Reklama

Reklama

Rock v Reykjavíku

(festivalový název)
  • Island Rokk í Reykjavík (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Kultovní dokumentární film Rock v Reykjavíku, první Fridrikssonovo dlouhometrážní dílo, je autentickým vhledem do islandské undergroundové subkultury a představuje silnou a rozvíjející se punkrockovou hudební scénu v hlavním městě na začátku 80. let. Po uvedení si Reykjavík vysloužil titul města s nejvyšším počtem hudebních kapel na světě. Snímek byl natočen s těmi, kdo dobovou kulturu ovlivňovali a utvářeli a promlouvá tak jejich jazykem v jejich prostředí. Je sestaven především z vystoupení různých skupin, které jsou zachyceny v klubech či vlastních zkušebnách, a také rozhovorů nejen se samotnými hudebníky, ale také s jejich fanoušky. Muzikanti otevřeně prezentují své názory na tabuizovaná témata spojovaná s punkrockovou scénou, jakými jsou sex a drogy, ale reflektují také vzrůstající společenské a politické uvědomění hudební branže. Režisér zachytil celkem devatenáct kapel, které představují pozoruhodnou šíři postojů i rozmanitost stylů. Ve filmu se objeví legendární experimentální kapela Theyr, punkoví Purrkur Pillnikk s frontmanem Einarem Örnem Benediktssonem z The Sugarcubes či básník a zpěvák v jedné osobě Sveinbjörn Beinteinsson. Jednou ze zajímavostí snímku je účinkování tehdy šestnáctileté Björk, stálice a největší hvězdy islandského hudebního nebe. Zde vystupuje jako zpěvačka punkově jazzových Tappi Tikarass, jedné z kapel, s nimiž v 80. letech pracovala, než se na několik let spojila se zmiňovanými Sugarcubes. Fridriksson nedostal na film vládní finanční podporu. Dokument byl nezvykle uveden v kinech, avšak islandská filmová komise ho přísně označila za nepřístupný dětem do čtrnácti let. Jedním z důvodů bylo legendární interview s adolescentním zpěvákem kapely Sjálfsfróun (v překladu z islandštiny masturbace), který barvitě popisuje své zkušenosti s čicháním. Nicméně snímek byl zajímavý právě především pro mladé, kteří na Islandu tvořili většinu návštěvníků kin. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (8)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

To vysoké hodnocení je především za neskutečnou výpovědní hodnotu, kterou Fridrikssonův dokument po letech má. Místy šokující - především ve vystoupení ani ne patnáctiletých punkerů a při popravě kohouta. Tohle prostě musíte vidět. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé je, že päťhviezdičkový bol výhradne ženský punk rock (baby björk ❤️). Po informačnej stránke Vám toho viac povie návšteva Reykjavických hajzlov (@mrecheq, ty vieš). Jo a má to atmošku. Pre tých pár debilov: Nazi punks fuck off. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Skvělá muzika, hlavně punková. škoda jen, že tam nejsou popisky, která kapela zrovna hraje, a jména lidí, kteří tam mluví. Anglické titulky také autoři mohli přidělat, těch proslovů tam není mnoho. Kapely se nakonec snad dají dohledat podle závěrečných titulků. Objeví se tam mimo jiné aktéři filmu með allt á hreinu, punková Björk, a na začátku to uvede ze všech nejpunkovější Sveinbjörn Beintensson. (ten starý pán s plnovousem) Jediné co mě tam štvalo, bylo asi v půlce filmu takové blikání s divnou hudbou a pasáž s popravou kohouta. Jinak je to moc fajn dokument. Na Islandu vyšla reedice na DVD. ()

werewolf69 

všechny recenze uživatele

Určite veľmi zaujímavý hudobný dokument. Islandská undergroundova hudba je pre mňa veľkou neznámou, bohužiaľ aj po zhliadnutí tohto dokumentu naďalej ostala. Absencia titulok spôsobila že sa nič nedozviete a ste odkázaný len na pozorovanie kapiel o ktorých nemáte ani šajn. Nuž keď to vezmem po hudobnej stránke tak je to skvela záležitosť. ()

Trauma 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Rock se všim všudy, od názorů přes drogy až po snahu šokovat. Chyběly mi popisky kapel, ty bych ocenila a sem tam (scena kdy kapela sedí po koncertě s popravováním kuřat) chyběly titulky. ()

hrafnain 

všechny recenze uživatele

Island 1982 Časoprostor, ve kterym bych chtěl tenkrát i teď bejt Reykjavík Který jiný město může mít pönkovýho starostu Divoška Björk dost dobrá, ale Q4U! ()

Reklama

Reklama