Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mimořádně poutavý pohádkový příběh s ohromující filmovou výpravou a kostýmy se odehrává v překrásné zasněžené norské přírodě. Začíná v předvánočním čase, kdy do malé vesničky dorazí dvanáctiletá odvážná dívka Sonja v doprovodu lupičů, kteří ji drží v zajetí. Vesnice je totiž zakletá, stejně jako celé království. Kdysi dávno král ztratil svou jedinou dceru Gulltopp, která se vydala do lesa hledat Vánoční hvězdu. Dcera se však už nikdy nevrátila. Královna zemřela žalem a nešťastný král Vánoční hvězdu proklel. Na jeho království sestoupila tma a smutek. Jednoho večera přišel do jejich paláce mudrc, který králi předpověděl, že pokud se mu podaří do deseti let Vánoční hvězdu opět rozzářit, jeho dcera se vrátí domů. Od jejího zmizení uplynulo již devět let a králi zůstává poslední naděje. Sonje se podaří lupičům utéci a dostane se do zámku, kde si vyposlechne smutný příběh královské rodiny. Když jí král podá záchrannou ruku, Sonja se z vděčnosti ke králi rozhodne Vánoční hvězdu najít a konečně zlomit kletbu, která již dlouhou dobu visí nad jeho královstvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (41)

Nonna 

všechny recenze uživatele

Viděno v kině, takže nádherné exteriéry, ohromující efekty (let na Severáku) a nečekaně příjemné překvapení v podobě počítačem pohádkově upraveného Pernstejn castle - jak píší v titulkách, který se vypíná před pozadím norské divočiny. Dvě devítileté holčičky se mnou nadšené milým, nenásilným a chvílemi legračním příběhem, já ráda, že jsem nemusela pohádku pouze přetrpět a užila jsem si ji taky. Nejde o žádné k pochopení náročné veledílo, ale příběh ani jeho zpracování rozhodně neurazí. Navíc kvituji dobrý výběr herců, zejména hlavní hrdinka v roli Sonji je skutečně krásné děvče, které navíc umí hrát. Jedině snad představitelka čarodějnice působila svým výkonem poněkud jako klišé slátané z tisíce dalších pohádek o zlých čarodějnicích (včetně těch animovaných - jako by ji právě propustili od Šmoulů - nulová individualita.) A ta kašička pro skřítky na konec, ta potěšila. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková obyčejná vánoční pohádka ve smyslu, že zde nejsou žádné moderní prvky, není to zbytečně překombinované, hezky se na to kouká, má to pozitivní náboj, má to i uměřené herectví (ačkoliv zlý baron mi občas připomněl tajtrlikujícího Pavla Kříže), sem tam je to i pohodově vtipné a hvězdu navíc dávám za český hrad Pernštejn. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení od norských tvůrců. Dobrý důkaz toho, že i v zahraničí se umí točit pohádky, které za to stojí. Nicméně i na této se ale podíleli čeští tvůrci. Takhle si představuju, že má vypadat dobrodružná pohádka pro děti. Příběhy zasazené do předvánočního času mají vždycky zvláštní kouzlo. Tady je to samozřejmě taky tak. Tahle pohádka přinesla čerstvý svěží vítr, protože opět bude všude přesantaclausováno. Otec Vánoc se zde vyskytující je úplně jiný rozměr. Malá holčička v hlavní roli byla sympaťanda. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Aj keď už pomaly začína jar klopať na dvere, ja som sa vybral spolu s nórskymi filmármi a malou princeznou Sonjou na cestu za Vianočnou hviezdou. Pustil som si film "Reisen til julestiernen". No a zhliadol som dobre natočenú, severskú, fantasy rozprávku. Je to pohodový, príjemný snímok. Zrejme sa nestane mojou povinnou vianočnou klasikou, ale určite si ho ešte niekedy v čase vianočných sviatkov pustím a znova pozrem. Mám totiž pre vianočné príbehy slabosť. *** ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tohle byla prostě paráda. Vizuálně nádherné, vánoční náladou krásně protkané, na pohádkové poměry velmi dobře zahrané a zdaleka ne tak přehnaně infantilně zpracované jako většina tuzemské produkce. Příběh sice nijak extra nevybočuje z pohádkových schémat a všechno je celkem průhledné, ale vůbec ničemu to nevadí. Dva roky jsem se kochal trailerem a schovával si to na ten pravý čas. To čekání až do letošních Vánoc se rozhodně vyplatilo. Pět hvězd nedávám jen proto, že mi 80 minut přijde zbytečně málo na tak pěkný materiál. Jinak ale rozhodně podoručuji všem, kdo chtějí něco krásného vánočního! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo i na českém hradě Pernštejn. Také se natáčelo v Průhonickém parku a Hamousově statku u Křivoklátu. (Terva)
  • Barrandovský fundus se podílel na rekvizitní a kostýmní výpravě. Vybíraly se dostupné věcí ze skladových zásob a šily se i nové kostými a doplňky. (blackrain)
  • Králův pes Brutus je ve skutečnosti fenka Barča. (blackrain)

Související novinky

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (více)

Reklama

Reklama