Reklama

Reklama

První světová válka z ptačí perspektivy

(TV film)
  • Česko Vzducholodí nad zákopy 1. světové války (více)
Velká Británie, 2010, 59 min

Režie:

Mark Radice

Hudba:

Simon Rogers

Obsahy(1)

V roce 1919 podnikli francouzští vojenští piloti let nad bývalou linií Západní fronty. Natočili při tom unikátní filmový záznam. V archivu Francouzské armády se nachází unikátní materiál. Jde o filmový záznam dlouhý sedmdesát osm minut. Natočila jej posádka armádní vzducholodi, která v srpnu a září roku 1919 proletěla nad celou linií krvavé Západní fronty – od Lamanšského průlivu až po francouzsko-švýcarské hranice. Tento historický let podnikli piloti Jacques Trolley de Prévaux a kameraman Lucien Lesaint. Pod sebou měli krajinu zjizvenou krátery a zákopy, trosky vesnic a středověkých měst. A lidi, kteří v těchto místech nebývalé zkázy chtěli opět normálně žít... Po stopách tohoto historického letu se vydali britští dokumentaristé spolu s vojenskými historiky, aby si na bývalých bojištích připomněli, co se tam v létech 1914–1918 dělo. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Ruda.neck 

všechny recenze uživatele

Největším přínosem tohoto dokumentu je srovnání dnešních a historických leteckých záběrů oblastí v Belgii a Francii, kudy vedla fronta 1. světové války. Nicméně to mohlo být zpracováno důkladněji, za pomoci dnešní techniky třeba přenést linii fronty do dnešní krajiny apod. Očekával jsem od dokumentu více, nicméně záběry válkou zdevastované země z roku 1919 jsou fascinující. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Dokument hlavně operuje s né mnoha fotkami a záběry pořízených z první světové války k tomu dodávají nějaké informace co se ve vyfocené oblasti dělo + jedna panoramatická fotografie ze země, která bohužel téměř nic neříká a archeolog k ní také moc neřekne. A nakonec pětiminutový závěr, který byl hodně vnucený.(To je ta část jak nazval Boogeyman "Dojímavej konec jak z Pošty pro tebe"). .... HODNOCENÍ: 65% (3*) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nápaditý dokument, který zaujme nejen archivními záběry ze vzducholodi, ale také srovnáním bojišť z roku 1919 a z doby vzniku tohoto počinu. V mnoha ohledech mi byly zodpovězeny otázky, které jsem si již delší dobu kladl, takže za mě rozhodně spokojenost a plný počet hvězdiček za neotřelost a přínosnost dokumentu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nič nudnejšie o I. svetovej ešte nenatočili. A to som si myslel, že uvidím nejaké famózne zábery, tak to ani zďaleka: https://dokumenty.tv/prvni-svetova-valka-z-ptaci-perspektivy-dokument/ ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama