Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (194)

erased 

všechny recenze uživatele

Možná je to z velké části jen špatným scénářem, ale Russell Crowe na postu režiséra nijak nezazářil. Přiitom kdyby skončil v první polovině nalezením prvních dvou mladých Connorovic bratrů, mohl to být hit. Do té doby ještě totiž nestihne tak šíleně začít otravovat otravný turecký spratek, ani žíly trhající romantika s ještě otravnější Olgou, a dokonce ani slepá umíněnost hlavní postavy. Právě její hledání spolu s nervy drásajícími flashbacky do zákopové války otevře prostor pro asi nejzajímavější vojenskou jednotku, kterou jsem ve filmu viděl, a pokud by příběh rámoval pouze aktivitu této Imperial War Graves Unit, nebylo by si na co stěžovat. Jenže události, které následují, vyústily ve stav, kdy jsem byl jen takhle daleko od mrštění ovladače po televizi. Křečovité romantické pasáže, montáže, ze kterých málem krvácí oči i uši, fightin' around the world, jeho australská osvěta barbarských turků kriketem, nikam nevedoucí zápletka s tureckým nacionalistickým bojem proti okupantům a sluníčkový závěr mě postupně doháněly ke stále větší nepřítečnosti. Druhá hodinka tohoto filmu tak setřela všechny mé dlouholeté (a do té doby úspěšné) snahy ne-nenávidět Crowea, a nedokážu si představit, čím by mě ještě dokázal přesvdčit si tento sysifovský úděl někdy znovu zopakovat. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Režijní debut mého nejoblíbenějšího herce Russella Crowea se povedl na výbornou! Já jsem vůbec nečekal, že to bude takhle dobré. Má to velice dobrý a dojemný příběh, líbilo se mi jak to bylo i propojené ty různé kultury a taktéž ten hotel s Olgou Kurylenko skvěle zapadal do příběhu. A ta závěrečná scéna ta byla TOP! A to vše bylo doplněno famózním soundtrackem. Russel Crowe se tedy jako režisér uvedl skvěle. A musím také podotknout, že i jeho herecký výkon byl grandiózní, já ho prostě ve všech filmech žeru! ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jestli má být Cesta naděje metaforou pro Russellovu režisérskou kariéru, dejme tomu. Ale u nejbližšího rozcestníku by měl rychle zahnout, protože tuhle jeho prvotinu jsem viděl bezprostředně po pohádce a nevšiml jsem si, že by se nějak výrazně změnil žánr... Joshua hledal a hledal, až jsem měl pocit, že má nadpřirozenou schopnost, díky které by dokázal najít i včerejší den. Mezitím Olinka čekala a čekala, až někomu dojde, že obyčejně bývá ve filmech z jiných důvodů než aby v nich hrála, malému chlapečkovi scházel tatínek, synek se nemohl vrátit domů, z nepřátel se stali spojenci, no já měl pocit, že mě ten film pak zaveze domů. Russellíku, příště nebudeme chtít být jen fušéři a natočíme něco s kulema, protože na to máme, okay? ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil už jen z toho důvodu, že jde o režijní debut Russella Crowe. Dále mě k tomuto film přitahovala u nás ne tak známá bitva u Gallipole. Očekával jsem, že film se bude točit kolem hledání synů, kteří se ztratili ve válce a u kterých se pouze tuší, že jsou mrtví a že příběh bude mít šťastný konec. To vše nakonec platilo, ale Russellovi Crowe se tuto látku podařilo zpracovat velmi pěkně a pro to byl velký filmový zážitek. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe jako režisér debutant zde podle mě obstál více než dobře. Cesta naděje sice tedy určitě není kdovíjaký filmový skvost, ovšem v rámci čistokrevného dramatu si dovolím tvrdit, že patří jistě k tomu kvalitnějšímu, co za posledních pár let v tomto žánru vzniklo. Po celou dobu jsem z něj totiž, a to i přes ne zrovna optimistické a dvakrát příjemné téma, cítil velice příjemnou uvolněnost, klidnost a pozitivitu, což není vůbec jednoduché navodit, ale zde to vše funguje velice jednoduše a přesvědčivě. Samotná zápletka by se jinak dala lehce označit i za poměrně originální, sice krapet kostrbatější, ale určitě působivou, s několika velice intenzivními scénami, škoda jen tedy slabšího spádu a závěrečné emoční gradace, kde bych se nebál i trochu víc přitlačit na pilu, ale celkově to prostě docela šlape a určitě nenudí. Crowe co by režisér ve svém režijním debutu dokázal navodit i poměrně výraznou atmosféru a samozřejmě sám sebe jako hlavního hrdinu ukočíroval též na výbornou, což ovšem asi nedalo příliš práce, neboť on je skutečně skvělý herec a takovéto filmy dokáže utáhnout i s přivřeným očkem. Cesta naděje je zkrátka pohodová podívaná, která nestrhne, nenadchne, ale určitě ani neurazí a neunudí. Prostě velice pěkný průměr. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Kostymérka Tess Schofield o vojenských uniformách: "Russell si veľmi dával záležať na autenticite, ako z plukov, z ktorých ľudia pochádzali. Našťastie bolo celkom ľahké dostať sa k záznamom o austrálskej armáde. Informácie o osmanskej armáde sú záhadnejšie a často protichodné, zakaždým som narážala na sporné údaje. Pri pokuse vypátrať fakty som sa dostal do slepej uličky. Nakoniec som zistila, že turecká armáda žiadala v tom čase v Konštantinopole o látky všetkého druhu pre šitie oblečenia pre vojakov, takže tam bola zmes civilného a vojenského oblečenia. Bolo to dosť schátralé oblečenie, nie prísne a uhladené ako u Austrálčanov." (Arsenal83)
  • Kostýmová návrhárka Tess Schofield sa stretla s rôznymi prekážkami pri obliekaní veľkého počtu komparzistov, ako aj hlavného obsadenia do vhodného odevu: "Nemôžete si len tak ísť kúpiť veľké množstvo dobového oblečenia do obchodu. Musíte si ich vyrobiť, takže do prípravy kostýmov sme zahrnuli naozaj skúsených ľudí z rôznych prostredí. To zahŕňalo získavanie látok z celého sveta, samozrejme, vrátane Istanbulu. Z jednej z mojich prvých výskumných ciest som sa domov vrátila s hromadou tradičných odevov, papúč a doplnkov, ktoré sme potom dokázali replikovať pre niektoré z našich davových scén.“ (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama