Reklama

Reklama

Terry Pratchett čelí vymírání druhů

(TV film)
  • Česko Terry Pratchett: Cesta za orangutany (více)
Velká Británie, 2013, 60 min

Obsahy(1)

Před dvaceti lety podnikl Sir Terry Pratchett cestu do džunglí na Borneu, která mu změnila život a při níž se setkal s divokými orangutany. Nyní, když onemocněl Alzheimerovou chorobou, se vydává na své poslední dobrodružství - vrací se do džunglí a odhaluje, jaká je budoucnost tohoto ohroženého druhu. Díky průzkumu místních trhů, na kterých se tito nádherní primáti prodávají a diskuzi se světovým odborníkem na orangutany, Dr. Birutem Galdikasem se Terry dozvídá o nové hrozbě, která by mohla způsobit jejich vyhynutí. Zvrácení tohoto vývoje nebude snadné a snadná není ani Terryho cesta, protože Alzheimer ho vyčerpává jak fyzicky, tak psychicky. Při rozjímání nad úlohou lidstva ve vyhlazování tohoto druhu se musí zamyslet i nad svou vlastní degenerativní chorobou, kterou nedokáže vyléčit ani místní šaman. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Od doby výletu 11 tisíc km do džugle na Borneo v roce 2013 Pratchett sice zemřel, ale přibila na planetě miliarda lidí. Takže jeho snaha byla znehodnocena?? ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o přírodě mě nikdy moc nebraly. Tohle jsem zapnul jen kvůli T. Pratchettovi, ale vydržel jsem asi dvacet minut. Bohužel, koho opravdu baví orangutani apod., tak jistě dá víc, já nejsem cílová skupina. ()

Reklama

Thinger 

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím, že se Terry do orangutanů zamiloval. Dokument byl zajímavý, ale překvapilo mě, jak málo v něm vlastně o orangutanech bylo a jak moc byl o Terrym. To mu ovšem nevyčítám, spíš mě zklamalo, do jakých úvah se pouštěl, protože i kdyby lidé na zemi nebyli, různé druhy by stejně vymíraly, i když třeba z jiných důvodů. Je rozhodně škoda, že orangutany dnes ohrožuje produkce (mimo jiné) biopaliv. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Dokument je vcelku dobře natočený. Má svoje kvality, půvab a dokonce spád. Je tu avšak jedno velké "Ale" a to propojení pasáží s Terryho nemocí. Pro dokument by bylo jistě lepší, kdyby se soustředil buď jenom na orangutany, nebo jenom na Terryho nemoc, neboť to pak působí trochu zmatečně (ale chápu, proč tomu tak je; jednak se chtělo upozornit na stav vážnosti nemoci a také proto, aby to byl plnohodnotný dokument i po časové stránce, tudíž i jako časová výplň). I když jsem fanda jeho knih, musím být zcela rozumně přiměřeným k tomu, co jsem obdržel. Možná, že budu i trochu milejší. Zkrátka, 4 hvězdičky z 5. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Terry Pratchett hledá knihovníka. A je docela zajímavé sledovat dokument s podprahovým očekáváním toho, že se najednou odněkud vynoří velký orangutan a začne hrát na varhany, případně vás dovést do nejbližší knihovny a tam oblézat police plné knih s podivnými tituly a vynucovat si po zpozdilých studentech banánové úplatky (drobná nemoc způsobená přečtením většiny Pratchettových knih). Předpokládám, že pro nePratchettistu může být dokument méně zajímavý, protože docela velká část stopáže se věnuje Alzheimerově nemoci a tomu, jak ovlivňuje sira Terryho při cestě na borneo, ale i bez tohohle podtématu je dokument hodně povedený, bez zbytečných eko-agitačních frází se skvěle fungující nostalgií způsobenou osmnáct let starými záběru z předchozího tripu po Borneu. A samozřejmě zcela skvostným a vtipným průvodcem. Zachraňte klobouk! Zachraňte klobouk! ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama