Reklama

Reklama

Free range - Balada o přijetí světa

  • Estonsko Free Range/Ballaad maailma heakskiitmisest (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmem Free Range pokračuje režisér ve své typické tvorbě vyznačující se vysokou filmovou kvalitou, cynickým tónem, skvělým retro soundtrackem a nadčasovým tématem hledání svobody a volnosti. Příběh o mladém muži, filmovém kritikovi s různými kariérními možnostmi a rýsujícím se šťastným manželstvím je pozoruhodným pohledem do světa dnešní kultury a filmu. Nepřítomně působící, věčně podmračený, zdrogovaný a opilý Fred si žije ve svém vlastním světě, který je na hony vzdálen od toho běžného, který se mu příčí a protiví. Když je kvůli nepříznivé recenzi propuštěn z práce a přítelkyně mu oznámí, že čeká dítě, mladý rebel čelí těžkému rozhodnutí – přijmout či nepřijmout nečekanou zodpovědnost a jak vůbec naložit se svým životem. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

angel74 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava mi hned od začátku byla tak nesympatická, že jsem váhala, zda to vůbec dokoukám. Pár věcí mě ale zaujalo, třeba situační humor, který se občas prodral tím negativním balastem na povrch a při pozornějším sledování jsem zjistila, že spousta Fredových názorů na svět byla minimálně k zamyšlení. Ne úplně blbé dedukce z něj totiž lezly přitom všem životním blití. Kvalitu tohle intelektuálně depresivní dílko nezapře v takřka geniálním soundtracku, kdy jednotlivé songy neomylně doplňují dění nebo momentální obrazové kreace. Nejvíc mě po této stránce dostala snad jediná pozitivně působící scéna, kdy kamera sleduje ústřední dvojici v příjemném rozpoložení na pouťové atrakci za zvuků povzbudivé písně od Cata Stevense. Vlastně ani samotný závěr, kdy kůň zpomaleně pádí snovou krajinou, symbolicky představující zřejmě volnost či nespoutanost hlavního hrdiny, nevyzněl úplně pesimisticky. Ještě musím zmínit pro účely tohoto snímku výborně zaranžovanou skladbu Forever Young, ta tam sedla fakt parádně. Za to takřka dokonalé prolnutí obrazu s hudbou přidávám hvězdičku navíc, protože něco podobného jsem už dlouho v žádném filmu tolik intenzivně nevnímala. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem si pořád říkal, proč bych měl vlastně sledovat film od člověku, který mi ze začátku vadí a postupem času se nevole k němu jenom prohlubuje? Nakonec jsem na to nepřišel a na filmu "Free range - Balada o přijetí světa" oceňuji to, že má naprosto skvělou hudební stránku, která skutečně stojí za poslech. ()

Reklama

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo na festivalu a ještě první můj film, dám odpad. Je pěkné, že chtěl režisér chtěl vyprávět příběh o ničem, v němž hraje nejméně sympatický hlavní hrdina všech dob, ale možná tento snímek nemusel opustit hranice Estonska. Scénář by bez pauz vydal na max. 15 minut, zbytek jsou prodlevy, umělecké záběry do tupé tváře začínajícího spisovatele, neustále hulícího. To je třeba ještě dodat, že těch 15 minut děje si musíte spíš vydedukovat, postavy toho řeknou tak málo, že se těšíte na každé slovo (a pak si říkáte, že radši mohly ještě mlčet). Ale opravdu a především, nevím, proč točit film o někom tak lidsky nepříjemném, jako je tento pán...ještě drobný, z mého pohledu vtipný dodatek pro MartinaNDL, cituji z jeho recenze: "Jde o čistou neschopnost fungování, bezvýchodnost, nepředstírané utrpení a nepochopení, rozervanost..." Přesně. Sám bych to líp nenapsal, o tomhle film je. A na to bych se jako měl dívat znova?:-)) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který vzdáleně připomíná Oblomova nebo romány Dostojevského (možná i Turgeněvovy zbytečné lidi). Ten hoch mi byl nepříjemný svým vzhledem a oblečením, dlouho jsem nerozuměl, co vlastně cítí - byl to vlastně odpor vůči všemu konvenčnímu, díky čemuž se život zdá zbytečný a bez jakéhokoliv smyslu. Dýcháme, jíme, kálíme a umíráme. Jedna dobrá myšlenka o lhaní za minulého režimu a renovovaného kapitalismu tam zazněla, ale asi mi ten film projde mým vědomím bez zapamatování. Některé nechutné scény (závěrečný sedánek, kdy opilý Fred začal zvracet). Ostatní lidé se mu snaží pomoci,ale on odmítá jakékoliv podřízení, a proto vlastně ztrácí jednu práci za druhou... Trochu ho chápu, ale celý film byla jedna velká nuda. Hudební stránka? Když člověk nerozumí anglicky, tak z toho nemá nic. A co vlastně znamená slovo range? Moment... Rozsah - a dalších asi devět významů, nevím, který správně dát.... Volný rozsah, tak to vůbec nechápu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ukazuje sa, že kaurismäkiovský štýl máloslovného humoru je možné variovať. Balada o prijatí sveta kombinuje treskutovtipné scény, prihovárajúce sa divákovi najmä obrazom, skvelé songy, prírodné scenérie a úvahy o prijatí zodpovednosti. Tie úvahy a citáty z diel filozofov a spisovateľov sú ale v kontexte zasadenia do scény tiež absurdne vtipné. Je vidieť, že režisér Veiko Õunpuu, ktorý napísal aj scenár má odpozorované a nažité. Pretože nevznikol patetický kŕč vygrcaný z žúrkového ťahu (ako 90% súčasnej produkcie mladých a perspektívnych režisérov a režisériek), ale prvotriedna súčasná dráma s pozitívnym vyznením. A vynikajúcim situačným humorom, včleneným organicky do príbehu. To sa veru často nevidí! Už Jesenný bál bol skvelý film a Free Range existenciu kvalitného režiséra z Lotyšska len potvrdzuje. Rebel s príčinou pre tretie tisícročie. Alebo biely kôň bez princa. Vyberte si. Tento divácky zážitok veru stojí za opakovanie! ()

Galerie (5)

Související novinky

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

Be2Can: unikátní přehlídka festivalových filmů

30.09.2014

Berlín, Benátky, Cannes – tři prestižní mezinárodní filmové festivaly, které každoročně přináší divákům to nejzajímavější ze současné filmové tvorby. Společnost Film Europe Media Company přinese… (více)

Reklama

Reklama