Reklama

Reklama

Okružní silnice

(festivalový název)
  • Island Hringurinn
všechny plakáty

Obsahy(1)

Kolem islandského ostrova vede hlavní dálnice číslo jedna, dlouhá 1339 kilometrů. Je to nejdůležitější místní trasa, která je také vhodnou osou pohybu pro turisty, neboť umožňuje objet zemi kolem dokola. Režisér Fridriksson se po ní vydal proti směru hodinových ručiček a natočil minimalistický experimentální snímek, který bychom mohli zařadit do kategorie dokumentárních. Na přední část střechy automobilu, jímž cestoval, umístil kameru, která každých dvanáct metrů pořídila jeden snímek. Výsledná osmdesátiminutová metráž tak zachycuje den cesty kolem ostrova. Ta začíná v ranním Reykjavíku a do hlavního města se ve večerních hodinách opět vrací. Kruh (zvolený český název původní dvojznačnost bohužel poněkud rozmělňuje) jako jeden ze základních geometrických tvarů zde také zastupuje symbolické hodnoty. Silnice jako kruh obepínající islandský ostrov představuje nekonečnost možného pohybu a zároveň uzavřenost, jednotu. Existuje tak napětí mezi nutkavým pohybem vpřed definovaným cestou a daným cílem a kruhem umožňujícím pohyb nekonečný, kontinuální, avšak uvědomělý, ne bloudivý. Tyto symbolické a duchovní konotace se už tolik neodrážejí na stylovém pojetí snímku. Film nepředstavuje islandskou krajinu v pomalém rytmu dlouhých kontemplativních scén velkých celků. Jeden den je zachycený v desetině reálného času, komponovaný z krátkých záběrů jdoucích po sobě v rychlém sledu, čímž se vytváří hypnotické tempo zdůrazněné hudbou s podobným efektem. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Zrychlené záběry z okružní dálnice začínající v Reykjavíku a tam i končící, doprovázené hypnotickou hudbou.(50%) ()

Trauma 

všechny recenze uživatele

Tak jednoduché a tak úžasné! Naprosto hypnotizující. Úžasná islandská krajina. Kdo by si to byl pomyslel jak může být úžasné 80min sledovat měnící se silnici a krajinu kolem (často v zaběru nic jiného než silnice a pustina měnící barvu nebylo). Jen mě z té rychlosti po půlhodině začly bolet oči a nedalo se na to koukat ale i tak skvělá podívaná. I hudba výborná, škoda mizerné kvality... ()

Reklama

Lindiště 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2010. Mizerná DVD kopie se špínou na obraze a neustále přerušovaným zvukem (originál 35mm je bohužel ztracen). První záběry na zrychleně ubíhající krajinu se silnicí uprostřed ve mně vzbudily zoufalství a otázku, jak mám toto přežít celých 80 minut. Jenže záběry stále měnící se krajiny, vržených stínů, počasí a v neposlední řadě také změny povrchů silnice mě dokázaly dokonale vtáhnout tak, že po chvíli jsem zjistila, že jsme vlastně s kamerou "objeli" celý Island a jsme na konci, vlastně opět na začátku. Tomu pomáhala i podmanivá hudba, i když bohužel, jak již bylo zmíněno, mnohdy z ní moc nezbylo, díky nekvalitnímu převodu do DVD kvality. ()

Cheeker 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, pro mě obzvlášť, protože se tam v létě chystám. Doufám, že od to 85.roku jsou ty silnice na některých místech upraveny. ()

Zajímavosti (1)

  • Snímkem se inspiroval mladý islandský režisér Eysteinn Gudni Gudnason a natočil sedmdesátiminutový Circle II (Okružní silnice II, 2010). Použil obdobnou metodu, se svým autem se ale vydal kolem Islandu v opačném směru a použil dvě kamery - jednu směřující dopředu a druhou dozadu. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama