torre) je najlepším krajčírom v širokom okolí. Jeho šaty šité na mieru vydržia večnosť na rozdiel od žien, ktoré vo svojom živote stretol. Avšak láska nie je ten problém, prečo sa Carlos nedokáže zamilovať. Aspoň až do chvíle, kým nestretne Ninu (Olimpia Melinte)... (sochoking)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (23)

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený příběh o týpkovi, co vlastně neví, jestli zabíjet nebo milovat. Ve filmu se toho sice moc nestane, ale téměř celou dobu mě to nějakým způsobem nutilo dokoukat. Možná by to mohlo být kratší, ale když budete mít někdy pohodový večer, tak doporučuji si film pustit. Akorát nemá moc cenu se dívat na snímek jen kvůli kanibalismu, toho tam tolik bohužel není. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Tento film je absolútne mimo môj bod záujmu a preto, respektíve napriek tomu, ho tu nechcem silou mocou kritizovať a podkopávať. Španielsky Canibal po thrillerovej, tobôž hororovej stránke vôbec nefunguje. Možno ako psychologická dráma, sonda do duše a mysle človeka, ktorý je úplne iný ako my, má iné zvyky ako my a obľubujé iné pokrmy ako my. Nie je to však žiaden psychopat alebo asociál. Práve naopak, Carlos žije pomerne nenápadný život krajčíra v španielskom meste Granada, má slušný byt a vo svojom okolí je rešpektovaný. Do jeho života sa však zapletie nová, mladá susedka Alexandra, ktorá prišla do Španielska za prácou z Rumunska. Keď za záhadných okolností zmyzne, príde ju hľadať jej nemenej pekná sestra Nina, ktorá naruší zabehnutý Carlosov stereotyp a významne mu ovplyvní jeho život. Technicky je Caníbal veľmi slušne spracovaný snímok, s peknou kamerou a sympatickými hercami. Škoda že je to celé také sterilné, bez štavy a akéhokoľvek väčšieho náboja. Po väčšinu stopáže sa v podstate nič zaujímavé nedeje a postavy len vedú siahodlhé dialógy pre diváka minimálne zaujímavé. Niečo do seba to však určite malo, mimálne prostredím, či už to boli ulice nádherného historického mesta Granada alebo prostredie horskej chaty s nádherným výhľadom a praskajúcim drevom v krbe. Žiadne napätie, či drsné scény však určite nečakajte, možno nejakú tú "nechutnosť", aj to len v náznakoch. Zaujímavý multinárodný kanibalský film bez gulí... 45 %! ()

Reklama

Saxos 

všechny recenze uživatele

Klub náročného diváka, jak střižený pro Čt2. Už úvodní scéna Vám nastíní co lze očekávat. Koukat pět minut z dálky na auto u benzínky, i když si tím odbudete i úvodní titulky, dá docela zabrat. Asi, aby jste se vžili do kůže lovícího kanibala. Někdo vydrží čekat na maso u řezníka i déle. Carlos čas ušetřil vynechanou návštěvou pekaře i zelináře, protože příloha mu nejela. Klady: oprášení tabu do kterého se chce málokomu; pěkně vyprofilovaný sériový vrah; zvučná španělština. Zápory: bohužel nudné čekání na to, jestli sežere i svoji sousedku, nebo už jí sežral a teď chce místo v mrazáku zaplnit její ségrou, nebo do ní zblbnul; každý ukázaný Carlosův lov mladé kořisti byl dost zpackaný, že je s podivem, že ho četníci nevyčmuchali. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Navzdory výborný úvodní scéně se scénář pomalu rozpadne na více či častěji méně povedený singulární výjevy a film jako celek moc nefunguje. Spotřeba masa toho týpka v hlavní roli je ale obdivuhodná, já si nedokážu představit, že bych každých pár dní spráskal třeba celý prase. Jedině snad, že bych ho také zapíjel nejvybranějším červeným z Côte de Nuits. Pro větší zábavu ale doporučuji přidat "ové" a zkouknout daleko víc nechutný filmísek Kanibalové. PS: Chtělo to sestřihat ještě tak 20-30 minut. (55%) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, který mě naprosto přikoval k obrazovce (v tomto ohledu mě mrzí, že místní komunita má s tímto filmem takový problém - aktuálních 57 % absolutně neodpovídá tomu, jak je ten film skvělý). Nádherná kamera a velmi dlouhé záběry, bezchybné herecké výkony (Antonio de la Torre je velmi přesvědčivý, a na Olimpii Melinte mě hodně baví se dívat), pomalé tempo vyprávění a minimum dialogů, to vše mi zde velmi sedlo. Nijak mi ani nevadí, že hrůzné činy titulní postavy jsou snímány zcela bez emocí a policie se zde mihne jen okrajově a v podstatě nijak nezasáhne do děje. Co mi na tom filmu asi přijde nejlepší, je to, že vyvolává spoustu otázek, na něž nedává odpovědi - např. kdy Carlos s kanibalismem začal? kolik lidí už zabil a jak dlouho už mu to prochází? kdo je ta starší žena, kterou zprvu mylně považujeme za jeho matku? jí pouze ženy nebo i muže? trpí - coby sériový vrah - nějakou sexuální deviací?, atd. - nic z toho film neodhaluje, a ponechává tak spoustu věcí zcela na divákově fantazii. Manuel Martín Cuenca mě tímto filmem už podruhé naprosto dostal, podobně jako před lety svým režijním debutem Bolševikova slabina - mezi oběma snímky lze ostatně vysledovat řadu podobností - hlavním hrdinou je v obou případech muž, naoko žijící spořádaným a úspěšným životem, který však porušuje společenská pravidla a současně se zamiluje do krásné dívky, s níž však z nějakého důvodu být nemůže, a na konci za to - pokaždé jinak - zaplatí vysokou daň. UPDATE 17.9.2019 - Hodně mě to bavilo i na podruhé, člověk si tam může všímat věcí, které mu zprvu unikly. To množství otázek, které film vyvolává, je opravdu strašně zábavné - ten náznakový styl vyprávění, kdy je spousta věcí nevyřčena, a divák se může jen domýšlet, mi přijde jako osvěžující protiklad mainstreamové (hlavně americké) produkce, která je povětšinou protivně doslovná, užvaněná a přesexualizovaná (Kanibal naopak spoustu věcí nechává nevysvětlenou, s dialogy zachází velmi úsporně a sex zde není vůbec). A konečně i to samotné téma kanibalismu zde není zpracováno nějak podbízivě vůči krvechtivému divákovi - ten se zde naopak musí pravděpodobně k smrti nudit, protože Kanibal je podle mě hodně artový film, řekněme nějak ve stylu Raw - podle mě vůbec není od věci oba filmy porovnat, a oba by se měly trefit do vkusu stejné sortě lidí. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Název filmu je možné spatřit až před závěrečnými titulky. (vojacekr)

Reklama

Reklama