Reklama

Reklama

Nejvýznamnější operace 2. světové války: Bitva o Británii

(TV film)
  • Velká Británie Battle of Britain
všechny plakáty
Velká Británie, 1995, 2x58 min

Obsahy(1)

Vítězství Třetí říše v červnu 1940 na Západě mělo mít své pokračování. Hitler a jeho generálové plánovali invazi do Velké Británie. Předehrou k ní mělo být zničení britského letectva, které bylo takřka jedinou překážkou pro úspěšnou námořní invazi na ostrovy. Od poloviny července do konce října 1940 se tak na anglické obloze a nad kanálem La Manche odehrála největší letecká bitva historie. Bitva o Británii byla zkouškou odvahy a profesionality vojáků a nápaditosti vědců a techniků bojujících stran. Předválečná příprava protiletecké obrany Velké Británie, použití radaru, kvalitní zpravodajské informace, promyšlené koordinace leteckých operací a konečně i moderní stíhačky a jejich odvážní piloti, to vše přispělo k tomu, že Britové udělili Německu a jeho zdánlivě neporazitelné Luftwaffe první vážnou porážku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší s perfektných dokumentov s tejto série. Pekne vidno, že Briti sa udržali len tak tak a Hitler už ich mal v hrsti, ak by namiesto letísk nezačal bombardovať Lodýn. 95% - 5* ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Česká televízia pripravila do vysielania 1. a 2. sériu z Britského seriálu Battlefield (Bojisko) pod názvom „Najvýznamnejšie operácie 2. svetovej vojny“. Dokumenty boli spracované s použitím archívnych materiálov z Moskovského archívu, ktorý sa po prvý krát otvoril po 50 rokoch od významných udalosti v priebehu vojny. A tak tieto dve série boli spracované v rokoch 1994 až 1996. Dostali sme sa k 12. dielom (1.diel Bitka o Francúzsko, 2.diel Bitka o Britániu, 3.diel Bitka o severnú Afriku, 4.diel Bitka na východe, 5.diel Bitka u Midway, 6.diel Bitka o Atlantik, 7.diel Bitka u Stalingradu, 8.diel Bitka o Taliansko, 9.diel Bitka o Normandiu, 10.diel Bitka o Leyte, 11.diel Bitka o Rýn, 12.diel Bitka o Berlín). Každý z dielov je rozdelený do dvoch časti, 1. časť je informatívna a zachytáva udalosti ktoré predchádzali bitkám, ktorá sa odohráva v druhej časti a zároveň je podrobená rozboru príčin porážky respektíve víťazstva. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Už máme televizí, sláva! :o). Takže si můžu dopřávat i dokumenty, na který sem si v dobách "bez" čas rozhodně neudělal. Né, že bych koukal na všechny ty Hitlorovi muže, ženy, psi, kočky a děti, to zas nee, ale tenhle dokument to tak jako všechno pěkně shrnuje a laicky ukazuje největší bitvy 2.Sv.války. Jasně, všechny tyhle dokumenty jsou dost podobný, co bys na tom taky chtěl novýho vymejšlet, ale tenhle je zajímavej v tom, že se týká jen bitev, což je na válce jedno z nejdůležitějších :o). Dneska mě možná čeká 2 díl Bitvy o Anglii, tak uvidíme, jestli to dopadne. Každopádně pro všechny lajky a i nelajky tohle doporučuju. Ale holky si asi na svý moc nepřijdou, nebo takle - ukaž mi holku, která si sama doma pustí dokument o 2.Světový? Leda tak "Sama doma" :o) ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Luftwaffe se nepodařilo Velkou Británii srazit na kolena.“ Dvouhodinový popis letecké bitvy o Británii je maximálně detailní, rozebírá výzbroj, složení armád, velitele a taktiky obou stran a jednotlivé fáze konfliktu. Na nic se nespěchá, výklad je poutavý a mě velmi potěšilo, že nabízí pouze archivní materiály, digitální mapky a současné záběry se omezily jen na ukázku replik letadel. Jakákoliv herecká rekonstrukce by totiž takto zvolenému dokumentu jen uškodila. Jen je pro našince trochu škoda, že nezazní jediná zmínka o československých letcích, jinak je to ale prvotřídní dokument. ()

maxnot 

všechny recenze uživatele

Viděl už jsem spoustu dokumentů o 2. světové válce a válce vůbec, ale tento je fakt dobrý. Podrobný rozpis velitelů, zbraní, vojáků i taktiky... Kdo se zajímá musíte koukat! ()

Reklama

Reklama