Reklama

Reklama

Cirkus řvoucích motorů a vůně benzínu dodnes přitahuje milióny příznivců. Nebylo tomu jinak ani ve zlatém věku Formule 1, kdy největší a nejslavnější závodníci byli zahrnuti takovou přízní a poctami, že se prakticky vyrovnali nejoblíbenějším rockovým hvězdám. Náš film s pomocí málokdy promítaných archívních záběrů přenese diváky do této průkopnické minulosti, o které nám povypráví nejen Bernie Ecclestone a Max Mosley, ale také dvanáct, ano, čtete dobře, dvanáct někdejších světových šampionů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (84)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jakmile se jezdci začnou vážně zabývat bezpečností, budou jejich nejrychlejší dny sečteny." Nejsem příznivcem ohořelých těl v létajících rakvích, ale dříve bývaly závody formule 1 skutečným zážitkem. Tedy v době, kdy se vedle sebe v pohodě natlačilo pět monopostů, kdy se zvesela skákalo na starém dobrém dobrém Nürburgringu, kdy úmrtí jezdce nebylo důvodem k přerušení závodu, kdy mohla titul mistra světa získat mrtvola a kdy měl lepší jezdec možnost porazit toho horšího. Dnes vítězí technika nad schopnostmi závodníků a je to dost smutná podívaná, kterou si nedopřávám více než dvakrát do roka. Tento dokument by byl skvělý, kdyby se vedle výčtu zabitých jezdců zabýval i výsledky, ale to mu vydrželo jen do smrti Senny. Za mne to zkrátka chtělo o něco více závodů a o něco méně BESIPu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl fanouskem F1, tento dokument, prevazne resici tema bezpecnosti zavodu a jeho vyvoj v dekadach me ale velmi zaujal. At uz po strance obsahove, tak predevsim svym zpracovanim. Maloktery dokument ma "vetsi tah na branku" nez tento. Pro fanousky povinnost, film je ale natolik nabity zajimavostmi, ze potesi i ostatni divaky. Po Rivalech dalsi pocin z prostredi Formule 1, kteremu za rok 2013 davam maximalni hodnoceni, tak nevim, zda se nakonec tim fanouskem nestanu:-)! ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Dokument, z kterého jde cítit benzín, ale také jistá nedotaženost a roztříštěnost. Vlastně nevíte, jestli to mapuje historii GP nebo je to doprovodný program k filmu Rivalové nebo jen extended edition pořadu Stop - rady řidičům. Nakonec ale stejně zjistíte, že to je jen memoriál Ayrtona Senny, Jima Clarka, Jochena Rindta a dalších, kteří už nikdy nedojeli do cíle. Vlastně zjistíte, že je dokument jen takovou agitkou pro zvýšení bezpečnosti na závodních tratích. Jen mapuje všechny nehody a jen lehce pátrá po příčinách, spíš jen ukazuje ojedinělé záběry těchto kolizí. Nejsilnější je tedy ta pasáž, která se točí kolem rivalů Laudy a Hunta, protože je známe právě z filmu, ostatní je tak nějak šumák, pokud nejste zapáleným fanouškem Forml Ajnc. Koukat se to dá, to zase ne, že ne. Přísně doporučuji zhlédnout hned po Rivalech. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Histôria Formuly 1 z pohľadu bezpečnosti podaná tak, aby som to strávil aj ja ako formulový analfabet. Za to sa tu úprimne hanbím, niečo som pochytil z Rivalov, takže si dovolím aj komentár k tomuto dokumentu. Situácia skoro v celom filme je taká, že prevládajú ťažké nehody so smrteľnými následkami a trvá to neuveriteľné desaťročia, kým sa organizátori dostanú k tomu, aby na prvom mieste bola bezpečnosť. Jazdci s tým nič neurobia, pretože, ako sa prezentuje vo filme, ak si pilot môže vybrať medzi bezpečnou formulou a druhou, kde sa zabije, ale bude o dve sekundy rýchlejšia, vždy si vyberie tú druhú. Výpovede zúčastnených sú namieste, každý má čo povedať, škoda tých, čo by toho mali povedať najviac, ale už nemôžu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Konečne dokument o F1, ktorý má hlavu a pätu, skvelý strih, a epický hlas Fassbendera. Dokument nás sprevádza od roku 1929 až do 2012, a vyberá tie najklúčovejšie momenty a zvraty histórie letiaceho cirkusu. Detailnejšie pojatie vyžaduje aspoň základú orientáciu v tomto športe, ale i pre laikov to môže byť nadpriemerný zážitok. Pre mňa, ako fanušíka, výnimočná záležitosť, ktorá mi vedela odkryť pár ďalších lahôdok z F1, a nešetrila ani emotívnimi pasážami. 99% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Na začátku dokumentu jsou použity záběry bojujících letadel z krátkometrážního filmu The German (2008). (p3tris)
  • Na konci dokumentu hraje „Open Your Eyes“ od Snow Patrol. (Duoscop)
  • V dokumentu autoři uvádějí, že od smrti Ayrtona Senny v roce 1994 se už nestala žádná fatální nehoda. To už bohužel není pravda. 5. října 2014 zahynul na okruhu v Suzuce závodník týmu Marrusia Jules Bianchi. (p3tris)

Reklama

Reklama