Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O drvoštěpovi, který se vlivem jednoho velkého nedorozumění stane doktorem, aniž by o to stál. Televizní přepis klasické divadelní Moliérovy komedie... Moliérova fraška si dělá legraci z hypochondrů, vysmívá se mastičkářům a šarlatánům všeho druhu, karikuje hloupé měšťanské způsoby. Hrdina potřeštěné komedie je drvoštěp a velký taškář Sganarel (B. Záhorský), který se rád napije a své ženě (V. Chramostová) pak neváhá naplácat. Ta o něm rozhlásí, že je lékařem, zrovna když bohatý pan Geront (J. Marvan) jednoho hledá pro svou dceru Lucindu (A. Vránová). Nebohá dívka je prý němá a Sganarel ji musí vyléčit, jinak mu hrozí trest. Ve skutečnosti je ovšem dívka zamilovaná a otec brání jejímu sňatku s nemajetným mladíkem. Je ovšem nasnadě, že v této situaci Sganarel nejen dívku „vyléčí“, ale pomůže jí i sňatek s milovaným mládencem prosadit... Komedie vznikla v roce 1660 za vlády krále Ludvíka XIV. a televizní zpracování z počátku šedesátých let minulého století vyniká nejen hereckými výkony v čele s Bohušem Záhorským, ale i na svou dobu inovativní režií J. Bělky a původní hudbou A. Michajlova. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Molièrovy komedie nejsou zrovna můj šálek kávy, ale tady stará dobrá herecká garda hraje s takovou chutí a nasazením, že je to docela příjemná a milá podívaná. A to i přesto, že scénické provedení je velmi jednoduché, hraje se pouze v kulisách kreslených na plátně, ovšem výtvarně skvěle vyvedených. Prostředky jsou veskrze divadelní. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Molièrova groteska je nekomplikovaná zábava o záměnách, hubování a malých lstech. Bělkova televizní inscenace je dnes už spíše dokumentem své doby, v němž se zračí vývoj televizního vysílání a technického vybavení. Herci ztvárnili své postavy v ryze divadelním pojetí, ale minimálně Záhorského Sganarel vyloudí pobavený úsměv na lecjaké tváři i dnes. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Typický Molière se vším všudy - hlučný, hádavý, trochu naivní, ale zároveň nepřetržitě zábavný. A tato adaptace je navíc také senzačně zahraná. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Odpouštím ti to, přijde ti to draho...." Tahle Moliérova fraška o drvoštěpovi (Bohouš Záhorský), který se zásluhou intriky své manželsky dostane do pěkně šlamastyky, když je považován za doktora, mě bavila tak z polovic. Herecké kreace staré gardy (vedle Záhorského ještě Jaroslav Marvan) nejsou k zahození, ale je to občas vážně hodně ukřičené. Co se mi hodně líbilo, byla místy výrazná hudba Angela Michaljova. Výprava poměrně papundeklová, ale u televizní adaptace divadelní hry to zas moc nevadilo.   ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama