Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komorní psychologický thriller o sovětské špionce finské národnosti Kerttu Nuortevě byl natočen podle skutečných událostí, jež se odehrály během finské pokračovací války v letech 1941-1944. Těžištěm filmu jsou dialogy a brilantní herecké výkony. Statická kamera odkazuje na to nejlepší z bergmanovské tradice. (Letní filmová škola)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Při znalostech toho co mám načteno z knih se mi moc nechce věřit, že by byla jedné ruské špionce věnována taková dlouhodobá pozornost a to včetně distribuce finské literatury na celu aby si vzpomněla na své národní kořeny. Pokud něco věděla a nebylo nutné ji hned po rozsudku jako špiona popravit, spíše ji nechali na samotkách vyhnít. A samozřejmě působili i psychologicky. Vězeň sice mohl být mlácen a mučen, ale někdy stačilo jen nechat několik dní v cele svítit silné světlo a to i v noci. Změny teplot v cele také dělaly své víc než než obušek gestapáka či vyšetřovatele NKVD. A největší vychytávka byla člověka nenechat usnout. U soudu se pak necholila zkrvavená lidská troska (pokud bylo nutno odsouzeného před soud postavit), ale normálně vyhlížející člověk.  Kdo ví čím si tato duše musela projít ve Finsku a čím v Rusku, kde to ve třicátých letech v mučírnách NKVD bylo čistočisté peklo.... Holt měla holka smůlu, že trefila ten nejhorší úsek dějin a dostala se zrovna do té nejblbější země ze všech možných. RuSSko je prostě říše zla, bylo je aaby nebylo oto s emusí teď celý civilizovaný svět postarat. Sankcemi je vrátit do doby kamenné aby už RuSS nebyl nebezpečný svým sousedům. Nad obyvateli RuSSka lámu hůl. Mají co chtěli a co si zvolili. Herecké výkony byly fajn, některé filozofické dialogy o komunismu, nacosku a demokracii na mne byly až moc divadelní. Dávám tedy za 3 vyťukání Morseova klíče.  * * * ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Solidně pojatý film rozšiřuje znalosti o finsko-sovětských vztazích, špionáži a osvětluje trpké osudy finských komunistů, kteří se stali obětí Stalinových čistek. Postup, jak přimět špionku k výpovědi, je ukázán jako psychologický postup, během něhož jsou jí odhaleny osudy otce a spolupracovníků, kteří byli mezitím likvidováni stalinisty. Absence jakéhokoli fyzického nátlaku je ovšem stěží uvěřitelná (jen padne hrozba, že při odepření doznání bude poslána do Tallinu do rukou Gestapa). ()

Reklama

Galerie (18)

Reklama

Reklama