Reklama

Reklama

Manie-Manie: Meikjú monogatari

  • Japonsko Manie-Manie 迷宮物語 (více)

Obsahy(1)

Příběhy z labyrintu sestávají ze tří navzájem nesouvisejících krátkých filmů. Každý má vlastní příběh, postavy, atmosféru a každý natočil jiný režisér. Na ploše padesáti minut máte unikátní možnost porovnat řemeslnou zručnost i autorské charakteristiky tří velikánů japonského animovaného filmu. Vedle veterána Rintara (ASTRO BOY, X) se představí akční perfekcionista Jošiaki Kawadžiri (NINJA SCROLL, VAMPIRE HUNTER D: BLOODLUST) a poprvé na režijní stoličku usedne budoucí legenda Kacuhiro Ótomo (AKIRA, STEAMBOY). (JFL)

(více)

Recenze (18)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pro svůj 5000 komentář a hodnocení na CSFD jsem si vybral tuto japonskou animovanou podivnost. Přece jenom jsem byl v poslední době dost často osočován svými známými, že ač pořád prohlašuju, že asijská tvorba patří mezi moje nejoblíbenější, moc se jí už nevěnuju. Je to však dáno tím, že v určitý čas se pro mě stala dost monotónní (všechny ty černovlásky vylézající odevšad) a já raději přešel na španělskou a skandinávskou. No a tak zřejmě nadešel čas, abych se k ní navrátil (přece jenom mám těch asijských filmů tolik, že je asi ani do smrti neuvidím všechny…) no a tak jsem vybral náhodně – padl tento kousek. Lehce bizarní leč slušná surrealistická jízda – trilogie – ve které se seznámíme s trojící podivných příběhů, z nichž každý je úplně o něčem jiném…Poslední se mi líbila asi nejvíc. Ta první byla taková „dětsky naivní“, druhá sice ponurá, ale závěr se mi už moc nelíbil a třetí ve způsobu člověk proti umělé inteligenci byla nejlepší. Slušná atmosféra se však vyskytla ve všech třech a i proto to vidím na trošku lepší průměr. 60% ()

Bananik123 

všechny recenze uživatele

Vizúal s old-school animáciami bol síce naozaj kvalitný a prepracovaný, ale čo sa týka dejovej stránky to bolo pre mňa sklamanie. Na Neo Tokyo som počul len samu chválu a veľa ľudí nazvalo toto anime "kultom". Síce to nie je až také zlé, pretože atmosféra je perfektná no celé mi to príde zbytočné a nudné. Najlepšia časť jednoznačne Running man. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

3 anime povídky, které na sebe dějově nenavazují a každá z nich má jiný vzhled a zcela jiné téma. První se odehrává ve fantaskním světě malého dítěte či ve světě za rcadlem jako Alenka v říši divů - velmi zajímavý styl a pocit nebezpečí i když si hlavní holčička vůbec neuvědomuje zlo. Druhá vypráví o legendárním závodníkovi, který závodil až do své smrti a roztrhání svého vlastního těla - napůl legenda, napůl duchařský příběh a výborné efekty. Třetí je o kontrolním pracovníkovi, který má zjistit, co se stalo s obří zakázkou, která ještě nebyla dokončena - tragikomické téma o selhání myšlení umělé inteligence robota. Škoda, že to bylo tak krátké. Každý z těchto kusů by si zasloužil celovečerní film díky myšlence a pěkné stylizaci. Krása a je vidět, že anime není jen malůvka pro dětičky. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tenhle tentonoc (japonská název je neskutečně nezapamatovatelný a ten anglický zas neskutečně pitomý a s dějem nic společného nemající) je poněkud neklasický povídkový film s naprosto klasickou skladbou povídek, kde je jedna příšerná (Labyrint), druhá průměrná, ale zajímavá (The running Man) a třetí výborná (Projekt 444). Labyrint - ani dobrý vizuál nestačí, když je děj o lejně Zoborožce kaferského (kecám, film něm by mohl být zajímavý) a snaží se tvářit jako filosofie všehomíra. The running man - skvostná a nádherná kresba, děj je sice nevýrazný, ale zároveň kyberpunkově melancholický a atmosferický. Projekt 444 - ač je hlavní postava nebývale nesympatického výrazu a tváře, děj kolem ní je výborný, stejně tak i kresba, narozdíl od ostatních povídek jsem z Projektu cítil i jistou dávku lehce skryté ironie a nadsázky. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Prvá poviedka (Labyrinth) Tarô Rina nás zavedie so surrealistického sveta snovej detskej fantázie plnej Gaimanovsky bizzarných obrazov, v ktorom putuje malé dievčatko so svojim tučným kocúrom. Druhá (The Running Man) Yoshiaki Kawajiriho rozpráva príbeh pretekára, ktorého záhadnú kariéru neporaziteľnosti vo futuristických pretekoch, spracúva reportér až to dňa veľkej tragédie. Postupne sa odhaluje jeho vnútro, psychiku a temné tajomstvo. Tretia poviedka (The Order To Stop Construction) je od Katsuhira Ôtoma, ktorý tri roky pred Akirou natočil exkuziu "veliteľa stavby" do daždového pralesa, v ktorom bez kontroly vyrastá gigantické mesto pod názvom Projekt 444. Nerentabilnú, megalomanskú stavbu (odrezanú od zbytku sveta) udržiavajú pri živote už len stavební roboti, ktorí na "autopilota" lpia na starých príkazoch a odmietajú ukončiť práce. Tento R.U.R.-ovský súboj človeka a techniky je asi najlepší z tejto veľmi vyrovnanej trojky a naznačil Ôtomove neskoršie smerovanie. Ako celok (aj vzhľadom na rok výroby) považujem za jedno zo zásadných anime 80-tych rokov. Brilatná animácia, skvelé príbehy, pre animefilov must-see záležitosť a pre ostatných určite nevšedné osvieženie. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu několikrát zazní tyto známé klasické skladby: Erik Satie – „Gymnopédie No.1“ a Edvard Grieg – „Peer Gynt“, (Act IV), XVI – „Prelude: Morning Mood“. (Petsuchos)

Reklama

Reklama