Reklama

Reklama

Tajemství Svatovítského pokladu

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 26 min

Obsahy(1)

Šifra mistra Leonarda fascinovala milióny diváků na celém světě – skrývá i náš Svatovítský poklad své utajené poselství? Proč císař Karel IV. a celá tehdejší Evropa si cenila ostatků svatých a křesťanských relikvií nad všechny poklady světa?
Evropané, vlažní ke svým křesťanským tradicím, se nyní opět začínají zajímat o své vlastní, téměř zapomenuté, duchovní kořeny... Autorka hledá cestu, jak v dnešní uspěchané době povrchnosti a přemíry informací, v níž se člověk pomalu začíná ztrácet, přijít s impulzem, který naše vědomí zaměřuje zpět k základním existencionálním hodnotám, zpět k podstatě věci. Záměrně provokuje, aby vyvolala zájem diváka a jeho „hlad" po poznávání věcí.
Část Svatovítského pokladu je od prosince 2011 „odtajněna" a přístupná veřejnosti v kapli sv. Kříže na Pražském hradě. Tato událost inspirovala autorku dokumentu, aby se podívala na význam proslulé „duchovní sbírky" z nadčasového úhlu a vrátila jí na chvíli její dějinotvorné příběhy i kontext, kterým oslovuje naši dobu... Aby i pro laického diváka „mrtvá sbírka" nepředstavovala pouze nablýskané církevní relikvie defilující za skleněnou bariérou, jejichž hodnotu lze vyčíslit jen množstvím zlata a drahých kamenů, ale ožila evropským kulturně-historickým pozadím a souvislostmi.
Tento esej je ukázkou experimentálního programu, který rozmlouvá s mentálními mozkovými mapami diváků, čili s podvědomím a nevědomím člověka, nebo chcete-li zjednodušeně: s duší. Každý stavební kámen, z něhož je postaven tento esej, má řadu konotací a hlubších souvislostí. Nic není ponecháno „náhodě". Autoři pracují s obrazem a hudbou tak, aby „rozbíjeli" stereotypy logiky, vžité představy přežívající ve společnosti z dob minulých, a zapojil diváka do aktivního dialogu – interakce s programem, která nekončí jeho odvysíláním.
Diváci proto budou mít také možnost chatovat s autorkou na webových stránkách ČT, kde naleznou i další zajímavé informace a odpovědi na otázky, které esej evokuje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Una111 

všechny recenze uživatele

Po hrozném dokumentu http://www.csfd.cz/film/316096-vera-68/ jsme si musely spravit chuť něčím výživnějším! - - - My Češi ani nevíme, jaký poklad máme v Praze! Dokumentární film paní Kabošové nám představuje svatovítský poklad zcela jiného druhu než si většina dnešních lidí představuje: Ne schránky zlaté, stříbrné a posázené diamanty, ale ostatky svatých, jejichž zářivý, vonný pŕíklad máme na očích i dnes v naší "pokrokové, mediální době" stejně jako naši předkové ve středověku! Ale : "ZÁLEŽÍ JEN A JEN NA TOBĚ KOMU A ČEMU SE CHCEŠ KLANĚT..." Nemějme tedy zavřené oči a zavřená srdce a vnímejme zázraky, které se i dnes na přímluvy svatých dějí! (Takovým malým zázrakem je v záplavě braku i tento krátkometrážní film!) Deo gratias za něj! Deo gratias za autorku paní Kabošovou! Jakým obohacením je pro nás takový umělec! Jakou radost nám její film udělal! Bylo to krásné Tříkrálové odpoledne! PS.: Ještě nutno dodat: Oficiální text distributora je nemožný, skandální, prostě hrozný! Pokud možno nečíst! Dokument je možné shlédnout na you tube a vřele každému doporučuji: http://www.youtube.com/watch?v=dEDqwWRP05c ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Rada by som pani Kabošovej poďakovala za tú zaujímavú osobnú evanjelizáciu prostredníctvom umenia. Samotný námet je úžasný! Priblížiť verejnosti takýmto spôsobom nesmierne poklady vzácneho kultúrneho a najmä duchovného dedičstva českého národa, to sa každý deň nevidí. Hneď úvod ma veľmi zaujal zaujímavou osobnou výpoveďou - mierne nadsadenou, ale hlbokou a veľmi sympatickou. Páčilo sa mi, ako autorka o.i. vyzdvihuje silu tradície aj v súčasnom svete a tiež fakt, že dala priestor aj predstaviteľom pravoslávnej cirkvi. Možno by odborníci našli niekoľko nedostatkov, ale film má veľkú možnosť osloviť širokú laickú verejnosť svojou jasnou rečou, historickými faktami, kvalitnou kamerou, vecnými poznámkami a príjemným emotívnym podfarbením. Záverečná výzva k slobode vo viere je tiež na mieste, kiežby oslovila čo najviac divákov. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Liturgickou hudbou doprovázený dokument představující Svatovítský poklad, jeho historii a osud, s kterým se musel potýkat od dob jeho vzniku, až po současnost. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Je třeba vítat každý dokument, který se snaží dělat osvětu v záležitostech tak zásadních, a zároveň tak nepochopitelně opomíjených. Co ví průměrný Čech (Pražan) o "Svaté Praze"? Nic. Nebo přinejmenším mnohem méně než zahraniční turista. A co se týče úcty k ostatkům svatých, to je tradiční součást katolické víry, dnes však - bohužel - i od mnohých modernistických neokatolíků skepticky odmítaná. Celkem dobrý dokument, jen při některých záběrech jistých osobností se nelze ubránit nepříjemným pocitům, nicméně to je realita; a pak, proč tam byli ti čeští pravoslavní, kteří nemají s kulturou doby Karla IV. vůbec nic společného? ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Poklad se nazývá podle chrámu sv. Víta, v němž byl shromažďován a s výjimkou kratších přestávek uložen od svého vzniku dodnes. (Dragoni)
  • V současné době poklad obsahuje více než 400 předmětů. Z nich dvě desítky předmětů jsou vystaveny ve stálé expozici "Příběh Pražského hradu". (Dragoni)

Reklama

Reklama