Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (458)

Okara 

všechny recenze uživatele

O soundtracku: Žádná velká inovace se z Bisharovy strany nekoná; proč by také měla. Insidiouská hudba je jeden z nejlepších hororových soundtracků nového milénia, ne-li všech dob. To právě on nám připomněl, že housle jsou v hororech tím nejtrýznivějším možným nástrojem. Mistr Herrmann před ním v hrobě dozajista smeká klobouk. Bishara nám totiž v dějovém ohlédnutí, jak to vlastně všechno začalo, dokazuje, že společně s Clouserem a Bañosem tvoří v současnosti hororový trojlístek machrů přes nervydrásající hudbu. Je zastáncem názoru, že hororová hudba nemá mít hranice, a dává nám to pořádně sežrat. Připravte se opět na ďábelský tanec smyčce na vykloktaných houslích, drásavé tóny zrezavělého klavíru a další melodie Bisharových experimentálních nápadů. S nástroji se nemazlí a když se do letitého klavíru začne bušit kladivem, odnesou to divákovy nervy. Přestože je Chapter III. subjektivně o chloupek nejslabším článkem trilogie, právě hudba je jedním z aspektů, který i přesto film jako celek drží kvalitativně vysoko nad hladinou současného hororu. Jak krásně jde soundtrack ruku v ruce s obrazem jsme se mohli přesvědčit už v předcházejících dílech. Samotný střih na démona s širokým úsměvem by sám o sobě příliš strach nenahnal. Ale když se vám k tomu do uší zaříznou ohlušující vysoké tóny příšerných houslí, je to pomalu na resuscitaci. Co se týče soundtracku tedy opět není co vytknout a připravte se na okousané nehty, proud potu na zádech a pořádnou masáž srdce. Recept na strach? Samota, tma a pochopitelně - pořádná hlasitost. 70 % ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dobre, že nezostalo len pri jednotke, lebo čím vyšší diel tejto série, tým viac ma to baví. Teda, aby som bol presný - trojka je horšia, ako dvojka, ale prekvapivo ma bavila viac, ako jednotka. Scenár je predvídateľný a nenáročný, ale postavy sú znova sympatické a i keď tomu chýbajú až takí silní hrdinovia, ako boli manželia z jednotky a ich svokra, situáciu zachraňuje aspoň znova raz skvelá Lin Shaye (inak ju nemám rád, ale ako médium Elise mi sadla a byť na mieste duchov, tiež by som z nej mal rešpekt) a jej dvojica budúcich pomocníkov ("Nemohli by ste si to zapisovať potichšie?"). Tí do ponurého, smrteľne vážneho hororu, vnášajú vítaný a osviežujúci jemný nadhľad a humor bez toho, aby narúšali temnú atmosféru. Aj v trojke uvidíme „podsvetie“, nie príliš nápadité masky duchov a dosť čudné scény, kedy títo duchovia niekoho bijú (alebo niekto bije ich). Ale postavy, atmosféra a ľakacie scény sú znova na pomerne vysokej úrovni. A mnohé pasáže sú fakt dosť nepríjemné (finálne štekanie psa, oko v hrdle alebo klopkanie na stenu). Nejde o klasické videobéčko, ale vcelku ambiciózny (dojemná linka s mamou) prequel, kde na zachovanie kvality predchádzajúcich dielov dohliadal James Wan z pozície producenta. Filmom režijne debutoval jeho kamarát a dvorný spolupracovník James Whannell (zároveň predstaviteľ Specsa), s ktorým stvoril ako Saw a V zajatí démonov, tak všetky Insidiousy. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tohle je celkem slabota. Opravdu je vidět, že už to nedělal James Wan, docela zbytečný prequel. Většina postav je tam jiných. Nepřináší to nic nového a jen to recykluje staré nápady. Atmosféra je taky dost mizerná. Ta babka se akorát snaží zachránit mladou Quinn, kterou posedl zlý démon. Opět narážíme na nevěstu v černém. Takže se zase sice podíváme do temné dimenze, ale to je tak všechno. Lekačky taky nefungují. Aspoň víme, kde vzala ten svůj tým. "Já nechci umřít." ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Rozčarování pokračuje. Třetí díl Insidious opět nepřekročil stín povedené jedničky a nabízí jen sterilní variantu téhož. Lekačky jsem ani nezaznamenal, zloun je spíš k politování a jen ta stará čarodějnice v černém má zase svůj děsuplný půvab, bohužel se jí dočkáme jen ve dvou krátkých scénách. Velmi vratká trojka. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nechápu, na čem jsem zrovna ujížděl, když jsem nemilosrdně odpálil druhý díl. Vzhledem k tomu, jak dokonalá byla trojka, dlužím snad druhému dílu i menší omluvu. Tohle byla opravdová hororová nálož. Pekelně dlouho jsem u žádného hororu neměl zimomriavky! Atmosféra je zde skutečně mrazivá a jako bonus každého potěší i několik velmi vymazlených lekaček, při kterých si třeba i zakřičíte zděšením. Tento díl se drží osvědčené šablony dílů předchozích. Bubák je dostatečně šeredný, finále dostatečně vtipné. Kdo po tomto snímku sáhne a není úplný retard, ten zřejmě nebude litovat! Nic lepšího, s největší pravděpodobností, totiž letos nevznikne. Leigh Whannell se neminul řemeslem a budu se moc těšit na jeho další hororový kousek. Nejvíce bych přivítal 4. díl s nějakým novým zákeřným dušíkem. Dovolím si přihodit všech 5 hvězdiček. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Severoamerické tržby byly 52,2 milionu dolarů, celosvětové 113 milionů. (NIRO)
  • Vo filme si zahral malú rolu aj režisér prvej a druhej časti James Wan. Hral jedného z prísediacich pri prijímačkách na divadelnú školu. (Kadas97)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama