Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (458)

kingik 

všechny recenze uživatele

V zajetí záludných povidlových šlápot. Pojem, který jsem pojmenoval "povidlová šlápota", je asi nejvýraznějším nápadem v prequelu, kterému chybí nasazení a zásadní vrchol. Ostatně, film si své dva vrcholy prodělá v první půlhodině, když na mladou hrdinku dvakrát působivě mává démon a následně ji excelentně srazí auto. První třetina filmu je hodně povedená, prosycená tajemnem, jako divák jsem se těšil, co přijde dál. Představte si dál už nepřišlo nic, co by vybočovalo z hororového standardu. Závěrečnou třetinu považuji dokonce za nenápaditou, slabou, včetně směšného posledního záběru filmu. Finále bylo unavené, určené k přetočení, nevylučuji, že za jeho zmršením stojí přístupnost PG-13, jenž z hororů dělá dětské filmy. Co byste řekli na to, kdyby Mimoni byli přístupní až od osmnácti let?! Tak tohle je podobné. I když film působí téměř laciným dojmem, je natočen na velmi dobré technické úrovni. Démon s kyslíkovou maskou je parádní hnusák, kupodivu už nenajde konkurenci v ostatních posmrtných kreaturách, které jsou poměrně slabě namaskované. A pytel se taky s nimi zrovna neroztrhl. Straší se hned na několika úrovních. Některé pasáže jsou znepokojivé, příjemně mrazivé, divák očekává maximální úlek. Leigh Whannell umí využít malý prostor v místnosti hodně sugestivně. Divák si připadá, že je "astrálně" vtažen do scény, kde ale má pocit stísnění, takže se rád vrací na svoje místo, do pohodlí křesla. Astrální cestování do říše mrtvých je zde hodně slabě provedeno. Na médium, v tomto případě Lin Shaye, nečeká na druhé straně nic zajímavého, narazí však na dámu se závojem, která v tomto prequelu nemá zásadní postavení. Unylý dojem moc nevylepší ani přítomnost divných "lovců duchů", dvou internetových šprýmařů, kdy jednoho ztvárnil Vašek Noid na redukční dietě, druhého si zahrál sám pan režisér osobně. Pozorný divák jistě nepřehlédne jeho tvůrčího spolupracovníka Jamese Wana, který si zahrál malou roličku divadelního režiséra, u něhož je na castingu mladá uchazečka o roli, okolo niž se celý prequel točí. Mladá hrdinka Quinn, která chtěla ze záhrobí zavolat mámu, byla zahrána Stefanie Scott poměrně průměrně. Herecké výkony jsou však obstojné. Pokud vám nevadí Dermot Mulroney, který byl vytažen z hereckého záhrobí, budete s jeho ztvárněním otce dcery pronásledované duchy, spokojeni. Film samotný extra dojem nezanechá. Chybělo nasazení, více strhujících nápadů, ale oproti tomu je film natočen přehledně, občas se objeví prvotřídní postrašení se snahou neopadnout. No asi takhle, i když na mě režisér dělal non-stop bububu, já se na něj nezlobím, že to se mnou nic neudělalo. 60% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Keď som hodnotil prvý a druhý diel Insidious, tak som mal pocit, že sme tu konečne mali fantastický hororový film, ktorý vedel využívať ľakacie momenty tak, že nerušilo atmosféru a všetko do seba skvele zapadalo. Okrem toho sme mali skvelých hercov a postavy, ktoré dokázali príbeh ťahať. James Wan však teraz zahral len malú rolu na dve minútky a réžie a scenára sa ujal Leigh Whannell. Prvá polka filmu je úplne priemerná, málo atmosféry, veľké množstvo ľakačiek, ktoré dokopy nikam nevedú a veľmi slabo rozvíjaný príbeh. Nebolo to hrozné ako v tohtoročných "Lazarus Effect" alebo "Poltergeist" remake, no na druhú stranu to bolo veľmi lacné v porovnaní s tým, čo nám dali predošlé dva filmy. A už som si myslel, že to padne do hlbín, no druhou polovicou filmu sa všetko začína dvíhať a konečne tu máme aj namakané scénky, kde strach skutočne vie panovať. O najlepšiu sa asi postará Stefanie Scott, keď bude posadnutá démonom a rozhodne sa postaviť. Tam som skutočne len zdesene pozeral. Lin Shaye ako Elise je skvelá a rovnako aj samotný Leigh Whannell s kolegom Angusom Sampsonom sú super. A konečne mám pocit, že sa pozerám na Insidious. Keď si teda zvážim pre a proti, tak druhá polka skutočne film zachraňuje. A je to len dobre. Mrzí ma, že kvalitatívne Insidious 3 nedosahuje na svojich dvoch predchodcov, no v hororovom výbere tohto roku patrí medzi silnejšie hororové tituly. Hodnotenie: B- ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jelikož nechci být přehnaně kritický, což i tak zcela jistě z následujícího vyplyne, budu maximálně stručný. Whannelovi jsem plně důvěřoval, no vyšel z toho jako Koloběžka první. V rámci daných možností (vysoká laťka po Wanovi, režijní prvotina) obstává po technické stránce, i když jsem přeci jen očekával vedle nekopromisních jump scares o dost hutnější atmosféru, za to bohužel paradoxně selhává jako scénárista, což je pro mě velkým zklamáním. V tomto smyslu jsem dost překvapený doposavadním červeným hodnocením, protože pokud byl spin off Annabelle označen za film zbytečný, pak ani nevím, jak pojmenovat tento "Počátek", o v tomto smyslu dementním českém názvu ani nemluvě. Holt, značka asi v tomto případě píše písmem řádně potučněným. A abych dokázal, že jsem se (bohužel) v kině i nahlas rozesmál, dovolil jsem si tady střihnout malou parodii na Lin Shaye a The Further. Celkově zhodnotím stejně jako spin off, který byl řemeslně slabší, ale dle mýho měl ve výsledku větší smysl než Insidious 3. Stačilo, je čas jít o dům dál.....a včera bylo pozdě. 70% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Laik žasne, odborník se diví... (stále se považuju za laika) Toto nemělo mít přízvisko 'Počátek', spíše K-O-N-E-C a hlavně předtím nemělo stát ono slovo, které v nás, wanověrných, budí hrůzu i po letech... Insidious. Jednu hvězdičku dávám za skvělou Lin Shaye, která už z těch hororů taky musí mít pěkný výmaz mozkovny a za těch pár lekaček, které byly pěkné, věru pěkné. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svižná a atmosférická hororová jednohubka, která za Wanovými předchůdci zaostává méně než bych čekal. Obzvláště v první polovině se fungujícími lekačkami rozhodně nešetří. Škoda, že v poslední třetině už to celé podstatně ztrácí dech a celé se zvrtne jen v nenapínavou variaci na závěr předchozích dílů. I přesto ale tato série pořád nečekaně baví. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • V 34. minúte sa objaví kresba Billyho, bábky zo série Saw (2004-?). (Marceloo)
  • Když "Specs" sledují pohyb ducha v bytě Brennerových na obrazovce přístroje, můžeme si všimnout, že obrazovka je značky TESLA. Televizory a monitory TESLA se vyráběly v Československu (poté v České republice) v podnicích TESLA Strašnice (zánik 2007) a TESLA Pardubice (zánik 2011). (BrianStorker)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama