Reklama

Reklama

Izraelská atomová bomba

(TV film)
  • Německo Israel's Bomb
Německo, 2012, 52 min

Obsahy(1)

V létě roku 1986 nabídl informátor listu Sunday Times fotky a důkazy toho, že Izrael vlastní atomovou bombu. Investigativní reportér zjistil, že muž říkal pravdu. Zpráva se záhy stala světovou senzací a informátor zmizel. Izrael se přiznal, že jej uvěznil a odsoudil na 18 let za špionáž a velezradu. Investigativní reportér Peter Hounam se snaží zrekonstruovat, jak muže dopadli a co se vlastně stalo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Sandai 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument k zajímavému tématu. Zpracování je lehce senzachtivé a některým faktům se mi, bez dalšího ověření, nechce moc věřit. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Jak už řekl Mark Twain - budeš-li někdy hledat pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene. Přesně v tomto duchu se chová stát Izrael. Celá druhá světová válka pro ně byla drahá a cenná zkušenost. Zapomíná se na to, že celý svět odmítal před válkou přijímat židy (kromě Velké Británie a Švédska), rovněž tak američani, kteří to hráli na uprchlické kvóty. Jenže ve skutečnosti se blížily volby a Roosevelt chtěl být zvolen prezidentem a dobře věděl o silných protižidovských náladách u američanů, takže židy hodil přes palubu. Připomeňme Witoldovu zprávu z podzimu roku 1940 a pravidelně z Osvětimi až do začátku roku 1943, kdy už běželo "průmyslové vraždění". Zprávy chodily londýnské vládě, potažmo spojencům a nikdo nic neudělal. Je potřeba si pojmenovat příčiny, abyste lépe pochopili důsledky. Komická figura byl ten reportér Hounam, který lovil senzaci, která žádnou senzací není. Která jaderná velmoc by takového povídálka obratem neuklidila? Kromě toho vynechal spoustu důležitých informací, a proto vypadá Mordechaj Vanunu jako oběť ošklivého Mosadu. Mordechaj Vanunu byl levicový aktivista, v osobním životě dosti neúspěšný, který stále hledal někoho nebo něco, kam by mohl patřit, s kým jít nebo na koho se pověsit. Ženské o něj nestály a on to velmi těžce nesl, což se dá pochopit. Už to, že si snad myslel, že zveřejní jedno z velkých tajemství Izraele a ten nad tím mávne rukou, je důkazem mdlého ducha. Stejně jako všechny tajné služby, tak i Mosad má celý tým, který se věnuje psychologii a hledá slabinu takového člověka. Takže Mordechajovi předhodili kočičku, kvůli které poztrácel poslední kousky rozumu, a přes Řím se vrátil zpět do Izraele, kde mu vyměřili 18 let, z toho 11 na samotce. Na tom není nic fantastického, jen to nechce poslouchat takové povrchní nýmandy jako je Hounam, ale zjistit si informace, zejména z knih Blacka a Morrise a dalších. ()

Reklama

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Židi jsou jedinej národ na světě, kterej disponuje zbrojním jádrem a nepřizná to. Už to samo o sobě dost smrdí. Jedinej američan, kterej tomu chtěl udělat přítrž, dostal kulku (JFK). Od tý doby to USrael táhne dohromady a obtěžuje půlku planety. O zfingovaným útoku na Egypt, manipulaci veřejnýho mínění, nelegálním obchodu s jaderným materiálem a mnoho dalšího ani nemluvě. 80% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama