Reklama

Reklama

Patema nohama vzhůru

(festivalový název)
  • Japonsko Sakasama no Patema (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Když ji pustím, spadne do nebe.
Patema celý život strávila pod zemí. Po katastrofickém pokusu o spoutání alternativních zdrojů energie se musel její lid usadit v temné a stísněné síti podzemních tunelů. V temnotě sní o dobrodružstvích na povrchu. Eidži jaksi nezapadá ve škole, ani ve společnosti. Jeho svět ovládá již po generace tyranský rod Izamura. Městu ve středu království dominuje obří Řídící věž a v dálce na horizontu se ukazují rozsáhlé pustiny. Tato dvojice se brzy zaplete do velkých událostí, které postaví jejich světy na hlavu... (Animefest)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (23)

Pitam 

všechny recenze uživatele

Skvělé sci-fi s krásnou animací a decentní hudbou, kterému vévodí velmi sympatická a navíc výborně fungující ústřední dvojice z navzájem obrácených světů. Může to na první pohled vypadat, že Patema je pouze dětským příběhem o vše překonávající síle přátelství, ale ono je to především drama, jehož hlavním poselstvím je (alespoň podle mě) výsměch nesmyslnosti totalitního zřízení s obzvlášť vypečeným vůdcem v čele; a pak také výsměch lidské naivitě až hlouposti, kdy jsou mnozí jedinci ochotni uvěřit čemukoliv a následovat cokoliv (scény s pohyblivým chodníkem tu „stádovitost“ symbolizují více než dostatečně). Nemyslím si, tak jako někteří, že by se tvůrci Patemy inspirovali hraným filmem Paralelní světy, který mi ovšem oproti tomuto anime připadá velmi slabý a hlavně hrozně nedotažený. Ale i kdyby tomu tak bylo, je to nepodstatné, neboť oba filmy mají odlišnou koncepci obou světů, liší se jejich vzájemné zákonitosti a hlavní dějová linka je úplně jiná. Společným rysem tak zůstává jen obrácená gravitace, ale i ta je zde mnohem více promyšlená. Pro mě jde o jedno z nejlepších anime z poslední doby a z některých scén, jež demonstrují opačnou gravitaci, se vám jistě také zatočí hlava - ovšem v dobrém slova smyslu. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že niečo podobné ako je Sakasama no Patema sa dá vidieť aj inde a teda nie je to to najlepšie čo môžete dostať, ale ja sa nebudem pozerať len na konkurenciu, ale hlavne na kvalitu tohto "anime" filmu, ktorý napriek svojej dĺžke má ťah na bránu a neprináša žiadne zbytočné scény. Snáď som dostatočne vysvetlil ten ťah na bránu, ktorý je myslený samozrejme tak, že divák dostane len to čo je dôležité pre príbeh a to je vlastne prednosťou tohto filmu. Samozrejme príbeh funguje na princípe už veľakrát videného, keď sa nepriatelia spoznali zistili, že sú minimálne odlišný a vedia nájsť k sebe cestu spriateliť sa, zaľúbiť sa atď. Ešte by som vyzdvihol animáciu, ktorá je veľmi pekná a oku lahodiaca. Koniec je očakávaný a myslím aj ideálny v tom zmysle, že človeka poteší a neurazí. Kedže minutáž je fakt malá (99 minút) tak toto je taká jednohubka, ktorá niekoho zaujme viac iného menej. Minutáž je malá vzhľadom k tomu o čom tento príbeh rozpráva. ()

Reklama

dudo24 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi to páčilo. Dobrá kombinácia napätia, mysterióznosti a romantiky. Stále som sa chcel dozvedieť viac o tom ako oba svety fungujú a hlavne o ich histórii. Veľmi sympatické hlavné postavy. Rozuzlenie na konci bolo skvelé. Film Upside Down bol vydaný rok predtým, tak predpokladám, že slúžil ako inšpirácia. Ak teda oba filmy nečerpali z iného zdroja. V súvislosti s tým mi napadá myšlienka, že či prívesok s červenou tekutinou, ktorý patril Pateme, nie je referencia na Upside Down. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - My jsme úplně jiné bytosti než vy......... Je to trošku převrácený příběh a to co funguje na papíře, nemusí zákonitě fungovat ve filmu. CITÁT - Nenech mě spadnout!!....... Jezdící chodník mě dostal a je velmi věrohodný. Celkově mě však příběh moc neoslovil. Byl krásně kreslený a hudbu měl jen průměrnou. DIALOG: PATEMA - Jsi.....vzhůru nohama!!! EIJI - Ne, to ty jsi vzhůru nohama!!!....... ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že se mi to velmi líbilo. Nápad s otočenou gravitací je poměrně zajímavý a tady si s ním opravdu pěkně pohráli. Ústřední dvojice byla fajn a ten lehký nádech přátelství a romantiky byl poměrně příjemný. Stejně tak se mi líbilo vykreslení obou světů a především ten totalitní byl dost zajímavý. Animace byla povedená a i hudba se mi líbila, takže opět celkově spokojenost a příjemný zážitek. 8,4/10 ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama