Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

První celovečerní snímek režiséra Alejandro Amenábara se povedl na výbornou. Ještě před známějšími 8MM byl natočen velmi působivý thriller s výbornou atmosférou (a to že opravdu výbornou!). Některé scény jsou skoro až hororové, a i když se může zdát, že postavy nejsou nijak zvlášť psychologicky propracovány, jsou skvěle napsané a člověk jim chce fandit. Prostředí filmu se stovkami filmových plakátů se musí každému líbit. Tesis boduje. U mě naprostá spokojenost! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Téma "hledání pravdy o původu snuffu" mi osobně velice sedí. Na druhou stranu, v případě Tesis jsem byl zřejmě příliš ovlivněn pochvalnými reakcemi a čekal jsem tak možná ještě o něco víc ... Jedno se musí nechat, Tesis má jisté velice silné stránky a drží diváka v mrazivém napětí chladného thrilleru od samého začátku ... Ovšem příběh občas "škobrtá" o malé chybičky, které mi ve výsledku dojem z něj trochu pokazily. Chvílemi je to už trochu zdlouhavé a zdá se mi, že se hrdinové a scénář motá trochu dokola. Některé reakce postav jsou dle mého názoru ve vztahu k některým situacím dosti nelogické a nereálné. Rozuzlení celé hádanky mi pak přišlo velice jednoduché a jasné. Celou dobu jsem si říkal, že by to tak nějak mohlo být, ale že to bude asi víc překvapivější. A ono ne ... Excelentní je úplný závěr filmu, kdy se televize chystá odvisílat jeden z nalezených snuff filmů ve večerních zprávách. Zde je celá myšlenka a "problematika" snuffu vyjádřena v jedné jednoduché, vševypovídající scéně ... Výtečný thriller, který je však dle mého občas trochu přeceňovaný. POZOR !!! Po 7mi letech znovushlídnutí snižuju na 2**, protože vůbec nechápu, co mě na tom tak děsilo ani co se mi na tom líbilo a celý to bylo prostě hrozný ... :-)) ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

Prakticky by som sa mohol len podpísať pod komentár Rob Roya. Identické pocity pretrvávali aj vo mne. Škoda, pretože námet volal po niečom oveľa prepracovanejšom a zaujímavejšom, ako je tomu v skutočnosti. Spočiatku moje hodnotenie lietalo medzi 3-4, čím ďalej som bol však čoraz viac otrávený a znechutený. Odpustím hocičo, ale toľko nelogických postupov, scenáristických dier a divného správania postáv už nie. 50%, keď prižmúrim všetky oči, ruky, nohy.. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

„Začneme tím, že tě budu nějakou dobu mlátit. Do hlavy. Když ztratíš vědomí, počkám, až se probereš. Potom ti odřežu ruce a nohy. Pak tě zohavím. Ale ještě nevím jak. Tyhle věci improvizuju za pochodu. Když ti například uřežu ruku, možná, že ti ji dám na hlavu. Jako čelenku. Tyhle prasečinky jsou rajcovní.“ Po takřka fantastněmagoristickém Videodromu a zbytečně sterilních a uhlazených 8mm asi nejlepší film o násilnickém snuff fenoménu, co jsem viděl. Celkově slušná práce, zajímavá poutavá, napínavá, znepokojující, brnkající na nervy. Zajímavý námět, dobré herecké výkony s výraznými a příjemnými (i těmi zápornými) postavami. Navíc, herec hrajícího Bosca vypadá jako mladý Benicio del Toro a má přesně ty jeho neobyčejně poutavé a uhrančivé oči. Film však má i několik stinných stránek, kvůli nimž jsem byl nucen hodnocení trochu snížit – až moc zbytečně přepálenou stopáž (zkrátit film tak o 20 minut, vypustit nudnější a ukecanější pasáže, dojem by byl mnohem intenzívnější), s čímž se pojí i druhé negativum. Napětí a atmosféra filmu strašně kolísá, po scénách, kdy jsem byl napjatý jak struna a bylo mi zcela jasné, proč si tento film zaslouží i žánrovou nálepku hororu, často přicházely pasáže, které vybudovanou atmosféru napětí zbytečně moc rozptylovavy (často až do ztracena), všechno to muselo být budováno zase znovu a já si říkal, proč že se o tom mluví i jako o hororu?. 3,5* ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tie tri hviezdičky svedčia skôr o tom, že som starý dobrák, než o tom, že Diplomová práca je nadpriemerným filmom. Do dramatického oblúka začínajúceho túžbou vidieť deleného samovraha až po kalkulovanie so zvedavosťou divákov vidieť "čo to ten snuff vlastne je" sa dal vtesnať napínavý príbeh. To by tam ale nesmela hrať herečka, ktorá okrem výzoru obete nemá čo ponúknuť, scenár by nemohol napísať niekto, kto pri písaní netuší, čo napísal na predchádzajúcich stranách a Amenábar by nesmel trpieť predstavou, že čím bude film dlhší, tým bude aj lepší. Napriek zlým vstupných predpokladom sa podarilo nakrútiť niekoľko kvalitných scén, ktoré však nezaistili vznik kvalitného celku. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Film Diplomová práce byl nominován na 8 cen Goya. Získal jich nakonec 7: za nejlepší film, nejlepší začátečnickou režii („Mejor dirección novel“ - Alejandro Amenábar), nejlepší herecký objev v mužské kategorii (Fele Martínez), nejlepší původní scénář (Alejandro Amenábar), nejlepší produkci (Carlos Bernases), nejlepší střih (Mª Elena Sainz de Rozas) a nejlepší zvuk. (Estrecha)
  • Film byl natočen za relativně krátkou dobu pěti a půl týdne, kterým předcházel jeden měsíc zkoušek. (gattaca)
  • Když Angela pročítá seznam kupců hledaného typu kamery, v seznamu figuruje i jméno režiséra filmu Alejandro Amenábara. (Fingon)

Reklama

Reklama