Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Tým najväčším šokom celého filmu je reflexia doby roku 1996, ktorá v porovnaní so súčastnosťou vyzerá ako nejaká predpotopná éra. Tá móda, technika,...všetko! No k veci... Tesis potvrdzuje, že Amenábar vie písať aj točiť, hoci je jasné, že pri Tesis ešte nebol úplne vybrúsený do diamantovej podoby súčasných zručností. Nesedela mi tam Ana Torrent, ktorá celý film pôsobila, akoby prehltla pravítko, ale nič zásadné. Pár scén je vychytávkových, pár klišoidných a viac amatérskych, dokopy však z toho vychádza poctivá práca a nadšenie, ktorú divák cíti. Tesis potešilo svojou tajomnosťou, atmosférou aj nepokojom. Môj názor je jasný - španieli sú jednotka, čo sa týka atmosférických trilerov alebo hororov. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi zručne vykonštruovaný a vytvarovaný thrillerový príbeh s originálnym nápadom, ktorý mal však tú smolu, že aj keď bol so svojim nápadom jedným z priekopníkov, dostal sa ku mne pomerne neskoro. Atmosféra je však dusivá, identita skutočného vraha zahmlená a neistá až do samého, vynervovaného záveru. Vždy si rád užijem, keď sa zmýlim v tipovaní naň, a tu sa tvorcom znova podarilo zneistiť ma, kto ním nakoniec bude. Technické spracovanie priemerné, režisérsky lepšie, vypäté scény nemali chybu, horšie som sa popasoval s hereckými výkonmi. 75%. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tohle může fungovat, jen když to dává smysl. A jak moc dává smysl, když si budu točit vraždy holek a pak si videa ukládat do univerzitní knihovny, a ještě do sekce “Porno a divné filmy”? A tohle je jen jedna z mnoha nelogičností. Fakt mě to mrzi, napad i herci se mi libili, jenže tyhle nesmysly to úplně rozbily. 8 mm je mnohem, mnohem lepší film. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Další španělský kousek uvázl v mé mechanice ;-) Děkuji RAPIDUSovi za doporučení ;-) Atmosféricky a herecky bez problému, původní znění také, téma originální a napínavé. Samotný hudební doprovod by si zasloužil plné hodnocení, ve spojení s filmem šlape jako hodinky a patřičně zvedá napětí. Aspoň já měl v odhalení pachatele dlouho nejasno, i když jsem samozřejmě měl své favority ;-) Snuff movie je určitě zajímavé téma a mohlo by se objevit ještě v dalších kvalitních hororech, v době přemnožení duchařin bych tuto změnu uvítal…10/10* ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na pomezí hororu a thrilleru nesází tolik na vytváření strachu, jako spíš na práci s diváckým očekáváním. To se projevuje trochu jinak načasovanými lekačkami (nepřicházejí ve chvíli, kdy by je někdo čekal), ale zejména tím, že publikum po celou dobu neví, komu má vlastně věřit a podezřelý střídá podezřelého prakticky z minuty na minutu. Do poslední chvíle si člověk nemůže být úplně jistý, kdo v „tom“ jede a kdo ne. Atmosféra je slušná, napětí také nechybí, i když jsem čekal asi něco drsnějšího. A když pominu poněkud rychlé vzplanutí svetru a ne úplně pochopitelnou narážku na v té době již neexistující Československo (o jaký film jako mělo jít?), vidím to na slušné 4*. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Amenábar napsal část scénáře k tomuto filmu již během svých studií na Complutense University of Madrid (španělsky Universidad Complutense de Madrid), jejíž budova a prostory si ve filmu také "zahrály". (gattaca)

Reklama

Reklama