Reklama

Reklama

5 minut svobody

  • Rusko 5 minut svobody (více)
Rusko, 2012, 86 min (Director's Cut: 52 min)

Obsahy(1)

25. srpna 1968 se v Moskvě na Rudém náměstí na protest proti vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa sešlo 8 osob. 5 minut svobody na hlavním náměstí Sovětského svazu je stálo roky vězení a vyhnanství. Ve filmu se setkáváme se třemi členy významné "demonstrace osmi" a také s mladými lidmi, kteří bojují za lidská práva v současném Rusku. Kdo jsou dnešní nesouhlasní? Co jsou připraveni obětovat pro život v demokratické společnosti? (Kulturus)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Jakkoli je svoboda nejcennější statek má dokument podprahové napětí, že v Rusku bude další krvavá občanská válka "bílí proti rudým". Zarazila mě adorace miliardáře Chodorkovského, který peníze nakradl a plánoval prodat ruské nerostné bohatství Wall street anglofonnímu kapitálu. ()

HugoIX. 

všechny recenze uživatele

Jednohubka na téma: Co člověka přiměje vyjádřit svůj názor navzdory možným následkům a jak se před, při a po tom cítí. Srovnáván je protest hrstky Rusů v roce 1968 s akcemi autorů dokumentu v současném, putinovském Rusku. Mnoha Čechů a Slováků se především dřívější část poměrně osobně dotýká. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Srovnání snah hrstky demonstrujících z r.1968 a jejich novodobých následovníků, které vyznívá pro první skupinu už jenom proto, že nejsou zcela jasné cíle a prostředky dnešních aktivistů, jejichž akce nejsou zdokumentovány příliš zručně a i výpovědi působí poměrně mělce. Výsledkem je hodně rozvleklá pocta úctyhodné skupině odpůrců vpádu vojsk do ČSSR a připomenutí dalších posrpnových osudů těchto vězňů svědomí ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama