Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (257)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

"I am back, you bastards." Anotace i trailer mě připravili na dramatický film s lehce komickými prvky. Jenže se mi dostalo naprosto absurdní komedie, která místy vypadala skoro jako groteska a já musím říct, že takhle jsem se už hodně, hodně dlouho nezasmála. Člověk by až nevěřil kolik excentricky různorodých postav můžete do jednoho vidlákova nacpat. Tenhle film se mi opravdu těžko komentuje, protože nevím kde bych měla začít a kde skončit. Takovýhle film je jeden z milionu, protože něco takového se jen tak nevidí. 4* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dekolty budou viset proklatě nízko. Tulák z širých plání ozbrojený pedálovým Singerem si přichází pro pomstu.. Viditelně pod ženskou taktovkou a s necitlivým dávkováním dramatu se péřové boa komedie obtáčí kolem westernového motivu očisty zkaženého městečka. Nechybí návrat psance, nejistota místních živená pocitem viny, neškodný šerif i závěrečné zúčtování. Bláhoví. Mohli vědět, že Macbeth je prokletá hra. Klopotem se kouzlo zdař, ohni hoř a kotli vař, bahnitého hada žlázu, svařte zpečte v nehorázu.. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Převelice poučné pojednání o všech aspektech prokletí ... obzvláště pokud vezmu v úvahu, že život není žádná procházka růžovým sadem. Maličko absurdní drama, které se zhlédlo ve westernu. Navrhlo elegantní střih, sladilo vhodné barvy, zvolilo kvalitní materiál, zakoupilo originální doplňky a své dílo korunovalo precizním vypracováním a stylovou prezentací. Věrným průvodcem je mu jakýsi podprahový, správně cynický humor - nenápadný společník, který nikdy nespatřil denní světlo, neboť jeho domovem je spletitá síť temných chodeb v podzemí, osídlená přičinlivým národem potkanů a občas proťatá nevábnou odpadní stokou. Výsledek je po všech stránkách interesantní, třebaže výše zmiňovaný sad s přívlastkem růžový dávno lehl popelem. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Naprostý žánrový mišmaš. Děj se tak neuvěřitelně rychle měnil, že jsem to ani nestačil sledovat a to byla velká slabina filmu. Každopádně jsem se alespoň docela pobavil, nad tím ujetým buranovem v čele s fetišistickým zástupcem zákona :-) Kate byla dokonalá a v tamním prostředí působila jako zjevení a to byl zase nesporný klad tohoto snímku. Ať ale chci sebevíc, tak výše než na průměr průměrovatý, to u mne nebude. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Měla jsem docela rozporuplné pocity, protože se tam ty žánry tak rychle a hlavně nečekaně měnily, že jsem obrazně každou chvíli přecházela z breku do smíchu a naopak. Scénář je vskutku originální a po pár minutách jsem zjistila, že to musím brát vše s nadhledem. Nevím jak uživatelům, ale mně jako uživatelce přecházely oči nad těma šatičkama, které Katy uměla tak nádherně ušít. Pravda, trochu jsem jí záviděla měření jednoho sympatického muže, ale to ostatní už ne. Pokud má rád někdo parodii, absurditu, najde jí tady, pokud má rád někdo hezký vizuál, najde ho tady, pokud chce někdo sladkou romantiku, má jí mít, pokud chce někdo hodně smutné drama, najde ho také, pokud se chcete zasmát, jděte do toho a mohla bych pokračovat, jen to široké spektrum charakterů, snad každá osůbka měla jiný.....ale přiznávám, měla jsem jinou představu o finále.....viděno v rámci Project 52 Films by Women ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Kate Winslet chcela, aby jej austrálsky akcent bol čo najhodnovernejší. Spolupracovala teda s rečovou trénerkou Victoriou Mielewskou. Tá jej pomáhala pripraviť sa na rolu vo filme z austrálskeho prostredia Ako dym (1999). (megajalec)
  • Keď je Tilly so seržantom Farratom pred čerpacím stojanom, je vidno nápis: galón za cent. Centami a dolármi sa platilo v Austrálii od roku 1966. (megajalec)
  • Tillyn šijací stroj bol Singer 201K2. Bol veľmi ťažký a drahý, vyšiel zhruba šesťmesačný plat pracujúcej ženy. Odborníkmi je považovaný za jeden z najlepších strojov. (megajalec)

Reklama

Reklama