Reklama

Reklama

Osmý smysl

(festivalový název) (seriál)
  • USA Sense8
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 24 h 57 min (Minutáž: 46–152 min)

Hrají:

Terrence Mann, Du-na Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Aml Ameen, Eréndira Ibarra (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Napínavý seriál od tvůrců filmu Matrix a seriálu Babylon 5 vypráví o osmi lidech, kteří dokáží navzájem telepaticky prožívat svůj život. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (261)

Gaaron 

všechny recenze uživatele

The Wachowskis a kol. přicházejí se skvělým nápadem a ani špetkou ponětí, jak jej využít. Je to skvěle zahrané, ještě lépe zrežírované a brilantně sestříhané, ale bohužel úplně prázdné - respektive vše je řečeno v prvním díle a pak se to pouze 11x zopakuje. Všech 8 hlavních (a možná ještě více některé vedlejší) postav je dostatečně zajímavých, aby bavily svými jednotlivými příběhy, jakékoli propojení probíhá ale pouze v detailech (z 99 % se postavy navzájem zastupují v boji) a nemá nejmenší vliv na celkový/společný příběh - který vlastně neexistuje. Ano, měl to být radši film. A mělo to mít pointu. Přesto se na ty malé příběhy téhle osmičky podívám docela rád i ve druhé sérii. PS: Je nesmírně zábavné sledovat, jak Wachowskis podrážejí nohy sami/y sobě v zarputilé snaze udělat z příběhu (kterému je to tak trochu jedno) jednu velkou LBGT pride. Pokud už to mají zapotřebí, proč ten aspekt nevezmou vážně, přemýšlivě a do hloubky? Proč se naopak dopouštějí ještě hrubějších zjednodušení a stereotypizací než jacíkoli názoroví soupeři, s nimiž se snaží polemizovat? A proč v celém tom jejich úžasném multipohlavním ráji nakonec vítězí archetypální role patriarchálního systému (namátkou: muž - otec / ochránce / mstitel, žena - matka a ošetřovatelka) a do centra všeho dění je postaven čistě "klasický" heterosexuální pár? PPS: Podepisuji se též pod komentář Davies182. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po osmi dílech: zmlsaný Daredevilem jsem se vrhnul na další Netflix, neboť Sense8 skýtal velmi zajímavý námět. Důvodů k obavám nebylo zrovna málo, ale hlavní byli dva: bratrosestři Wachovští, jejichž poslední Matrix a Jupiter vychází byly zatracené úlety. A tahle série dopadla - no, dejme tomu obstojně. Po celkem šokantních a velmi, velmi neobvyklých titulích se rozjel příběh se sakra velkým rozpočtem, všemi druhy sexuální orientace, všemi druhy národnosti, všemi světadíly světa, Marthou Jonesovou a zatraceně pomalým tempem - a to je ten největší problém. Tempo je opravdu ucajdané, příběh se posouvá pomalu (pokud vůbec) a hlavní důraz je kladen na ty zatraceně dobře (důležité sdělení) napsané a zahrané postavy a kupodivu to vůbec není špatné a nudí to jen někdy (zhruba tak 15 minut ze stopáže každého dílu). Seriál se nebojí ničeho, všichní spí se všemi, všichni ukazují všechno, místa děje jsou vybraná nejlépe jak mohou a výběr hudby je naprosto, naprosto geniální!! Prostě vizuální a hudební maso, základní myšlenka dobře nahozená, jen by nebylo na škodu, kdyby se s ní hejbalo trochu víc. Další kvalita od Netflixu, ale záležitost, která asi nesedne úplně každému (což bude častější). Na druhou sérii se nejspíš taky podívám, ale pravděpodobně si jí opět nechám do zálohy. Ach jo, já s těmi Wachowskými nevím a tenhle zatracenej komentář si sakra přeberte, jak chcete. 80%. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po debilnom Jupiter Ascending prichádzajú Wachowski v plnej zbroji. Straczynski rehabilitoval už Spider-mana a preto sa od neho nedalo čakať nič iné, len nabúchaný príbeh. Po Atlase Mrakov, ktorí tvorcom značne ulahodil, prichádza seriál v podobnom duchu. Ale omnoho osobitejší. Hlavne Lana sa tu očividne vysporiadala s množstvom vecí. Výhodou seriálu sú výborne napísané a zahrané postavy. V tomto prípade sa nedá povedať ktorá je lepšia, alebo horšia. Každá zastupuje rovnocenné miesto v príbehovej štruktúre. Samostatné príbehy akokoľvek banálne fungujú rovnako dobre ako ústredná zápletka, ktorá všetko prepája. Jedná sa o scenáristicky a dramaturgicky veľmi premyslené a funkčné dielo. Nesie sa to v tej najlepšej tradícií súčasných seriálov a ja som len rád, že Netflix to vydal na jednu šupu. Prišlo by mi neznesiteľné čakať na ďalší diel týždeň. Doslova a do písmena som každý diel hltal a teším sa neuveriteľne na ďalšiu sériu. Možno nie pre každého, ale ten, kto sa úplne otvorí - uvidí ako precízne stierajú tvorcovia politické, genderové, rasové a náboženské hranice a vytvárajú jednotný morálny kódex o šťastí a vzájomnej pomoci. Teda niečo, čo tu ešte v takejto miere nebolo a preto tomu držím neuveriteľne palce. 1 séria - 100%. Rovnaké tempo ako pri prvej sérií. Dostávame sa k viacerým informáciám, určité hmlisté skutočnosti sa začínajú vyjasňovať a zároveň sa z pasívnych charakterov stávajú aktívne. Zločinci sú naozaj veľký bad motherfuckers. A dobrákom sa dostáva v celej tej zmesi problémov aj akési zadosťučinenie. Seriál, ktorý stiera hranice medzi každou jednou frakciou, vytvárajúcou nenávisť a neznášanlivosť. Rúcanie bariér a posúvanie hraníc filmárčiny v rámci seriálovej, ale aj scenáristickej tvorby robia zo Sense8 jednu z najlepších udalostí na poli existenčnej, významovej, politickej a informačnej aká sa v súčasnosti mohla vôbec dostať do povedomia širšej verejnosti. Wachowski už nemajú Matrix, ale učia a posúvajú hranice. A ja im to žeriem zase raz s navijákom. Strašne moc si želám, aby som na tretiu sériu nemusel čakať tak dlho. 2. séria - 100% ()

venalce 

všechny recenze uživatele

No a je to jasné, Wachowským bude lépe u seriálového formátu. Však taky Jupiter Ascending trpěl mimo jiné i tím, že se pokoušel nahňácat vesmírnou ságu do plochy jednoho filmu. Nevěřili byste, že tohle je od stejných tvůrců, ale věřili byste, že je to od stejných vizionářů, kteří svého času vytvořili Matrix. Slabou stránkou je pomalý rozjezd (jako opravdu pomalý), protože jste na začátku stejně zmatení jako hlavní hrdinové a fakt to trvá, než se v daném světě zorientujete. Ale o to víc se seriál hodí pro opakované zhlédnutí, kdy už více, "vo co go". Taky bych měla připomínky k přílišné naturalističnosti. Já nevím, co je to teď za divný seriálový trend, ale vážně nemusím vidět VŠECHNO, nemluvě o tom, že opravdu nedoporučuji během sledování jíst, pokud nechcete své jídlo obratem vyzvrátit. Zlatý Daredevil! (A to ani ten se s tím moc nemazlil). Nicméně, jakmile se v seriálu zorientujete a zamilujete si i postavy, u kterých jste přísahali, že vám od začátku lezou krkem, budete si vychutnávat velice propracovaný počin, který je dalším z důkazů, že ta opravdu kvalitní podívaná se stěhuje k seriálům streamovacích služeb. Je mi jasné, že nedokážu ocenit všechny kvality tohodle seriálu, ale na druhou stranu věřím tomu, že opravdoví seriáloví fajnšmekři u něj učůrávají blahem. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Jak mám rád osudové filmy, kde se příběhy několika lidí proplétají, tak tento seriál byl pro mě povinností a už dopředu tutovkou s ohledem na přední tvůrce, kterým se nejen celkové technické zpracování opravdu povedlo. Často čítám, že to má do 4.ep pomalý rozjezd a podobné kraviny. Osobně netuším, jak naspeedovaný rozjezd by takový materiál měl podle některých mít. Právě naopak. Tempo to má naprosto výborné, stoupající a já se spíš bojím druhé řady, aby to nebylo moc hrrrr a moc akční, s ohledem na poslední ep. první řady. Nemůžu dát plný počet ze dvou důvodů: - 1 - Z Larryho Wachowski se stala před lety Lana, a to má očividně dopad i na sourozeneckou tvorbu (o nevkusném sci-fi plné zženštilých mužských postav 'Jupiter vychází' škoda mluvit - to ale ani nebyl jeho největší problém). Z tvorby Alana Balla (Americká krása, Six Feet Under, True Blood) jsem zvyklý na všelijaké homogayoviny, a jak Alan předvádí, dá se u toho i zasmát bez nějakého zesměšňování či vtíravého vtipu. Ale tady to Wachowští už trochu přestřelili až na hranici gay softporna, a na to se normálnímu chlapovi dívat moc nechce, protože je to prostě nechutné. Naštěstí funguje šipka do prava pro překlikání stopáže, takže jsme byli párkrát velkými kamarády. - 2 - Pije mi krev, když se ve filmu/seriálu příběhy odehrávájí z různých koutů světa a všude mluví anglicky. Nechci znít moc antiamericky, ale beztak je to jenom kvůli tomu, že by se negramotným amíkům nechtělo (nebo nestíhali by??) číst a seriál by měl tím pádem malou sledovanost, což je nepřípustné. To by byla u mě ta největší a pravděpodobně jediná negativa. Jinak super seroš. Ještě podotknu, že s cenzurou se tu moc nese*ou, takže bod k dobru... no, dívat se 4x do roztažených porodních nožek s vylézající hlavičkou během jedné epizody jsem se asi nemusel, ale na počtvrté už jsem se musel smát, jaké jsou to hovada bez servítek, s čímž mě vlastně Wachowští dost překvapili. Zajímavost: Nevyhneme se zde ani páru, kterého je součástí Nomi - transsexuálka. Její představitelka Jamie Clayton je transsexuálkou i ve skutečnosti. Season 1 **** ()

Galerie (412)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se v devíti různých městech a místech po celém světě (San Francisco, Chicago, Londýn, Iceland, Nairobi, Seoul, Berlin, Mexico City, Mumbai). (HelloNiky)
  • Natáčanie jednej z posledných scén na Islande bolo zdržané, kvôli potrebe väčšieho množstva snehu na horách. (DrSKusa)
  • Číslo, které dostala Sun (Doona Bae) ve vězení, je 773. 7+7+3=17. 1+7=8. Číslo 773 je také předvolba v Chicagu, ze kterého režiséři Andy a Lana Wachowski pocházejí. (HelloNiky)

Reklama

Reklama