Reklama

Reklama

Novou kapitolu děsivé hororové série napsal a režíroval její spolutvůrce Leigh Whannell. Tento mrazivý prequel, situovaný v době před strašidelnými zážitky rodiny Lambertů, divákům odhaluje osudy nadané jasnovidky Elise Rainierové (Lin Shaye), jež se po jistém váhání rozhodne pomocí svých schopností kontaktovat mrtvé, aby tak pomohla mladé dospívající dívce (Stefanie Scott), kterou si vybrala za svůj cíl nebezpečná nadpřirozená bytost. (Falcon)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (458)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svižná a atmosférická hororová jednohubka, která za Wanovými předchůdci zaostává méně než bych čekal. Obzvláště v první polovině se fungujícími lekačkami rozhodně nešetří. Škoda, že v poslední třetině už to celé podstatně ztrácí dech a celé se zvrtne jen v nenapínavou variaci na závěr předchozích dílů. I přesto ale tato série pořád nečekaně baví. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si to pustila v noci v obavách, že zase čtvrt roku budu muset spát při svíčkách, protože mi k usínání zase začne samovolně hrát dětské piánko (real story). To jsem ale netušila, že nastala doba, kdy i áčkovému hororu poslouží k vrcholnému vybudování napětí týpek zmatlanej bahnem. Pochopila bych, že to může být horor pro ženu v domácnosti, jíž sebou takto zapatlaný manžel flákne o bílé sófa, ve mně jako vyznavačce Spartan Race a podobných závodů to však žádné děsuplné emoce nevybudilo. Jedinej klad, kterej tenhle film má, je Lin Shaye v hlavní roli, alespoň ta mě bavila, protože co si budem povídat, při každém jejím vážném pohledu jsem si vybavila jak porcuje kuřata V 2001 Maniacs: Field of Screams, což mi minimálně vyvolalo úsměv na tváři. Takže úplně bez emocí sledování tohohle nepovedenýho cestování mezi dvěma realitami (a ještě bez hasičské sirény) nebylo. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jelikož nechci být přehnaně kritický, což i tak zcela jistě z následujícího vyplyne, budu maximálně stručný. Whannelovi jsem plně důvěřoval, no vyšel z toho jako Koloběžka první. V rámci daných možností (vysoká laťka po Wanovi, režijní prvotina) obstává po technické stránce, i když jsem přeci jen očekával vedle nekopromisních jump scares o dost hutnější atmosféru, za to bohužel paradoxně selhává jako scénárista, což je pro mě velkým zklamáním. V tomto smyslu jsem dost překvapený doposavadním červeným hodnocením, protože pokud byl spin off Annabelle označen za film zbytečný, pak ani nevím, jak pojmenovat tento "Počátek", o v tomto smyslu dementním českém názvu ani nemluvě. Holt, značka asi v tomto případě píše písmem řádně potučněným. A abych dokázal, že jsem se (bohužel) v kině i nahlas rozesmál, dovolil jsem si tady střihnout malou parodii na Lin Shaye a The Further. Celkově zhodnotím stejně jako spin off, který byl řemeslně slabší, ale dle mýho měl ve výsledku větší smysl než Insidious 3. Stačilo, je čas jít o dům dál.....a včera bylo pozdě. 70% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Už je to nějaký ten pátek, co se Leigh Whannell probudil ve špinavé umývárně a společně s Dr. Gordonem museli čelit jednomu z nejdokonalejších filmových zabijáků a jeho "Live or die, make your choice" hře. Insidious: Chapter 3 si nevede vůbec špatně a Leigh na režisérské židličce obstál velmi dobře. I tak však tato zatím poslední kapitola originální hororové série nepřináší nic, co bychom už neviděli v předchozích dílech. Klasický formát rozvíjejícího se příběhu nepřekvapí téměř ničím novým, ale lekačky jsou zpracovány výborně. Zjišťuju, že u takových duchařin už prostě nevydržím, co dřív, takže spoustu momentů, kdy člověk ví, že tam prostě něco ze tmy vyskočí, nebo že temná entita číhá na správný okamžik, si prostě "odvážně" zakryju oči ovladačem a čekám, až je po tom:) Jeden šok jsem chvílu rozdýchávala a to ani nemusel útočit žádný duch. Je to scéna, kdy ona si tam prostě tak stojí na té silnici a... kdo viděl, tak ví. Celý příběh hodně táhne Lin Shaye a je až s podivem, že tato úžasná "hororová babča" se dostala do širšího podvědomí až s Insidious. Je výborná. Dokonce Joseph Bishara v tomto díle užívá své mistrovské hudby velmi poskrovnu. Celkově přináší Insidious 3 vydařené pokračování, které této sérii rozhodně nedělá ostudu, ale zároveň přináší recyklaci již viděného. I když... možná se objeví i Darth Maul a ta hnusná, děsivá Baba v černém:) ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

To fakt umí současné horory pouze James Wan? Po loňské velice průměrné Annabelle a letošním (prý vyloženě sračkoidním) Sinisteru 2 už bych tomu i věřil. Naštěstí je tady pravá ruka hororového mága a to Leigh Whannell , který umí vést postavy, vtáhnout do děje a přibližit se předchozím dílům. Ačkoliv je tato "trojka" prequel, z děje to méně vnímavý divák prakticky nepozná a nejdůležitější je, že tentorkát už bohužel není na scéně fantastický Patrick Wilson, ovšem hlavní dvojka v roli otce a dcery je taktéž důstojná náhrada. Ačkoliv je Počátek plný laciných lekaček, má hororovou a především v druhé polovině jsem měl občas slušně nahnáno. Do análů se tento kousek téměř jistě nezapíše, ale jako taková jednohubka postačí a důstojně zakončuje jednu skvělou trilogii, i když vlastně netrilogii...81% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (13)

  • Trailer k filmu bol vydaný v marci 2015 a obsahoval pieseň „Afraid of Nothing“ od Sharon Van Etten. Filmári použili pieseň bez získania patričných práv a boli nútení jej zaplatiť za nedovolené použitie jej hudby. (martin5504)
  • S rozpočtem 11 milionů amerických dolarů tehdy šlo o nejdražší díl z celé série. (ČSFD)

Související novinky

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

Infarktové Insidious dostane třetí kapitolu

21.11.2013

Byla jasné, že letošní pokračování jednoho z nejděsivějších hororů posledních let nebude ukončením série. První Insidious s rozpočtem pouhého 1,5 milionu utržilo pěkných 97 milionů dolarů, dvojka už… (více)

Reklama

Reklama