Reklama

Reklama

Vinylmánie

(TV film)
  • Česko Vinylmánie: Když život běží rychlostí třiatřicet otáček za minutu (více)
Itálie / Francie / Německo, 2011, 75 (54) min

Obsahy(1)

Gramofonová deska neboli gramodeska je médium používané od konce devatenáctého století do osmdesátých let minulého století pro analogový záznam zvuku. Po roce 1982 gramofonovou desku postupně nahrazoval digitální záznam na CD a DVD discích. Tehdy obchodní strategie digitálního záznamu poradila příznivcům hudby gramofonové desky vyhodit do kontejneru. Bylo to krátkozraké a hloupé; stejně jako se dodnes nezastavil vývoj kompaktních disků, gramofonová deska slaví úžasný comeback. Gramofonové desky s odlehčeným vinylem preferují stoupenci high-endu, tedy znalci audiofilského poslechu nejvyšší kvality. Neboť také gramofony prožívají svou renesanci. Znamenitým výrobcem a světovým producentem vinylu (polyvinylchlorid) jsou české gramofonové závody Loděnice u Prahy.
Mimochodem: Evropským gramofonem pro rok 2012 – 2013 se stala novinka od rakouského výrobce Pro-Ject, vyráběná u nás v Litovli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Pro člověka znalého problematiky spíše povrchně zpracovaný dokument vyzobávající z různých témat různé věci, takže se nic moc komplexního nedozvíte... ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, kterak analogovy zvuk vyhlasil vendetu zvuku digitálnímu. Pro mne, jako začínajícího renovátora vinylových desek tak trošku povinný dokument. Velice zajímavè ztvárnění pohledú z uhlů nekolika dýdžejů a odborníků na toto tèma povolaných. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama