Reklama

Reklama

Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Náš film s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (84)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokument, z kterého jde cítit benzín, ale také jistá nedotaženost a roztříštěnost. Vlastně nevíte, jestli to mapuje historii GP nebo je to doprovodný program k filmu Rivalové nebo jen extended edition pořadu Stop - rady řidičům. Nakonec ale stejně zjistíte, že to je jen memoriál Ayrtona Senny, Jima Clarka, Jochena Rindta a dalších, kteří už nikdy nedojeli do cíle. Vlastně zjistíte, že je dokument jen takovou agitkou pro zvýšení bezpečnosti na závodních tratích. Jen mapuje všechny nehody a jen lehce pátrá po příčinách, spíš jen ukazuje ojedinělé záběry těchto kolizí. Nejsilnější je tedy ta pasáž, která se točí kolem rivalů Laudy a Hunta, protože je známe právě z filmu, ostatní je tak nějak šumák, pokud nejste zapáleným fanouškem Forml Ajnc. Koukat se to dá, to zase ne, že ne. Přísně doporučuji zhlédnout hned po Rivalech. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jedinou výtku bych měl k rozletu dokumentu, kdy hlavně ke konci se další dekády vzaly hodně hopem a oproti zbytku dost povrchně a heslovitě. Jinak ale po všech filmech, dokumentech, článcích a všem možném s tématem formule 1 nabízí dokument spoustu nových informací, záběrů a pohledů na závodění. Hlavně tedy za informační hodnotu maximální hodnocení. Dalšími zajímavostmi bylo získání vlivu Bernieho nebo smrt Rinda a mladého francouze. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Formule mám hodně rád. Dříve jsem sledoval každou velkou cenu. Dnes mrknu už jen čas od času. Občas si dokonce zazávodím ve velmi kvalitně udělané PC hře. Viděl jsem z podobného prostředí i dokument o Ayrtonovi Sennovi a ten se mi líbil mnohem víc. Tohle bylo takové divné. V podstatě se jedná o takový rychlý průřez historií, přičemž v žádném období se nezůstane nijak dlouho. Vlastně bylo zmíněno jen několik populárních tváří každého období. Dokument je především silně orientován na riziko, které je od samého počátku s tímto sportem spojeno. Kdo rád kouká na havárie, tak si skutečně přijde na své. Nic jiného téměř k vidění není. Informativní stránka dokumentu je z mého pohledu téměř nulová a že by byl dokument podaný nějak extrémně zajímavě se mi také zrovna nezdá. V podstatě se tam opakuje po celou stopáž neustále to stejné. Lepší 2*. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, ale strašlivě rozháraný a občas zmatený dokument. Trvalo skoro hodinu než mi došlo, že hlavním tématem je bezpečnost. Snímek nemapuje jednotlivé sezóny, ani slavné závody. Snaží se vystihnout postupný vývoj prostředků vedoucích ke snížení děsivě vysoké úmrtnosti pilotů formule 1. Vcelku se mu to povedlo, i když obsahová stránka ani omylem nedosahuje kvality té formální. Paul Crowder se předvedl jako vynikající budovatel atmosféry, ale jen jako průměrný vypravěč. A to je u režiséra dokumentárního filmu velký handicap. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Asi mi unikl celý smysl tohoto dokumentu, pokud se mělo jednat o ukázku vývoje zabezpečení v F1 tak se to nepovedlo. Dokument je totiž směsicí vybraných okamžiků z historie F1, poskládaných náhodně, bez nějaké propojovací linie, navíc s obrovskými skoky v časy. V podstatě se to zvrtlo v přehlídku bouraček a úmrtí, což je asi to, co chce americký divák vidět především. Fassbenderův komentář zněl jako by u toho usínal. Na druhou stranu oceňuji výpovědi mnoha špičkových jezdců a lidí kolem F1 a také naprosto unikátní záběry z historie. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Na konci dokumentu hraje „Open Your Eyes“ od Snow Patrol. (Duoscop)
  • V dokumentu autoři uvádějí, že od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 se už nestala žádná fatální nehoda. To už bohužel není pravda. 5. října 2014 zahynul na okruhu v Suzuce závodník týmu Marrusia Jules Bianchi. (p3tris)
  • Na začátku dokumentu jsou použity záběry bojujících letadel z krátkometrážního filmu The German (2008). (p3tris)

Reklama

Reklama