Reklama

Reklama

Mrzout

  • Finsko Mielensäpahoittaja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (64)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Dá se to přirovnat k jinému severskému podivínovi, jménem Ove, ale finský mrzout není zlý, on je jen zapouzdřený v době svého mládí, kdy samozřejmě všechno bylo lepší, než teď když už je starý. Je tu několik kouzelných scén ( ruská delegace, kácení stromu, termostat). Také dvoudenní čekání na autobus, jehož linka byla před osmi lety zrušena, potěší. No a na závěr nechybí ani usmíření a dojetí. Výborné, ale přece jen Švédsko (Ove) - Finsko (Mrzout) 5:4! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak, jako jemně zmínila Lucinka ve svém vynikajícím komentáři, svět je plný plagiátorů a já tak měl opět jedinečnou příležitost, kouknout se na snímek o nevrlém starém pánovi. Humor tomuto filmu neschází, ale je to zřejmě to jediné, čím dovede někoho zaujmout. Příběh mě nenudil, ale nějak závratně zajímavý mi nepřišel a po morální stránce člověka neobohatí prakticky vůbec. Snímek se celou dobu pouze rozplývá, jak kdysi bývalo dobře a jak dnes všechno stojí za hovno. Na konfrontaci těchto dvou různých světů je vybudován veškerý humor. Hlavní dědoušek je sympatická bytost, ale doma by jej nikdo nechtěl. Ostatní postavy jsou maximálně klišoidní. Celkově jsem mírně zklamán. Čekal jsem něco víc. 4 hvězdy z toho prostě nedostanu. ()

Reklama

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Nerudnej dědek, zastánce starých časů, likviduje a kritizuje všechno a všechny v dosahu 100 metrů, aby posléze pochopil, že ne vše, co adoruje, může v dnešní hektické době fungovat. Třeskutá legrace to není, ale obstojná zábava ano, humor je tu dávkován jemně (vyjma scény s kácením stromu, páč to je prdel obrovská), dojemné scény citlivě a já jsem navíc byla okouzlena hudbou, protože ta byla opravdu skvělá. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento film úprimne páčil. Myslím si, že prekypoval skvelým humorom, ktorý ma držal od začiatku až do konca a bola to radosť sa na film pozerať. Niektoré scénky boli trošku zvláštne, ale nikdy nič také, čo by vyslovene dráždilo alebo otravovalo. Skôr som nemal pocit, že by to bolo stopercentne super. Ale čo tento film skutočne ťahá hore je náš hlavný hrdina, ktorý je absolútne fantastický. Plus si myslím, že aj záverečná hlavná myšlienka filmu je podaná veľmi dobre. Prečo by mal syn nášho hrdinu štiepať drevo a potrebovať vo svojom dome krb? A prečo jeho otec ho do týchto vecí tlačí, keď v dnešnej generácii fungujú veci inak. Ale na druhú stranu je treba aj povedať pravdu, že je vidno, ako dnešní mladí prežívajú absolútne všetko a prečo nepodporujú tých a oných. Lebo vo svete sa dejú zverstvá, ktoré nebudeme podporovať. Ale keby sme riešili všetko, tak reálne by sme asi museli žiť v lese vo vlastnom zrube a byť lovcom. A možno ani to by nebolo v poriadku, lebo ochranári životného prostredia a prírody. Toto film adresuje veľmi dobre a rovnako je aj celý čas vtipný. Scénka, kde sa má zrezať dub je fantastický príklad. Osobne môžem film len doporučiť. Myslím si, že sa úprimne zasmejete a užijete si ho. Hodnotenie: A- ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Finové mají dar mezi skandinávskými bratry. Psát nekompromisní, cynický komedie, které v sobě mají naprosto parádní humor a ještě kupu pravdy. Mrzout je přesně takový případ a musím říct, že hudba Hilmara Örn Hilmarssona tomu ještě přidala na jedinečnosti a vytvořila tak opravdu skvělý film, u kterého bych možná nanejvejš ubral pár scén, aby nebyl tak dlouhý. Jinak ale skvělý film. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Antti Litja, ktorý prepožičal svoj hlas postave Mielensäpahoittaja v originálných rozhlasových hrách a zároveň si túto rolu zahral aj v divadelnom prevedení, nebol príliš nadšený svojou účasťou vo filme. Nakoniec súhlasil kvôli svojmu vnukovi. (Da_reba)
  • Vo filme nezaznie skutočné meno hlavnej postavy. (Lucjen)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama