Reklama

Reklama

Bílý stín

(festivalový název)
  • Německo White Shadow (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrůzy, jež obnáší obchod s lidmi, konkrétně s africkými albíny, kteří jsou loveni pro údajně zázračné účinky jejich orgánů a končetin, z nichž šamanští „doktoři" připravují lektvary, je pro film dosti ošemetné téma. Takový snímek by mohl snadno sklouznout k přílišné exotičnosti či směrem k béčkovým krvákům ve stylu exploatačního filmu. Všestranný umělec a nyní i režisér Noaz Deshe se však ve svém strhujícím debutu dokázal vyvarovat obojího a předvedl, že pronikavost jeho vidění je vskutku nebývalá. Ohromující příběh zasazený do Tanzanie vypráví o nezdolném albínském adolescentovi (Hamisi Bazili), který se učí, jak přežít ve společenství, jež ho brutálně odmítá. Stylová neukázněnost, projevující se divokým kličkováním mezi syrovým realismem a takřka extatickým surrealismem, je v autorově podání zcela opodstatněná – jeho kvazihoror tak sugestivně evokuje svět fyzicky i psychicky vychýlený z rovnováhy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Obchod s orgány albínů pro zdejší šamany je problém celé střední Afriky, nikoliv jen Tanzanie. Celý film je podán jakoby z pohledu hlavního hrdiny. Je tu pár zajímavých pohřbů (při jednom se rvou muslimové a křesťané kvůli kříži na rakvi, placené plačky zase chtějí ujistit, zda dotyčný nezemřel na AIDS, jakoby to něco měnilo), ale většinou to bylo někde mezi kategoriemi ušlechtilá nuda a angažované umění. Když v posledním záběru hlavní hrdina na cestě předbíhal tornádo, uvažoval jsem o tom, že by se symbolika tohoto druhu měla zakázat. ()

hanakonochi 

všechny recenze uživatele

Natočiť film o tak raritnej diagnóze, ktorá v sub-Saharskej Afrike postihuje asi jedného z päťtisíc, bol vyborný námet na scenár. Škoda len, že ten sa nedostal do rúk niekomu inému. Tretia hviezdička za scénu matky lúčiacej sa so synom. ()

Reklama

Zed70 

všechny recenze uživatele

Být jiný je téměř všude problém. Ale být jiný v zemi, kde lidé chodí běžně pro rady a pomoc k šamanovi, je problém ještě větší. Obzvlášť, když podle šamanů ruka albína dopomůže k penězům, vlasy zase pomohou při rybolovu. Díky tomu lze pak prodat tělo albína za 75 000 dolarů. Být albínem v Africe znamená být lovnou zvěří. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Veľmi rozporuplná, čo do konštrukcie a spôsobu rozprávania ambivalentná ťaživá etnická dráma, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi kritikou zaochádzania s albínmi v súčasnej Afrike zaznamenanou na realistickú ručnú kameru a poetickým zobrazením snovej metafory chlapca na úteku pred skutočnosťou hlboko do oblakov. Pri prístupe k prezentácii príbehu, kedy Noaz Deshe rezignuje na predstavenie a zoznámenie diváka s postavami a zrozumiteľný, jasne čitateľný vývoj na plátne sú neherci a neskôr komplikovane sa prelínajúce obrazy z minulosti zo súčasnosťou skôr na obtiaž a vyslovene mínusom. Vlečúce sa tempo a necelistvosť nepomáhajú. Zaujímavý námet zostáva spracovaním na polceste, čo je veľká škoda. 60% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nápad je dost zajímavý, bohužel se toho chopil špatný režisér. Za celý film jsem zaznamenal tak tři, čtyři zajímavé momenty, zbytek je buď rádobyartový nebo neskutečně nudný. Celý ten film se hrozně táhne, ono by to mohlo být zajímavé, ale v tomhle podání to byla hlavně nuda. Líbí se mi prostředí, kde se film odehrává, zajímavý a neznámí herci + několik těch scén, ale tím to tak končí. Navíc mi vadila kamera, ta byla prostě divná. 2* ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama