Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V loňském roce oslavila Velká Británie šedesáté výročí korunovace své panovnice Alžběty II. Britská královská rodina se těší oblibě po celém světě, i když v poslední době zaměstnává pozornost médií zejména její nejmladší generace. O Alžbětě se toho ví hodně, ale teprve film Královna z roku 2006 s vynikající Helen Mirrenovou v hlavní roli odhalil komplikovaný vztah panovnice impéria a britského premiéra (tehdy Tonyho Blaira). Každý ministerský předseda má totiž v „popisu práce" týden co týden navštěvovat Její Veličenstvo a diskutovat veškeré důležité záležitosti domácí i zahraniční politiky. Premiérů – až na jedinou výjimku, jíž byla Margaret Thatcherová, šlo výhradně o muže – se za její vlády vystřídalo celkem dvanáct. Nejblíže měla Alžběta bezesporu k tomu prvnímu. Winston Churchill jí totiž poskytl neocenitelnou podporu v době, kdy se po smrti svého otce Jiřího VI. musela jako mladičká ujmout trůnu. A ke komu měla největší výhrady? Podívejte se na dnešní dokument. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Gromit 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že půjde o nějaký druhořadý dokument, který bude nekriticky oslavovat Alžbětu II. a britskou monarchii jako takovou (ta podle mě ztratila smysl po smrti Jiřího VI., byť většina Britů nedá na svou královnu dopustit). A jsem moc rád, že jsem se zmýlil, protože tento dokument je nesmírně zajímavý a poučný. Alžběta II. teď sice zažívá už "svého" dvanáctého premiéra, ale tvůrci se zaměřují na její vztah pouze ke čtyřem, a to asi těm nejvýznamnějším či alespoň nejvýraznějším - Winstonu Churchillovi, Haroldu Wilsonovi, Margaret Thatcherové a Tonymu Blairovi. Zachycuje éru, kdy se Alžběta II. stala všemi milovanou panovnicí, i éru, kdy u mnoha Britů upadla v nemilost (po smrti princezny Diany). Možná existuje celá řada lepších dokumentů na dané téma, ale já nenašel jedinou věc, kterou bych měl na tomto kritizovat. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument o premiérech Anglie a vztahu královny Alžběty k nim. Velký důraz se klade na prvního "Alžbětina" premiéra Winstona Churchila, pak až Margaret Thatcherovou a další novodobé premiéry. Dokument se pozastavuje na královninou reakcí nereakcí na úmrtí princezny Diany a nad tehdejším premiérem Tony Blairem. Místy spíše nudnější dokument, ve kterém uvidíme spoustu archivních autentických záběrů (skvělé), ale taky hrané vsuvky (příšerné). Hudba: Wolfram Burgtorf ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný dokument, který mapoval vztah královny Alžběty II. ke svým premiérům. Beze sporu šlo o zajímavý, byť velmi stručný dokument, protože toto téma by jistě vydalo na plnotučný dokument na pokračování. ()

Peddro 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé a poutavé, jediné co mi vadilo je, že někteří premiéři byli pouze zmíněni a nebylo uvedeno nic z jejich funkčního období. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama