Reklama

Reklama

Fantastická zvířata a kde je najít

  • Velká Británie Fantastic Beasts and Where to Find Them (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2016, 133 min

Obsahy(1)

Newt Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa. Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku? (Freeman Ent.)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (1 285)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ja som spokojný. Rovnako ako prequel k Pánovi prsteňov, tak aj prequel k Harry Potterovi sa podaril. Fantastické zvery a ich výskyt bol spočiatku pre mňa celkom záhadný film, od ktorého som moc nevedel čo čakať a o to viac ma to asi bavilo. Aby bolo jasné, bavilo ma to, ale nezaujalo tak ako Potterovky. Niektoré tie kúzla, zvieratá fakt stály za to. Tak isto aj postavy a aj herecké obsadenie sa podla mňa nadmieru vydarilo (pohoďák Redmayne, sympatická Waterston, či vtipný tučko Fogler). Celý film viac menej dýcha Potterovskou atmosférou, čo je tiež fajn. Na druhú stranu, nie je sa čomu diviť, ostalo to v rukách osvedčenému režisérovi, na ktorého dohliadala Rowlingová ako producent, ale aj ako scenárista. Veľké plus patrí aj hudbe, o ktorú sa postaral James Newton Howard. Na Williamsov motív (ktorí je už teraz nesmrteľný a ktorí môžte počuť hneď v úvode), to určite nemá, ale James cez noty dokáže vyčarovať fajn atmosféru, emócie a pritvrdiť v akcii, keď treba. Čo však ma úplne nezaujalo bol príbeh. Tie zvieratá a akcie boli fajn, ale ako keby sa tam príbeh utláčal do pozadia a potom v závere sa finále rýchlo vybalilo. Každopádne, mám pocit, že pokračovanie môže byt oveľa zaujímavejšie ako už záver naznačil. Koniec koncov kladne pocity prevyšujú nad tými zápornými, takže s odretými ušami dávam aj tu štvrtú. Obľúbený soundtrack: Main Titles - Fantastic Beasts and Where to Find Them, Relieve Him of His Wand / Newt Releases the Thunderbird / Jacob’s Farewell, Newt Says Goodbye to Tina / Jacob’s Bakery, End Titles, End Titles Pt. 2. 75% - 4* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hovorím tomu Strmhlavé zlo.“ – „Poviem ti pravdu, bohvieako príjemne to neznie.“ Mám rád filmové potterovky. Každú som videl viackrát. Väčšine dávam 4*. U kníh som sa zasekol pri dvojke, ale v univerze sa ako-tak orientujem a mám ho rád napriek tomu, že to po stránke logiky práve dva razy premyslené nie je (čarodejnica sa vie teleportovať z bodu A do bodu B, ale hoci v prenajatom byte nemôže mať pánske návštevy, neteleportuje sa doňho, ale normálne idú po schodoch, aby ich vymákla zvedavá domovníčka?). Som rád, že sa štúdio po rokoch vracia do povedomého sveta a najmä za to, že hoci to vyzeralo ako dojenie polomŕtvej kravy, nakoniec ide o funkčný a nie zbytočný príspevok a relatívne sa teším na ďalšie diely (i vďaka istému hereckému finálnemu twistu). Dokonalé to však nie je. Ani zďaleka. Dve hodiny som s nádejou čakal na „niečo“. Na niečo úžasné. Na nejaký fenomenálny. Na kultový nápad. Alebo famóznu scénu, vďaka ktorej budem môcť tomuto filmu dať 4*. Nedočkal som sa. Neznamená to síce, že chýbajú kvalitné scény (popravy na ministerstve, koniec v pekárni), ale proste sa nestane nič geniálne. Čo je škoda, lebo retro newyorská atmosféra sa vydarila, hlášky sú zábavné („Čo si dnes robil?“ – „Bol som v kufri.“), občasné žmurknutie na „neskoršie“ potterovky dojemné a príjemne civilný kasting poteší. Mlok je síce riadny čudák, ale dá sa naňho zvyknúť a po čase začne byť svojím spôsobom sympatický; určite lepšie, než ako keby bol hlavným hrdinom zasa nejaký chlapec. Prekvapivo dobre do potterovského sveta zapadol drsný Ír Colin Farrell. To sa však už nedá povedať o WTF vedľajšej rovine s „Kredencom“. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem nečekal žádné zázraky (sic), nemohl jsem být zklamán. Hollywood se chtěl také přiživit a autorce peníze nesmrdí. Abych nebyl jen negativní, vizuální stránka je výborná (a teď mám na mysli hlavně retro). No, a to je tak všechno. Skoro. Sidekick (Dan Fogler) byl prima tah, bez něj by se ty orgie vizuálních efektů přijímaly obtížněji. Mentálně maximálně pro osmileté, ti zas těžko docení temné společenské podtóny. No a "inspirace" Mluvícím balíkem, škoda mluvit. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Retro variace na Pokémon Go má na 133 minut příliš řídký příběh, v němž se bez jakéhokoli rytmu střídají strašidelné, destruktivní (překvapivě ve velkém měřítku) a humorné scény. Redmayne coby magiozoolog sice odložil šaty dánské dívky, ale zůstal mu zjemnělý hlásek, stydlivé odvracení zraku a nepřítomné pohledy na hranici snesitelnosti. Ztrápený záporák je odhadnutelný už od prvního záběru, v němž vidíme jeho zmučený výraz a účes podle hrnce. Politická linie působí násilně a kouzly se trochu šetří, i když se občas podaří navodit atmosféru magického světa. Nejvíce utkví nečar (Fogler) a s ním flirtující nitrozpytka (Sudolová), zelená odrůda Groota a zábavný hrabák ve zpomaleném záběru, který by snad stál i za 3D, na které mimochodem dohlížel Heyman (Gravitace). *Velký spoiler* Při závěrečném zvratu zalitujete, že sympatického Farrella nahradil odulý Depp s vizáží kolotočáře, na němž je nejděsivější jeho blond přeliv. 55 %. [2D s titulky, kino] ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Asi nejnadanější herec současnosti Eddie Redmayne v roli čaroděje Scamandera ( v češtině přeloženo jako Mlok - Salamander ) byl středobodem filmu. Nevím jestli jste si všimli,ale když hraje v posledních letech, tak má stejný kukuč. Tím se odlišuje od ostatních herců. I přesto ho ale prostě žeru a nerozumím dodnes že si neodnesl sošku i za Dánskou dívku. Ale zpět k tomuto trošku až příliš zamotaného snímku. Akce byly na můj vkus až zbytečně "velkolepé" a někdy jsem si připadal, že jsem spíše na snímku Transpotter než v kouzelnickém světě. Dále nevím jestli to byl záměr, ale všichni kouzelníci i lidi mi přišli jsou naprosto bez duše a emocí. Jediná, která emoce neskrývala byla čarodějka Queenie Goldstein ( Alison Sudol ) a nečar - Jacob Kowalski ( Dan Foglar ) a tito dva byli pro mě nesvětlejším bodem filmu společně s tajemným světem Mlokova kufru alias Pokemon Go - chyťte je všechny. Film mě nezklamal ani úplně nenadchnul, každopádně zpříjemnil jeden večer v kině - 7/10. ()

Galerie (152)

Zajímavosti (34)

  • Natáčení probíhalo od 17. srpna 2015 do 28. ledna 2016. (ČSFD)
  • Jelikož byl Eddie Redmayne se scénářem seznámen dlouho před natáčením, věděl, že ho čeká scéna, kde bude do půl těla nahý. Smyslem bylo ukázat Scamanderovy jizvy a nastínit, čím vším si musel při práci s fantastickými zvířaty projít. Kvůli tomu začal herec posilovat. Scéna však byla v postprodukci vystřižena. (ČSFD)

Související novinky

Fantastická zvířata mají stopku

Fantastická zvířata mají stopku

27.10.2023

Přestože David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery ustavičně tvrdí, že studio nesáhlo na značku Harryho Pottera od konce Relikvií smrti (a i tak si ty uplynulé roky od premiéry trochu plete),… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Fantastická zvířata nemají fantastické příjmy

Fantastická zvířata nemají fantastické příjmy

18.04.2022

Ještě než do kin šel první díl Fantastických zvířat, autorka J. K. Rowling potvrdila, že se počítá celkem s pěti filmy. Tehdy ale ona ani studio Warner Bros. netušili, jak sestupnou tendenci bude… (více)

Reklama

Reklama