Reklama

Reklama

13. komnata - Série 9 (2013) (série)


13. komnata Karola Poláka (S09E01)

(epizoda)

Obsahy(1)

Karol Polák, jeden z nejznámějších sportovních komentátorů, který za rok oslaví osmdesát let, stále hýří šarmem, energií a dobrou náladou. K tomu, aby se v Čechách i na Slovensku stal legendou mezi sportovními komentátory a obdržel mnohá televizní ocenění, však musel přispět vlastní profesionalitou, zodpovědností, talentem a zejména houževnatým osobním nasazením.Narodil se a vyrůstal v Bratislavě. Od dětství byl hudebně i sportovně nadaný. Už v osmi letech se ocitl v rozhlasovém studiu, ministroval v kostele a zpíval na kúru.  Otec, výborný fotbalista, ho vedl ke sportu. Vystudoval hru na housle a na VŠMU přešel ze zpěvu na Divadelní fakultu, zároveň závodně hrál sedm let basketbal. Když bylo Karolovi osmnáct let, byl jeho otec kvůli vykonstruovanému udání odsouzen na 10 let do vězení. Brzy poté Karolovi zemřela matka. Zůstal sám se svou o šest let mladší sestrou, která studovala gymnázium. Musel se i při studiu na vysoké škole o vše postarat, vydělat pro oba peníze. Po večerech hrál na housle, uváděl pořady v Divadle hudby. Přesto si z nedostatku financí někdy nemohli ani zatopit, museli žít bez elektřiny, plynu, vody i telefonu.V době začátků televizního vysílání ho náhodou oslovil televizní dramaturg a už toho večera hlásil živě zprávy; dodnes má první průkazku hlasatele Československé televize, kde pracoval zejména jako sportovní komentátor celých 34 let. Je držitelem různých ocenění – od televizní ceny popularity Zlatý krokodýl po Cenu olympijského výboru.Dnes je ve výborné kondici, podruhé ženatý více než padesát let a se svou manželkou dosud objíždí Slovensko i Českou republiku s vlastním pořadem, bývá hostem jiných zábavných pořadů. Věnuje se charitativní činnosti a podporuje sportovně založenou mládež.Říká, že všechno v jeho životě hrálo nějakou roli, i ty bolestné ztráty, které zažil i zažívá v osobním životě, protože ho vybavily bojovností, silou a schopností překonávat těžkosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Když se tak jako rozpovídal, rozkošatěl, tak to byla radost poslouchat !!" Tuto epizodu 13. komnaty mohu jen velmi těžko hodnotit, protože osoba bolševického prominenta Karola Poláka patří k těm nejrozporuplnějším, jaké se v tomto pořadu vůbec objevily !! Samozřejmě když se budeme zabývat pouze řemeslnou kvalitou, není příliš co chválit, režisérka a spoluautorka scénáře Kamila Vondrová by zasloužila dostat za uši, protože takhle vypadá opravdová dokumentární tragédie, netuším, proč v titulcích uvádějí jméno střihače Martina Víta, soudný člověk by se totiž pod podobné zvěrstvo jen stěží podepsal.. Silně nesympatická průvodkyně paní Klusáková, co do kvality projevu naprosto strašná, se očividně také nechce odhodlat odejít do důchodu, stejně jako pan Polák, no, to mi nepřísluší komentovat, obrázek si ostatně udělejte sami. Jako nejodpudivějšího účinkujícího však vnímám osobu psycholožky paní PhDr. Marty Boučkové, která s neuvěřitelně sebevědomým pohledem do diváka cpe jednu banální myšlenku za druhou v tak nechutně žoviálním balení, až se jednomu chce opravdu plakat.. Otázka zní, proč či na čí popud nám Česká televize nabídla pohled na jednu ze svých největších a divácky nejoblíbenějších legend v tak trestuhodně zkreslené podobě, díky níž Karol Polák sám sebe glorifikuje jako člověka s přetěžkým osudem, který jak sám říká, nikomu neublížil, naopak se snažil vždy pomáhat, čemuž se opravdu jen velmi těžko věří, když si uvědomíte, že jeho jméno velmi významně figurovalo v seznamech spolupracovníků StB !! Nikde nebylo řečeno, v kolika letech skutečně zemřela jeho matka, bylo to opravdu o mnoho let později, než se zde všichni tváří, na fakt, že sympatická paní Poláková je Karolovou až druhou manželkou a tak by se dalo pokračovat dále.. Navíc každého napadne, proč a jak se právě syn člověka odsouzeného komunisty za vlastizradu dostane tak "vysoko" !! Nemůžu nezmínit ani fakt, jak neskutečně neoblíbený je Polák právě ve své domovině za hranicemi u našich slovenských bratří !! Logické vysvětlení je nasnadě, Česká televize jistě nemá při příležitosti oslav svých šedesátých narozenin zájem ničit svatozář své veliké persony obrazovek, kterou Karol Polák prostě bezesporu byl, navíc jeho komentátorské kvality jsou naprosto neoddiskutovatelné !! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karol Polák byl neskutečný sportovní komentátor, který udělal radost velkému množství sportovních fanoušků. Jeho humor v pozdějším věku na jeho one man show sice moc nemusím (byl jsem na jeho vystoupení v Uherském Hradišti), ale jeho sportovní komentář s nezaměnitelným hlasem je pamětihodný. Jinak tento dokument se skládá z rozhovoru mezi ním a paní Klusákovou, uvidíme pár fotek z mládí a také aktuální záběry z jeho života a jeho akcí včetně natáčení v ČT. Na spolupráci s ním zavzpomínají sportovní komentátoři jako Štěpán Škorpil, Jaroslav Suchánek a Robert Záruba. Chtělo to víc třeba i rozhlasových ukázek na Karolovu práci a určitě i více zajímavostí o jeho životě. Totálně průměrný dokument, který je jakoby šitý horkou jehlou. Velká škoda, taková osobnost by si zasloužila pořádný vzpomínkový dokument. Hudební režie: Eva Javůrková. PS: pořad sledován v den úmrtí Karola Poláka - 17.1.2016, kdy Karol umřel v 81 letech ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama