Reklama

Reklama

Mrzout

  • Finsko Mielensäpahoittaja (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (64)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do rokovania s Rusmi... ehm, teda Sovietmi, to bola výborná komédia. Pasáže, kde si postavy vyříkavali čo, kto, kedy a prečo, ma už až tak nebavili. Niektoré vtipy boli skvelé, iné (on porovnáva Ford Escort s prasaťom), asi pochopia iba Fíni. Dome bol skvelým režisérom teen drám a potom sa posonul ku dramédiám o nevšedných starostiach obyčajných Fínov, ktoré sa mi zdajú priemerné. Škoda. Veril som, že raz bude svetoznámy, to sa už asi nestane. Ale ja ho budem aj naďalej s láskou volať krstným menom. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mne sa tento film úprimne páčil. Myslím si, že prekypoval skvelým humorom, ktorý ma držal od začiatku až do konca a bola to radosť sa na film pozerať. Niektoré scénky boli trošku zvláštne, ale nikdy nič také, čo by vyslovene dráždilo alebo otravovalo. Skôr som nemal pocit, že by to bolo stopercentne super. Ale čo tento film skutočne ťahá hore je náš hlavný hrdina, ktorý je absolútne fantastický. Plus si myslím, že aj záverečná hlavná myšlienka filmu je podaná veľmi dobre. Prečo by mal syn nášho hrdinu štiepať drevo a potrebovať vo svojom dome krb? A prečo jeho otec ho do týchto vecí tlačí, keď v dnešnej generácii fungujú veci inak. Ale na druhú stranu je treba aj povedať pravdu, že je vidno, ako dnešní mladí prežívajú absolútne všetko a prečo nepodporujú tých a oných. Lebo vo svete sa dejú zverstvá, ktoré nebudeme podporovať. Ale keby sme riešili všetko, tak reálne by sme asi museli žiť v lese vo vlastnom zrube a byť lovcom. A možno ani to by nebolo v poriadku, lebo ochranári životného prostredia a prírody. Toto film adresuje veľmi dobre a rovnako je aj celý čas vtipný. Scénka, kde sa má zrezať dub je fantastický príklad. Osobne môžem film len doporučiť. Myslím si, že sa úprimne zasmejete a užijete si ho. Hodnotenie: A- ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Ten obsahový komentář je hloupý, protože nepochopil smysl filmu, zřejmě ho psal mladší člověk, který sám žije "v přepychu věcí", místo aby se snažil žit v "přepychu ducha"... A o tom je tenhle film především. O vzájemném nepochopení dvou generací, které mají úplně jiné žebříčky hodnot. Která je ta lepší? Jsem už taky stár, a tak jsem vlastně taky skončil žít v roce 1989 a v něm jsem zakonzervován. Mnohé technické vymoženosti jsem sice zvládl, ale jen v základu, z přemíry tlačítek a ikonek jsem taky zmaten. Příhoda s kávou, to jsem celý já. I pro mě je káva turek a nic jiného a ty ostatní názvy jsem slyšel, ale nic si pod nimi představují a nejsem schopen si jejich názvy zapamatovat. A zubím kartáčkem na baterky bych si taky neuměl zuby vyčistit... Má nám být proto vysmíváno? Já jsem sice na práci levý jako ten stařečkův syn, ale jinak - nemáme právo se vysmívat i my mladé generaci, jak ji zkazila moderní technika, jak jí poničila citový život. Vidím to vedle sebe dnes a denně a jsem z toho zničen stejně jako ten stařeček, který se nakonec rád vrací na rodnou hroudu. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Mrzout je filmem, který vás možná zpočátku nebude bavit, ale postupně si trpělivého diváka svou zvláštností získá. Příběh může na první pohled působit obyčejně, ale právě v tom tkví jeho kouzlo. V kostce jde o to, že starý pán, žijící na venkově ve starém domě, postaveném vlastníma rukama, utrpí při scházení schodů úraz koníku, kvůli němuž musí navštívit lékaře. Ten mu doporučí rehabilitaci. Starý pán se tu příležitost rozhodne využít k tomu, aby odložil návštěvu nemocnice, pomohl rodině svého druhého syna, a pokusil se s ní sžít. Více zde: http://nafilmu.cz/2016/02/recenze-mrzout-2014/ ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Dá se to přirovnat k jinému severskému podivínovi, jménem Ove, ale finský mrzout není zlý, on je jen zapouzdřený v době svého mládí, kdy samozřejmě všechno bylo lepší, než teď když už je starý. Je tu několik kouzelných scén ( ruská delegace, kácení stromu, termostat). Také dvoudenní čekání na autobus, jehož linka byla před osmi lety zrušena, potěší. No a na závěr nechybí ani usmíření a dojetí. Výborné, ale přece jen Švédsko (Ove) - Finsko (Mrzout) 5:4! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme nezaznie skutočné meno hlavnej postavy. (Lucjen)
  • Antti Litja, ktorý prepožičal svoj hlas postave Mielensäpahoittaja v originálných rozhlasových hrách a zároveň si túto rolu zahral aj v divadelnom prevedení, nebol príliš nadšený svojou účasťou vo filme. Nakoniec súhlasil kvôli svojmu vnukovi. (Da_reba)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama