Reklama

Reklama

Sedm divů muslimského světa

  • Velká Británie Seven Wonders of the Muslim World
Velká Británie, 2008, 56 min

Režie:

Faris Kermani

Obsahy(1)

Sedm poutníků se vydává na cestu ze sedmi různých koutů světa. Všichni chtějí dorazit do nejsvětějšího města islámu, do Mekky. Náš film sleduje pouť oněch sedmi lidí a představí nám sedm nejzajímavějších míst islámského světa. Budeme moci obdivovat nádherné architektonické skvosty, a to takovým způsobem, jak je dosud mohli vidět jen muslimští věřící. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

lareinna 

všechny recenze uživatele

Ide tu o umenie a históriu moslimských stavieb nielen na Blízkom východe, ale aj v Španielsku a Afrike. Zopár moslimov tu opisuje svoje náboženstvo a zvyky, ktoré sú stáročiami zakorenené ....je dobré sa na to dívať s nadhľadom a zároveň by bolo civilizované akceptovať aspoň do určitej miery aj iné náboženstvá a s tým spojené odlišné kultúry........ Islám je vo svojej podstate mierumilovné náboženstvo obyčajných ľudí, ktorí nenesú zodpovednosť za zopár teroristov a výtržníkov, ktorí zneužívajú toto náboženstvo pre svoje ciele. Taktiež „povahy náchylné k manipulácii“ - majú všetci veriaci, bez ohľadu na to, čomu veria....... Tento obyčajný dokumentárny film o architektúre mešít je len jeden z mnohých bežných. Každý bez ohľadu na vieru by mal vedieť, že snáď každé náboženstvo, resp. intolerancia a nevraživosť jednej skupiny voči druhej....vo svete prinieslo len skazy, utrpenie a nezmyselné vojny kvôli nedostatku empatie voči ostatným a predovšetkým kvôli nejakému presvedčeniu, dúfajúc, že to z nich vyženie prázdnotu a určí ich identitu. Bohužiaľ, ľudská potreba, ktorá nikdy nevymizne...... Moslimovia veria v Alaha a proroka Mohameda, kresťania v Boha a Ježiša Krista, hinduisti po celé dlhé stáročia majú Brahmu, Višnu, Šiva alebo aj Skandu či Ganéšu. Číňania uprednostňujú konfuciánstvo alebo taoizmus, Tibeťania a Japonci budhizmus, čo sa síce považuje skôr za polonáboženské hnutia, resp. filozofické smery, ale v podstate ide o ich ľudové náboženstvo......Je toho všade po svete veľa, príliš rozsiahla a citlivá téma, hlboko zakorenená v ľudských povahách a životoch. Preto je potrebné brať všetky náboženstvá a s tým spojené kultúry s obrovskou toleranciou a úctou, zároveň nič netreba preháňať. Fanatizmus je už ozaj nebezpečný v akejkoľvek podobe, to je fakt.......Všetci ľudia chcú šťastie a nechcú bolesť a utrpenie. V tomto sme rovnakí. Žijeme všetci spolu na tomto svete, tak sa snažme dívať na veci rozumne, empaticky a tolerantne voči ostatným. Odporúčam ďalší dokument: Islám a Západ. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument představující nejkrásnější a nejzajímavější muslimské stavby na pozadí seznamování se základními pilíři islámu. Stavby jsou krásné, pozoruhodně natočené mnohdy z ne běžně přístupných míst, dokonce jsem díky tomuto dokumentu poprvé viděl svým způsobem působivý vnitřek slavné písečné mešity v malijském Djenné. Pět pilířů islámu je sice známých, ale (nejen) pro neznalé může být dokument i v této jistě poutavé rovině (představované na životě pěti lidí a jejich pouti do Mekky) dobrým základem pro pochopení tohoto náboženství. ()

Reklama

Mallinali odpad!

všechny recenze uživatele

Možná to vypadá, že se mi žádný pohled na tu pouštní sektu nezavděčí, ale je to trochu složitější. Jakoby západní svět nezvládnul o Mohamedově chásce natočit objektivní dokument bez hujerovského omlouvání zjevných problémů a tak se zmůžou leda na povinné módní uctívání. Klasická reklamní agitka. Vlastně to říká spíš něco o dnešním ideově vyprázdněném Západu, než o muslimech samotných. Udělat něco tak naivně nekritického o Západu samotném, je z vás v mediálních očích Hitlerův pohrobek a požírač slepeckých psů se smutnýma očima. Z takového dokumentu máte pak pocit, že islámská architektura, jakkoli stvořila některé nádherné stavby, je minimálně rovna té západní. Jenže už ten fakt, že islámské říše měly celou dobu zhruba jeden stavební sloh založený na rozvinutí architektury dobytých území jinověrců, když se jich v aktivní myslící křesťanské Evropě od sedmého století vystřídalo minimálně dvanáct hlavních s mnoha individualistickými vklady a regionálními verzemi... je to neporovnatelné. Navíc, tady ani moc o architekturu nejde, jakoby to samo na sebe vykecalo, že je ta architektura i muslimské myšlení na jedno brdo. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama