Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer 2
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (370)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem celou dobu přemýšlel, jestli je chyba u mě nebo jestli jsem prostě a logicky měl čekat něco jiného. Penny Dreadful je totiž naprosto luxusně obsazená, výpravná a vizuálně podmanivá podívaná, která se navíc opírá o výbornou režii a jednu z nejvíc božích znělek, jaké jsem u televizního seriálu kdy viděl. Bohužel tam byly i okamžiky, kdy mi některé dějové linky přišly zbytečně natahované, párkrát jsem si u toho i zívnul, ale hlavně jsem si celou dobu říkal, že takto monumentální projekt s tak obrovským potenciálem prostě nakonec vyčaruje něco, z čeho si sednu na prdel. To se ovšem nestalo a tak mi po konci první série zůstala jen ta boží znělka a posedlá Eva Green, která je v druhém díle na té snobské akci naprosto ďábelsky dokonalá. Čekal jsem asi holt více napětí či nějaké rafinovanější rozuzlení. Ochotně rád kritizuji ostatní, když vyzdvihují formu nad obsah (protože to opravdu říká dnes už skoro každý „moderní kritik“), ale v případě Penny Dreadful to nicméně až bolestně sedí… Tenhle seriál měl obrovský potenciál, obrovské ambice a ty nejlepší předpoklady, aby se stal kultem – ve výsledku ale doplácí na to, že jeho příběh vás za to srdce prostě nečapne a pár odvážně úchylných scén (jako highlight by mohl být Dorian Gray šoustající ženskou, která umírá na tuberkulózu a ještě si ji u toho fotí) to jednoduše nezachrání. Škoda toho promarněného potenciálu. 3,5* ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hrozně dobrej námět, hrozně dobrý herci (Timothy Dalton!), dost vysoký rozpočet, aby hororě-duchařský viktoriánský Londýn (a posléze i jiná místa) vypadal náležitě děsivě a atmosfericky, většina dílů je zábavná, příběh když už ne skvělý, tak je alespoň "docela fajn," jenže pak vždycky přijde finále děje, které je většinou uboze odfláklé a hrozně, hrozně iritující a nevyužívající plný potenciál. Ten mimochodem ani nevyčerpali tvůrci při tvorbě a absorbování postav, kdy do svého "superhrdinského" světa s démony a tajemnem zapojili pouze to notoricky nejznámější, což je obrovská škoda, přeci jen, sem tam přihodit neco třeba z bratrů Bennsonových. Viktoriánskej sešitovej/povídkovej horror je zábavně rozsáhlej. Prostě je to celé nevyužitý potenciál, který ovšem sám o sobě obstojí. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takhle by vypadala Liga Výjimečných, kdyby nebyla debilní. V první sérii máme grupu složenou ze staršího gentlemana-dobrodruha sira Malcolma, posedlého média Vannesy Ives, mladého Dr. Frankensteina a drsnýho pistolníka z Ameriky Ethana Hunta. Doprovází je vždy ještě sluha, Afričan s kudlama. Hlavní dějová linie je dost slabá a je o tom, že egyptskej megaupír unesl dceru sira Malcolma, Minu Harkerovou a oni se jí snaží najít. Spočívá to v tom, že vždycky jdou na tajemné místo, tam profackujou a zabijou desítky upírů a odejdou s nepořízenou. Mezitím mají vždy dlouhé porady, kde se hádají a každá postava navíc řeší svoje soukromé trable. Nejvíc mě asi bavily potíže emo frankensteinova monstra. Bylo mi ho fakt líto. A vůbec ty interakce mezi jednotlivými postavami jsou fajn. Nemají se zrovna v lásce a scénář se někdy nebojí jít až na dřeň. Takže - bacha spoiler - můžeme vidět, jak Evu Green mrdá neviditelnej ďábel (ano je tam na to sama, ale zahrála to hezky :D ) nebo vyprsknout smíchy, když vám dojde, že Josh Hartnett je vlastně teplej vlkodlak. I když kvalita dílů trochu kolísá, tak to vynahrazuje bombastické zpracování. Londýn vypadá lépe, než v hodně filmech. Opravdu z něj čiší, špína a ponurost a to se seriál nebojí servírovat i docela davové scény. Prachy jsou rozhodně vidět. A věc druhá je megasilná herecká sestava. Všichni zůčastnění hrají skvěle. Eva Green má samozřejmě nejvděčnější roli a může se tam ksichtit do aleluja. Hartnett hraje na kvalitní jistotu, ale třeba takový Dalton toho tvrdého britského lorda, bez soucitu hraje fakt parádně. A, pro mě neznámý, Rory Kinnear mi utkvěl možná nejvíc. Měl jsem díky němu Dr. Frankensteina rád, a žral jsem i ty jeho morální dilemata. Za první sérii dávám pěknejch 70% a druhou si rád pustím. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Konečně i můj nejoblíbenější režisér Sam Mendes vplul coby producent do seriálových vod a po prvním dílu to vypadá víc než slibně. Spolupráce Mendese a scenáristy Johna Logana se osvědčila už u bondovky Skyfall, tentokrát se duo vrhlo na hororový žánr. Hutná atmosféra, viktoriánský Londýn a ty nejznámější hororové postavy... tohle zkrátka nemůže dopadnout špatně. Ovšem zatímco u seriálového Hannibala si bez problémů vychutnávám jídlo, tady to skutečně nepůjde. Na to je má arachnofobie a "hmyzofobie" příliš silná a tvůrci s nechutnými scénami vskutku nešetří. Pilot - 80% I přes pár ne úplně dokonalých dílů se Penny Dreadful řadí k nejlepším seriálovým novinkám tohoto roku. Fanoušci hororového žánru, stejně jako zajímavě napsaných postav a výborných hereckých výkonů (Eva Green si hodně hlasitě řekla o nějakou tu cenu), si rozhodně přijdou na své. 1. série - 90% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se k Penny Dreadful přeci jen vrátil a seriál dokoukal. Věděl jsem do čeho jdu, ale i tak to byl místy docela boj. Poetický styl vyprávění mi zkrátka nesedl. Má to však jedno eso v rukávu. Eva Green je se svým fyzickým pojetím herectví naprosto strhující a epizody věnované její postavě jsou i díky tomu vždy nejlepší v sérii. Samotný vrchol pak přijde v té druhé, kde jeden díl vypadá spíše jako film a svou temnou atmosférou se značně vymyká. Každá série se snaží být trochu jiná, ale kvalitativně všechny splývají. S1 - S2: 60% ()

Galerie (978)

Zajímavosti (18)

  • Seriál čerpá z více knižních předloh, zejména pak ze tří, a to "Frankenstein; or The Modern Prometheus" autorky Mary Shelleyové, "The Picture of Dorian Gray" od Oscara Wilda a "Dracula" od Brama Stokera. (Perverz)
  • V prvním díle vybídne Vannesa Ives (Eva Green) Ethanovi (Josh Hartnett), aby si z balíčku vybral jedinou kartu. Ten si vybere kartu, která je pojmenována "The Lovers". Tak se jmenuje i film z roku 2014, ve kterém právě Josh Hartnett ztvárnil hlavní roli. (Tristan Rafael)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama