Reklama

Reklama

Les Sept péchés capitaux

  • Itálie I sette peccati capitali (více)

Obsahy(1)

Francouzský povídkový film představuje sedm, víceméně úsměvných, příběhů inspirovaných lidskými slabostmi. "Hněv" ukáže, co vše může způsobit moucha v nedělní polévce. "Závist" vypovídá o vnitřních mukách všech závistivců - totiž o věčné nespokojenosti se sebou samým. "Obžerství" líčí vskutku nezvykle dlouhou cestu na rodinný pohřeb. "Smilstvo" se nechává inspirovat obrazem Hieronyma Bosche a zároveň je vzpomínkou na hodinu katechismu, která způsobila mírný zmatek a nedorozumění nejen v dětské hlavince. "Lenost" představuje poněkud zdrženlivého muže, který se zdráhá zavázat si rozvázanou tkaničku. Jak asi dopadne jeho schůzka s mladou a atraktivní blondýnou? "Pýcha" nahlíží do poměrně dramatického večera manželského páru, kterým zmítá oboustranná nevěra a vzájemné pokrytectví. "Lakota" je veselou historkou o skupině mladých mužů, kteří touží po noci s velmi krásnou, ale poněkud odtažitou "dámou velkého světa". I když jejich finanční možnosti zdaleka neodpovídají nárokům a představám skoupé krásky, pomůže jim vtipný nápad... (Amala)

(více)

Recenze (3)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Roztomilé, něžné francouzské pohlazení. A release v originálním znění s napevno zabudovanými anglickými titulky (díkybohu za ně!) příjemnou atmosféru jen umocňuje. Asi nevtipnější je povídka Lakota, nejvíc k zamyšlení donutí Obžerství a nejvíc nechápat pánové budete počínání muže v příběhu nazvaném Lenost. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príjemné poviedkové pozastavenie sa nad siedmymi smrteľnými hriechmi v podaní slávnych režisérov. 1.- Hnev ( Sylvain Dhomme a Max Douy ) nadsádzkou rozpráva, čo všetko spôsobí mucha v polievke medzi dobrosrdečnými ľuďmi, 2.- Závisť ( Eduard Molinaro ) je o túžbach mať postavenie ako druhí ľudia, 3.- Obžerstvo ( Philippe de Broca ) azda najlepšia poviedka o strastiplnej ceste na pohreb troch nenažrancov, 4.- Smilstvo ( Jacques Demy ) o hľadaní definície smilstva v podaní dvoch chlapcov, 5.- Lenivosť ( Jean-Luc Godard ) o unudenom a lenivom hercovi a mladej dievčine, 6.- Pýcha ( Roger Vagim ) o manželskej kríze, ktorá je konfrontovaná s pokrytectvom a pýchou, 7.- Lakomosť ( Claude Chabrol ) príbeh polytechnikov a ich záujmu o luxusnú prostitútku. Druhý komentár. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Sedm hlavních hříchů je nadnesenou filmovou výtržností mladých (až na výjimku) francouzských vlčáků. Vitium capitale, péchés capitaux, prameniště hříšnosti a jako takové jsou více lidskými vlastnostmi a již méně skutečným hříchem. Sedm korálků, sedm pevnějších, či volnějších asociací na Řehořův papežský seznam nectností, sedm uvolněnějších a rozverně nezbedných rošťáren, nezdvořilostí, básní, radostí a úsměšků. Neschází vitalita a veselostí rozdováděné zapálení, drzost a nadhled. Pýchu si vzal na starost Roger Vadim, se sarkastickým úsměvem si dobírá Catherine Lartigue (velmi zajímavá Marina Vlady), která je svou pyšnou hrdostí naprosto utržena ze svého přesvědčení. Komplikovaně propletené cizoložství s překaženou ejakulací i niternou nenaplněností. Zaujme romanticky naléhavý milenec François (Sami Frey), či nečekaně zaskočený manžel Jean Lartigue (Jean-Pierre Aumont). Lakotou povídkové dílko ukončil Claude Chabrol, aneb rozmarně náročná animírka Suzon (příjemná Danièle Barraud) je potěšena výhercem neobvyklé loterie, a s ni nevinný kadet Antoine (příjemný Jacques Charrier) k důkazu lásky přišel. Závist uvázal do poetického kroku Edouard Molinaro, a vzestup mladé hotelové služky Rosetty (zajímavá Dany Saval) za jejím osobním štěstím je stylizovanou niternou básní Nové vlny. Zaujme rozmazlená herečka Rita Gerly (Geneviève Casile), zkušeně svedený bohatý stařík Duchemin (Jean Murat) a k půvabné pokojské troufalý pikolík Riri (Claude Brasseur). První začali Sylvain Dhomme a Max Douy s Hněvem, v choreografickém pohybu mas se šťastná společenská harmonie rázem zvrtne a obávaná chuť atomové katastrofy tehdejší doby se stává nevyhnutelností. Smilstvo, či spíše nestálost ve vztahu, přihodil Jacques Demy, v anekdotické vzpomínce se zde Bernard Duparc (velmi příjemný Jean-Louis Trintignant) usmívá nad dětskou nepřehledností dvou tak podobně znějících slov, však Hieronymus Bosch se sám seznamem hříchů umělecky inspiroval. Zaujmou zde hašteřiví rodiče Bernarda (Jean Desailly a Micheline Presle), či Bernardův kamarád Jacques (Laurent Terzieff). Nestřídmost si vychutnal Philippe de Broca a kreslí své zesměšnění přehnanému apetitu sedláka Valentina (zajímavý Georges Wilson). Zaujme též soucitný pošťák Alphonse (Paul Préboist), Valentinova přizpůsobivá manželka (Marcelle Arnold), či stará Nénesse s apetitem (Magdeleine Bérubet). A Lenost si vybral Jean-Luc Godard ke své anekdotě, kdy chronicky líný, a možná jen pohodlný, herec Eddie Constantine (sám Eddie Constantine) bere na smyslnou vyjížďku hereckou hvězdičku (Nicole Mirel). Sedm hlavních hříchů, povídkový film, má v sobě rytmiku, poetiku i úzkosti doby svého vzniku. Nakonec, lidské neřesti jsou nejlépe zesměšněny humorným nadhledem a uličnickou ztřeštěností. Příjemné, osvěžující pobavení. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama