Reklama

Reklama

Na cestě - Série 15 (2013) (série)


Na cestě po Lesothu (S15E08)

(epizoda)
Česko, 2013, 26 min

Režie:

Jaroslav Jindra

Scénář:

Jaroslav Jindra

Kamera:

Jaroslav Jindra

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem po stopách lesothosaura, na africkou sjezdovku a velkolepou oslavu královských narozenin... Lesotho je chudé, hornaté království, které je ze všech stran obklopeno svým jediným sousedem – Jihoafrickou republikou. Název země se dá přeložit jako „země lidí, kteří mluví jazykem sotho“. Původními obyvateli tohoto území však byli Křováci, po kterých zde zůstaly prastaré skalní malby. V říčních korytech u města Butha Buthe však zanechali před dvěma sty miliony let své stopy i dinosauři. Lesotho je jedinou zemí na světě, jejíž celé území leží výše než tisíc metrů nad mořem. Převládá zde tradiční pastevectví, ze zemědělské půdy příliš velké výnosy nejsou. Přesto země našla jeden významný zdroj příjmů – zásobování vyprahlejšího souseda prostřednictvím vody shromažďované v několika obrovských přehradních nádržích. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním a uklidňujícím komentářem pánů Donutil/Bartoška. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dil, který začte tentokrát velmi poeticky, neb ukáže tu část země nepostiženou civilizací. Jenže Jihoafričané tam postavili 3 přehrady, ze kterých čerpají vodu, místním dali práci a dovezli tam civilizací. ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama