Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptácia klasického diela poľskej veselohry Alexandra Fredra, tentoraz optikou majstra Andrzeja Wajdu. Angažoval popredných poľských hercov, medzi ktorými nechýba ani filmár Roman Polanski. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

FISSSH 

všechny recenze uživatele

Bavila jsem se královsky, i když jsem polovině věcí nerozuměla - jelikož a protože jsem tohle dílko viděla na polské televizi a bez titulků... Ale: k ději se vyjádřím později, teď hlavně herci: netušila jsem, čeho je jako herec schopen Polanski. Papkin, kterého hrál, zcela neodbytně připomíná krysu (tak trochu i charakterem), ale je zcela neodolatelný. Janusz Gajos (kdysi dávno hrál v seriálu Čtyři z tanku a pes Janka) je takový ten vesnický statkář (trochu hrubší forma Werichova Medvěda) a Daniel Olbrychski jako jurodivý" mnich...měla jsem co dělat, abych ho poznala. Hlavní milenecká dvojice a pár dalších lidí okolo...nic proti, jsou hodně dobří, ale proti té trojici se trochu ztrácejí. Atmosféra úžasná, celé se to odehrává v zimě; můžu říct, že jsem mrzla i ve vytopeném pokoji. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pomsta je příjemně rozvernou adaptací stejnojmenné satirické divadelní hříčky, vrcholného díla Aleksandera Fredra z roku 1833. Hra byla inspirována událostmi z počátku 17. století, odehrávající se na hradě Kamieniec v polském Podkarpatském vojvodství, Fredro děj posunul na konec století 18. a Wajda pro kulisy škádlivých hrátek ve verších venkovských šlechticů využil majestátní zříceniny hradu Ogrodzieniec v Polské Juře. Jeden hrad, dva znesváření tvrdohlaví kohouti - Číšník Maciej Raptusiewicz (Janusz Gajos) a Notář Milczek (Andrzej Seweryn) -, bojácný a vychloubačný prostředník vyostřujícího se sporu - zchudlý šlechtic ve službách Číšníka Józef Papkin (rozkošný Roman Polanski) -, a čiperné láskyplné mládí - Notářův zamilovaný synek Wacław (Rafał Królikowski) a Číšníkova zamilovaná neteř Klara Raptusiewiczówna (Agata Buzek). K tomu ještě bývalá milenka Wacława a výhodného muže hledající vdova Podstolníka Hanna Czepiersińska (Katarzyna Figura) a Číšníkův maršál s problémy při psaní Dyndalski (Daniel Olbrychski). Lze sice protagonisty kolotoče vířivých řevnivostí, fanfarónství a vyznání počastovat přídomkem národní charaktery, avšak tím prvořadým je samotný rej vášní, narážek a naděje veršů. Lehké osvěžující pobavení. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařená adaptace výborné Fredrovy knižní předlohy. Roman Polański v roli zbabělého Papkina je výborný. Daniel Olbrychski dostal taky hezkou roličku a elegantně se s ní vypořádal. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama