Reklama

Reklama

Freddie Mercury: Příběh

  • Velká Británie Freddie Mercury: The Great Pretender (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Freddie Mercury (5. září 1946 – 24. listopadu 1991) se narodil jako Frederick Bulsara na Zanzibaru, ostrově, který dnes patří k Tanzánii. Až do sedmi let byl vychováván jako jedináček. Pak se narodila jeho sestra Kashmire. Oba Mercuryho rodiče byli Peršané, a protože v Bombaji byla největší perská komunita na světě, začal Freddie chodit do školy v Panchgani. V necelých čtrnácti letech se Freddie s rodiči přestěhoval do Británie. V devatenácti se přihlásil do Ealing College of Art. Všichni Freddieho spolužáci ho popisovali jako tichého, málo sebevědomého podivína, který neustále imitoval Jimiho Hendrixe. V roce 1969 se Freddie seznámil s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Tylorem, členy skupiny Smile. V průběhu roku 1970 začali společně zkoušet a novou kapelu – podle Freddieho návrhu – pojmenovali Queen. V únoru 1971, po příchodu baskytaristy Johna Deacona, se z nich stal kvartet, považovaný dodnes rockovým světem za jednu z nejtrvanlivějších a nejkvalitnějších sestav pop-music. Freddie měl jasnou představu o stylu kapely: zkombinovat razanci Led Zeppelin s novým druhem vizuální a melodické elegance.
O tom, že má AIDS, se zpěvák Freddie Mercury dozvěděl pět let před tím, než 24. listopadu 1991 zemřel. Obavy z nemoci měl už dávno. Uvědomoval si, že jeho divoký životní styl přesahoval běžné excesy rockových hvězd. „Měl jsem víc milenců než Elizabeth Taylorová," chlubíval se Mercury přátelům. Svěřil se pouze své přítelkyni Mary Austinové a manažerovi skupiny Queen Jimu Beachovi. Dohodli se, že zatím o všem pomlčí i před Mercuryho queenovskými kolegy, kytaristou Brianem Mayem, bubeníkem Rogerem Taylorem a baskytaristou Johnem Deaconem. „Kdyby to věděli, týmový organismus by se rozložil. To nechci. Jejich muzikantské kvality potřebuji víc než jejich soucit," argumentoval Mercury.
Už druhé LP, které vyšlo v březnu 1974, se stalo 5. nejprodávanějším albem v Británii a další album (Sheer Heart Attack – listopad 1974) bylo dokonce druhé. 21. 11. 1975 vyšlo LP A Night at The Opera se skladbou Bohemian Rhapsody, ve které sbory byly nahrány postupným navršením 180 hlasů a kytara potom působí jako zvuk orchestru. Deset dnů nato se singl Bohemian Rhapsody dostal na 1. místo britské hitparády, kterou vedl celých devět týdnů. (Podruhé po Mercuryho smrti v r. 1991 a výtěžek z prodeje byl věnován na výzkum léčení nemoci AIDS).
Počátkem osmdesátých let si extravagantní Freddie přestal lakovat nehty na černo, oblékat se do saténu, a nechal si narůst knírek, ale oblečky a chlapečky střídal dál. 30. 6. 1980 vyšlo LP The Game, které se stalo nejprodávanějším albem v USA. 13. 7. 1985 – dvacetiminutové vystoupení Queen na londýnském koncertě Live Aid, který přenášelo 12 satelitů pro 1,6 miliard TV diváků na celém světě. Na koncertu vystoupili i Paul McCartney, Eric Clapton, David Bowie, Madonna, U2, Who, Sting a další hvězdy hudebního nebe.
Kolem roku 1989 se začalo veřejně spekulovat o Mercuryho špatném zdravotním stavu. Fyzicky i psychicky unavený Freddie ještě natočil se skupinou album Innuendo (únor 1991) – 1. v Británii a 30. v USA. 23. listopadu 1991 Freddie Mercury přiznává světu, že je pozitivní na AIDS. 24. listopadu 1991 kolem sedmé hodiny večer umírá Freddie Mercury, nakažený virem HIV, na zápal plic. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

nascendi

všechny recenze uživatele

Môžem sa považovať za fanúšika Freddieho Mercuryho a Queen. Je to vlastne jediný spôsob, ako prostredníctvom ich hudby preniknúť do sveta ľudí o generáciu až dve mladších. Samozrejme, že som si so záujmom pozrel dokument, v ktorého názve je skladba mojich predelvisovských obľúbencov - The Platters. Som spokojný, pretože film podporil moju teóriu, že o Freddiem a Queenoch nie je možné nakrútiť zlý film a tiež predstavu že ich život a tvorba sú také bohaté, že každý film o nich prinesie niečo nové a mnou dovtedy nepoznané. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Great Pretender? Ano, ale nikdy nebylo za předstíráním zároveň schováno tolik upřímnosti.. Stručný průřez kariérou geniálního hudebníka, co s blížícím se koncem začne jemně utahovat šrouby emocí. Intimní portrét osobnosti, která v kostýmu dekadence sice hodlala jen bavit bez úmyslu tvorby hudebních relikvií, nicméně čas ukázal, že jí to předsevzetí zas až tak nevyšlo.. Možná se sami sebe zeptáte, jak jen to ten zanzibarský rodák, chrlící zlato přes šílený předkus, dělal? Odpověď najdete v názvu alba spjatého s filmem Highlander.. ()

Reklama

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Freddie Mercury, bohém, jehož sebevědomí bylo o mnoho menší než to navenek vypadalo. Ale to nemyslím v žádném špatném slova smyslu.. Zde ho poznáte prostřednictvím mnoha rozhovorů z různých dob. Bez ohledu na jeho požadavky ohledně spojení muziky a úspěchu, tedy prodeje alb, to byl člověk jehož odkaz je nesmrtelný, a Queen jako celek je jednoznačná legenda, kapela, která ve své hudbě téměř neměla hranice... I díky Freddiemu. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Co dodat?! Moc pěknej dokument o jedné z největších hudebních osobností (minimálně) v historii pop-rockové hudby. Freddie byl značně nadčasovej a neuvěřitelným způsobem předběhl svou dobu. Showman, zpěvák, skladatel a frontman, kterej se nesmazatelně zapsal do historie hudby. V dokumentu uvidíte rozhovory s jeho nejbližšíma, soukromé fotografie a videonahrávky, který patří spíš mezi vzácný materiály. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Myslíš, že přijdeš do nebe? Ne, ani nechci. Peklo je mnohem lepší. Vezmi si všecky ty zajímavý lidi co tam potkáš." ...Nový rok 2014 jsem se rozhodla začít někým, koho mám ve svém srdci už pěknou řádku let a kdo mě nikdy neomrzí. Kdo jiný než ty Freďouši! :-) Pokud máte také rádi Freddieho Mercuryho, pak doporučuji tento úžasný dokument, ve kterém zazní nejen spousta jeho vlastních pocitů, skvělých songů, ale také se tu objeví další osobnosti a lidé, kteří měli to štěstí s ním spolupracovat a žít v jeho blízkosti. Vše co tu zaznělo bylo zajímavé a některé pasáže jsem si po skončení přehrála znovu. Líbilo se mi, že se tady Freddie prezentoval takový, jaký věřím, že ve skutečnosti byl a to mě k němu bude vždycky přitahovat. Roger Taylor ho tady moc hezky vystihnul: "Stylizoval se do své vlastní role a tu předváděl na veřejnosti pomocí svého přehnaného šoumenství. Jenže v první řadě byl Freddie Mercury geniální, znamenitý muzikant a na to lidi často zapomínají." ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Ve snímku je zachycena sekvence melodií z LP „Barcelona“, nahrávaná v roce 2012 v Praze, přesně v té podobě, v jaké měly skladby znít původně. (ČSFD)
  • Ve filmu je zařazen i záznam televizního vystoupení Briana Maye a Rogera Taylora v pořadu BBC za přítomosti Paula Danielse, v němž se rozhodli obhájit památku svého zemřelého kolegy. (ČSFD)

Reklama

Reklama