Reklama

Reklama

Jak se stěhuje kostel

všechny plakáty
Československo, 1988, 15 min

Scénář:

Jindřich Fairaizl

Hrají:

Jindřich Fairaizl (vypravěč)

Obsahy(1)

Film obsahuje poslední záběry na starý Most. K rozhodnutí likvidace města (pod nímž mimochodem nebylo tolik uhlí, kolik se očekávalo) došlo v roce 1962, samotný kostel byl přestěhován v roce 1975 na vzdálenost 841 metrů průměrnou rychlostí 2,16 cm za minutu. Vidíme nejen historické záběry odstřelů budov přímo v centru města, ale i odstraňování veškeré výzdoby kostela, zpevnění různými ocelovými konstrukcemi zevnitř i zvenku a pomalé stěhování, které nepřetržitě trvalo téměř 30 dní. Následně proběhla nákladná a zdlouhavá rekonstrukce kostela, ale vybavení interiéru (nábytek, obrazy) se vrací až za delší dobu, vysvěcen byl kostel až několik let po revoluci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Cokoli z tvorby Fairaizla těžko hodnotit, vzhledem k tomu, že je to vytrženo z kontextu. Nicméně jeho komentáře jsou nevšedně atypické a ironizující. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Neurazí nenadchne...Vyrabovat Mostecko, připravit jej o 30 obcí, kontinuitu, kořeny, se přesunutou památkou vykastrovanou o duchovní rozměr nenapraví... Nicméně jako projekt socialistického Československa to pro nás bylo ve své době, něco jako let na Měsíc... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Jak se stěhuje kostel, aneb bolševikova dojemná péče o historické dědictví. Člověk by se skoro až dojal, když vidí všechny ty papaláše, cintající o nutnosti zachování významné církevní památky, kdyby ovšem nevěděl, jak obyčejně šikanovali klér, z kostelů běžně dělali sklady a maštale a vůbec památky nechávali spíš spadnout, než aby je citlivě stěhovali. Pokrytectví v tomhle filmu bublá tak, že se skoro až vytrácí jeho značná dokumentární hodnota. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Z dokumentárního hlediska poskytne film očekávané informace, je ale příliš poplatný své době - měl jsem silný pocit, jako bych se díval na staré komunistické agitační týdeníky. ()

Lajty 

všechny recenze uživatele

Dokumenty tohoto typu budou za pár let unikátní a nepostradatelné. O starém městě Most se toho moc nedochovalo, proto každý takovýto dokument je zlatým grálem a krásnou vzpomínkou na starý Most. ()

Reklama

Reklama