Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer 4
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (370)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Co mají společného hlavní postavy seriálu? Otřesný a zničující vkus na sexuální partnery! Ať šáhnou po komkoliv, vždycky to dopadne katastrofou. Téhle smutné přehlídce vévodí Vlkodlak, jehož sexuální spoluhráči slízávají jednu ránu za druhou - a ne, není to proto, že by je v návalu vášně kousl. Vlkodlak by udělal nejlíp, kdyby se zapsal do semináře a pak dodržoval celibát. ____ Výpravný seriál z viktoriánsky vznešeného ale i špinavého světa – oděvem i morálkou – inspirovaný brakovou literaturou je nádherně a přiznaně pokleslý. Doba sešněrovaná korzety a společenskými rituály si nutně hledala postranní cesty k vybouření, takže hned za fasádou vznosných zámků i v postranních uličkách si vybičovaný chtíč ukájel každý s každým. Vraždy a morbidita podněcují libido, krev teče proudem, prostěradla jsou propocená a je skutečně jen málo místa a krátce vyměřený čas pro romanticky bílou růžičku zastrčenou v klopě doktora Frankensteina. _____ S logikou si seriál příliš nerozumí, postavy něco řeknou a hned vzápětí udělají něco jiného. Sliby ani hrozby se nedodržují. Nejlepší je nepřemýšlet o charakterech hrdinů, protože i ti „hodní“ jsou sadistická a nebezpečná monstra a omluvy pro jejich vraždění jsou jenom kecy. Často za sebou nechávají krvavé lázně. Milostná vzplanutí autoři moc dobře neumí: dva se k sobě dostanou trochu blízko a hned je z toho láska jako trám, na kterou se vzápětí zapomene. ____Po první řadě se seriál rozpadne do spíše paralelních příběhů jednotlivých postav (Dorian Grey jel sám za sebe skoro od začátku), které se občas potkají a to setkání je místy scénáristicky násilné. ____ Ale scénář dobře variuje motivy ze slavných hororových knížek a přidává motivaci jejich postavám (dr. Frankenstein a jeho „sestřenice“, dvojakost pana Hyda, pokousaná Mina, hledání jména pro Frankensteinovo monstrum). A velmi dobře pracuje s motivy viktoriánské průmyslové éry, která otevřela dveře do našeho světa: hodnota společenského postavení, emancipace žen, konec objevitelského kouzla, střet vědy s mysticismem.____ Eva Green je pro hororové role svou bledou pletí a pronikavýma očima přímo zrozená a tady se zasvíjela a zavřeštěla si do sytosti. NEJSILNĚJŠÍ SCÉNY: Dorian Gray s kovbojem, krvavý valčík. SHRNUTÍ: To byste koukali, jak ve viktoriánské éře uměli lidi souložit! ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Stopy hrůzy z Londýna devatenáctého století s Evou Green v jedné z hlavních rolí - tvůrci nemohli na můj vkus a představy zamířit lépe. Já tu ženskou prostě žeru a to, co předvádí v Penny Dreadful, mi zkrátka bere dech. Chladná krása, vytřešetěný zrak, gesta... Skvěle jí sekunduje i Josh Hartnet a Timothy Dalton, naopak postava Viktora F. mě strašně iritovala. Všeználek a tvůrce, achjo. Útoky blondýn jsou moc fajn a - dobře jim tak, hell! Už aby bylo za rok a já si mohla začít pouštět mozkem druhou sérii. Aktualizováno 11.6.2015: Druhá série začala a já ani po čtvrtém dílu nejsem schopná se do toho nějak ponořit. Všechno je sice při starém, ale zdá se mi to celé zatím poněkud prázdné. ()

Reklama

Quint 

všechny recenze uživatele

Známé postavy z viktoriánské literatury jsme už viděli pohromadě v komiksech o Lize výjimečných (ten příšerný film ignoruju), kde tvořily podivný, ale fungující tým. V Penny Dreadful je jejich spojení bohužel trochu křečovité. Seriál totiž trpí stejným problémem jako pozdější série True Blood – přeplácaností a roztříštěností, zkrátka snahou nacpat do příběhu co nejvíce hororových ikon bez ohledu na soudržnost (a trochu se bojím, že to bude s každou další sérií horší). Skvěle tu ale funguje spojení atmosféry staromódních hororových příběhů se špinavým realismem, na který jsme zvyklý např. v historických seriálech HBO (i zde hraje velkou roli precizní výprava, která nás úspěšně vtáhne do tehdejšího světa). Navíc přiznávám, že už jsem dlouho v televizi neviděl tak ponurý a vcelku i strašidelný hororový seriál. ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Vítejte v prohnilém temném Londýně, ve kterém se střetává náš svět se světem nadpřirozeným. Hororům se vyhýbám jako upír kříži, ale viktoriánské éře jednoduše nikdy nemohu odolat. Zdejší kombinace tmy, špíny a deště vyvolává příjemně hororovou atmosféru, jaká padne viktoriánskému období jako ulitá. Eva Green se do podobného žánru hodí a Josh Hartnett mě poprvé příjemně překvapil. Těším se na tolik legendárních monster v jednom seriálu. Avšak zatím to na mě nepůsobí jako nějaká pecka a obvykle se se mnou pocity z pilotu vezou po celý seriál - tak uvidíme, jestli Penny Dreadful překvapí. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který mě mocně potěšil vzhledem k často chabé kvalitě hororových filmů. Tady se žádné zklamání nekonalo, celou záležitost prostupuje ponurá atmosféra viktoriánského Londýna s mlhou, deštěm a plynovými lampami a v tomto prostředí se pohybují všechny bytosti, kterých se Angličané rádi báli. Seriál má k dispozici kvalitní scénář i obsazení a zvláště Eva Green v něm podává opravdu skvělý výkon. Konečně si můžu vychutnat pořádný horor bez spousty nesmyslného balastu. Nemůžu hodnotit jinak než 5*.// Po shlédnutí třetí série musím konstatovat, že jsem se přece jen určitého zklamání dočkal, závěr seriálu mě příliš nepřesvědčil, ale ani to výslednou známku neohrozilo. ()

Galerie (978)

Zajímavosti (18)

  • Název Penny Dreadful je odvozen od názvu fiktivních příběhů, které byly vydávány v 19. století. Jednalo se o ponuré povídky o zločinu, okultismu a nadpřirozenu. (Perverz)
  • Přestože se seriál odehrává v Londýně, filmováni probíhalo v Dublinu. (Perverz)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama