Reklama

Reklama

Sarajevo 1914

(TV film)
  • Rakousko Sarajevo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Konspirace v pozadí události, která zahájila první světovou válku. Dne 28. června 1914 došlo v Sarajevu k atentátu na rakousko-uherského následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženu Žofii z Hohenbergu, což bývá považováno za spouštěč první světové války. Výpravný koprodukční projekt Sarajevo, 1914 se nezabývá samotným atentátem, ale přináší dramaticky přibarvený pohled na události bezprostředně následující, které ovšem byly oficiálními dějinami potlačeny. Ačkoli atentát zcela jednoznačně provedl Srb, scénář se zabývá možnou konspirací v pozadí celého aktu, sahající až do vysokých míst v Rakousko-Uhersku a Německu. Právě tyto okolnosti odhaluje soudní vyšetřovatel Leo Pfeffer během výslechů střelce Gavrila Principa i jeho spolupracovníků. Nicméně jak záhy zjistí, na pravdu není nikdo z oficiálních míst zvědav, a to nejen proto, že jsou rakousko-uherští a němečtí oficíři již příliš zabraní do plánování války se Srbskem ještě před tím, než by Pfefferovi zadané vyšetřování potvrdilo, že za atentátem stála srbská vláda. Tlak velkých dějin a jejich inscenátorů záhy pocítí sám na sobě i zásadový Pfeffer. Německo-český koprodukční film, na němž se podílela také Česká televize, se soustřeďuje na vykreslení znepokojivé situace člověka, který vidí pravdu, ale nedokáže zastavit tok dějin, ba je dokonce konfrontován s přímými důsledky vývoje, který doufá zvrátit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (51)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžkotonážní nuda. Nedozvěděl jsem se o tématu nic jiného, než to, co znám. A to jsem měl pocit, že toho znám zatraceně málo. Na druhou stranu chápu, že tvůrci bojovali s rozpočtem a tak to tu je více interiérového rázu. Jenže výsledek je nakonec ten, že se tu scénáristi neobešli bez nesmyslných dialogů a naprosto zbytečné milostné linky, aby už dost tak nezáživný film natáhli na dost nezáživných 90 minut. Asi s pocitem, že není co víc říct, ale je důležité o tom mluvit. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nečekejte akci. Je to snímek o pocitech doktora práv, který dostane za úkol vyšetřování atentátu v Sarajevu na následníka trůnu. Ta úzkost, překvapení, zodpovědnost i nastupující láska. To rozkrytí pozadí, ta záminka k rozpoutání první světové války, kdy zcela zblblí a naivní studenti atentát provedli. Trochu to připomíná převrat u nás v 89, kdy snad nikdo normálně uvažující nemohl zbaštit to, že tohle připravili studenti Ale uvěřili, že... Ale zpět. Slušné dílko i Juraj Kukura z doby, o které se toho zase tolik netočí. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jestli čekáte hrdinného žida co vyšetřuje atentát na mocnáře, zklamáni budete. Je to tajtrlík, neschopný patlal, co jezdí po Sarajevu na kole, zpocený jako prase a to prosím v klobouku. Když má něco skutečného udělat, zapomene si průkaz ten pitomec. Vím kam směřovali tvůrci, jenže vymklo se jim to z rukou. Chtěli židovského hrdinu, jenže asi natočili realitu. On žádný nebyl. Jen vnitřní tlak Rakouska na zničení Srbska, jen blbec Gavrilo Princip, jen 36 policajtů notabene Bosňanů v srdci Sarajeva. Film ale přínos má. Tohle šlamperaj z Vídně už jednou muselo skončit. Žid nežid. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice dobře vypadající a působivá retro kriminálka poodhalující skryté pozadí atentátu na arcivévodu Franze Ferdinanda. Díky postavě vyšetřujícího soudce nabízí film nahlédnutí do dobové nálady, do myšlení lidí z armády i z ulice a vrhá na celou událost zcela jiné světlo. Děj graduje až spíše ke konci, moc mě nepotěšila milostná zápletka naroubovaná do děje, jinak se ale jedná o slušnou televizní podívanou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Tí, čo to naplánovali vždy prežijú. Za nich zdochnú takí ako ty..." Dej ma veľmi zaujal, hlavne z dôvodu netradičného pohľadu. Veľkú zásluhu na atraktívnosti má i dobré gradovanie a načasovanie. Narozdiel od staršieho Sarajevského atentátu, taktiež v Československej koprodukcii kde sme svedkami atentátu až v samom záver, je tu atentát v úvode. Mohlo by sa zdať, že potom už film nemá čo ponúknuť a dej bude iba upadať, ale nieje to tak. Vypočúvanie atentátnikov, stavanie šibenice, intrigy a tajomné politické pozadie, kde už bolo o vojne rozhodnuté dávno pred atentátom. Film o tom, že všetko bolo inak si zaslúži pochvalu. Mnoho filmov sa o 1. svet. vojne netočí a tento by som žiakom v školách pridal ako doplnenie učiva pre širší pohľad na túto tému. Českých hercov som si nevšimol, možno iba pre mňa neznámy, ale celkom slušnú úlohu chytil J. Kukura. Celkovo spokojnosť i vzhľadom na to, že sa jedná o tv film a výsledok je rozhodne lepší ako v spomínanom Sarajevskom atentáte. 80%. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se i v Hradci Králové a v Josefově u Jaroměře. V Hradci Králové, konkrétně na Velkém náměstí, vznikaly scény jako atentát na Ferdinanda či dějové scény na nábřeží Labe. Krom České republiky se natáčelo také v rakouské Vídni. (San Miguel)
  • Film vznikol na v spolupráci medzi nemeckým televíznym kanálom ZDF a rakúskym kanálom ORF. Bol uvedený v rámci 100. výročia začiatku prvej svetovej vojny. (Arsenal83)

Reklama

Reklama