Reklama

Reklama

Přesun kostela

  • Československo Přesun kostela v Mostě: Technologie přesunu
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1975, 19 min

Obsahy(1)

Technologie přesunu objektu kostela Panny Marie v Mostě. V roce 1964 byla schválena postupná demolice staré zástavby v Mostě a současně výstavba nových sídlišť na nezastavěném území jižně od města. S tím se začala řešit i otázka, jak naložit se zdejší nejvýznamnější architektonickou památkou. Usnesení československé vlády č. 612 z 18. listopadu 1964 nařídilo, že při těžbě uhelných zásob pod městem Most bude děkanský kostel zachráněn. V roce 1972 byla rozebrána kostelní věž, poté byly zahájeny zabezpečovací práce v interiéru kostela. Pod všechny staticky důležité body bylo na vybudované kolejiště zasunuto 53 transportních vozíků. Pracovaly na hydraulickém principu. Hydraulika ovládala také čtyři výložná ramena, která měla kostel táhnout, případně brzdit. Práce byly řízeny počítačem, nebyl ale vyloučen manuální zásah. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Pořad pro opravdové technické fajnšmekry. Běžnému divákovi to moc nepřinese, kromě zajímavých archivních pohledů na již neexistujici město. Ale moc jich tam není. ()

Lajty 

všechny recenze uživatele

Další z řady krátkých filmů o přesunutém kostele v Mostě. A i zde najdeme moc krásné záběry starého Mostu a přípravy na přesun samotného děkanského chrámu. ()

Reklama

Reklama